Avatar

Overvej at opret bruger
guest

sp_LogInOut Log ind sp_Registration Opret profil

Login form protected by Login LockDown.


Opret profil | Mistet adgangskode?
Avanceret søgning

— Forum omfang —
— Match —

— Forum indstillinger —

Minimum søgeordlængde is 3 characters - maksimal søgeordlængde er 84 tegn

sp_Feed Emne RSS sp_TopicIcon
Bullion vs numismatiske mønter
26/03/2012
01:20
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Dette emne er noget, som ofte skaber debat i et forum, da mange sværger til enten det ene eller det andet. Jeg vil her skrive lidt om de tanker jeg har gjort mig om emnet, og håber at andre med andre holdninger end mine også vil bidrage med deres tanker og ideer.

Men først må jeg indrømme, at jeg ikke her ret meget forstand på numismatik. Det er een grund til, at jeg generelt holder mig fra numismatiske mønter.

En anden grund er, at det kan være meget svært at vurdere den numismatiske værdi af en mønt. Og de fleste mønthandlere har et utroligt stort spread på numismatiske mønter, hvor man kun ser de priser man skal betale når man køber, men ikke ved ret meget om priserne der kan opnås ved salg før man står i salgssituationen (hvor mønthandleren ved han har fat i den lange ende, når man kommer og vil sælge). Og så er der en del sælgere på markedet, som forsøger at sælge til overpriser (f.eks. Mønthuset Danmark) ved at give folk indtryk af betydelige potentielle fremtidige stigninger i værdi. Også de efterhånden mange der laver små oplag af nye mønter og sælger dem til mange gange metalværdien er problematiske. Der er så mange af dem og de laver så mange forskellige af disse mønter, at jeg ikke tror mere end et fåtal af dem senere vil kunne indbringe hvad de oprindeligt blev købt til.

Når det så er sagt, må jeg også sige, at jeg respekterer den numismatiske værdi, og at den ofte har betydning for hvilken pris jeg er villig til at betale for en given mønt.

Vi må huske på, at der findes to forskellige markeder: Det numismatiske, og bullionmarkedet.

Bullionmarkedet følger stort set priserne på metallet mønten er lavet af, med en lille premium idet der er udgifter til at producere mønten. Kvaliteten af mønten (ridser mv.) har kun begrænset indflydelse på prisfastsættelsen.

Det numismatiske marked er helt anderledes. Her er det afgørende for prisfastsættelsen efterspørgslen på en given mønt i en given kvalitet i forhold til udbudet. Kvaliteten er helt afgørende, og der ses ofte flere hundrede gange så høje priser på samme mønt, hvis den er i en høj kvalitet. Har man fundet en interesseret samler til sin mønt kan man ofte få flere gange mere for mønten i forhold til, hvis man går ind i en mønthandel og siger man vil sælge mønten.

Så hvad kan vi forvente at få for en mønt, når de fleste mønter handles på begge markeder? Naturligvis den højeste pris vi kan opnå på et af disse markeder.

Men det er ikke noget godt svar medmindre vi ved hvad der især påvirker prisfastsættelsen på de to markeder. For bullion er det klart, at det især er udbud og efterspørgsel på metallet mønten er lavet af. For det numismatiske marked er prisen på metallet underordnet. Her er det især sjældenhed og efterspørgsel fra samlere der fastsætter prisen. Det betyder også, at det numismatiske marked bevæger sig efter hvad folk er villige til at bruge på en hobby med at samle mønter, mens bullionmarkedet især følger udbud og efterspørgsel på metallet.

Det interessante (i hvert fald for mig) er, når priserne på de to markeder krydser. Hvis metalpriserne stiger, kan man ofte købe numismatiske mønter til tæt på metalprisen. Det kan være interessant, hvis man vil beskytte sig mod faldende metalpriser. Jeg har på det seneste købt en del mønter, som tidligere havde numismatisk værdi til tæt på metalprisen, og jeg er villig til at give et par procent mere for at sikre mig mod eventuelle fald i metalprisen.

Omvendt ser jeg en tendens til, at det numismatiske marked med nogen forsinkelse går op efter at metalpriserne er gået op (nok fordi samlerne håber at metalpriserne vil gå ned igen). Så hvis metalpriserne ikke stiger alt for hurtigt, tror jeg det kan være en god investering at købe de numismatiske mønter når deres pris er tæt på metalværdien.

Forum tidszoneEurope/Copenhagen

Fleste brugere online samtidig92

Online nu
1 Gæst(er)

Nuværende på denne side
1 Gæst(er)

Top brugere

pmdetector: 172

ringsted: 6

JeppeGuy: 1

Medlemsstatistik

Gæste bidragsydere: 59

Medlemmer: 10

Moderatorer: 0

Administratorer: 1

Forumstatistik

Grupper:4

Fora:14

Emner:152

Indlæg:1317

Nyeste medlemmer:

Christian Soelberg Due, JeppeGuy, mortenvermund, Jakobsen

Administratorer:Admin: 256