Avatar

Overvej at opret bruger
guest

sp_LogInOut Log ind sp_Registration Opret profil

Login form protected by Login LockDown.


Opret profil | Mistet adgangskode?
Avanceret søgning

— Forum omfang —
— Match —

— Forum indstillinger —

Minimum søgeordlængde is 3 characters - maksimal søgeordlængde er 84 tegn

sp_Feed Emne RSS sp_TopicIcon
Aktier og alternativ placering af kapital
06/12/2014
08:20
Avatar
Z
Gæst
Guests

Hej fourm.

Jeg har efterhånden læst med længe, og det er blevet tid til selv at formulere en post. Den har ganske vidst ikke så meget med metal at gøre, men jeg er meget nysgerrig på området, so here goes..

Hvor placerer i de midler, i ikke sætter i metaller? Jeg har efterhånden sparret (lidt) op til pension, og de penge kunne jeg selvfølgélig godt tænke mig, at jeg kunne få til at vokse. Men jeg har ærlig talt ikke den store tiltro til bankerne, ift at lade dem forvalte mine pension – jeg forestiller mig, at de vil få dem til at forsvinde, når “den rigtige krise” rammer os. 

Så derfor; hvilke investeringer gør i, udover metaller?

06/12/2014
09:05
Avatar
MortenSkipper
Gæst
Guests

Hej Z,

Velkommen til.

Jeg ved ikke hvad de andre gør, men for mig er kontanter også en placering. Selvom vi alle herinde har et langsigtet view på at fiat penge vil blive mindre værd, vil de med stor sandsynlighed outperforme på kort sigt, så længe vi oplever et deflationært miljø. Tænk på 2008, hvor dejligt det ville have været, hvis du ikke havde haft en krone i aktier, men alt stående på en anfordringskonto. Så kunne du have købt ind i 2009 og fået dine investeringer til at yngle voldsomt. Så tænk frem til i dag, hvor tingene er endnu mere “oppustede” og vi derfor muligvis ser et endnu større crash end 2008. Cash is king (på kort sigt). 

 

Ellers har jeg investeret i nogle dollar-nominerede obligationer, da jeg tror dollar skal op og renten er ok (nordea-udstedelse). Jeg har nogle japanske indeksaktier (med jpy-hedge). Resten er cash. Det har da været lidt øv at stå på sidelinjen i de sidste 2 år, men jeg overlever nok. De øvrige investeringer – især japanske aktier – har jo gjort det fornuftigt. 

 

På et tidspunkt, når tingene er faldet vil jeg nok kigge på aktier der henvender sig til madvarer og rent vand.

07/12/2014
02:42
Avatar
pmdetector
Ekspert
Members
Forum indlæg 172
CubePoints 327
Medlem siden:
07/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Jeg har af min kapital på nuværende tidspunkt placeret ca. 50% i sølv, 25% i guld, 10% i Bitcoin, 5% i aktier, 5% i kontanter og 5% i opsparing. Grunden til at jeg ikke har mere opsparing, er at jeg ind til nu har købt ædelmetaller og bitcoin for mit overskud og opsparing. Aktierne har jeg ikke haft succes med, men det er også fordi at jeg ikke ønsker at købe almindelige aktier, men mere alternative aktier som f.eks. mineaktier. Bitcoin har jeg haft stor succes med og mine udgifter tjente sig mere end hjem sidste år, desværre fik jeg stjålet 1 bitcoin og har måtte geninvestere i nye bitcoins. Både mine aktier og Bitcoins får lov at stå og skulle gerne blive mere værd med tiden. (Ligesom ædelmetallerne) Som alternativ pensionsopsparing har jeg valgt en opsparingsbank Santander Bank med højrente uden binding (så jeg hurtigt kan trække mine penge ud) og er begyndt at sætte lidt ind hver måned. Indskydergarantien dækker som i alle andre banker op til 745.000 kr. 

07/12/2014
20:21
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Velkommen til forummet Z,

Det er et meget relevant spørgsmål du stiller, og et jeg selv har tænkt en del over de senere år. For ved at sprede sine investeringer ud over flere aktivklasser kan man kraftigt mindske risikoen ved ens investeringer, uden tilsvarende at mindske afkastet.

Jeg kan ikke så let angive en procentvis fordeling af mine aktiver, for størstedelen af min formue i dag står i en unoteret aktiepost, som er svær at prissætte: Det var nogle aktier jeg købte for omkring 11 år siden for under 10.000 kr., og siden er virksomheden bare vokset og vokset organisk. Aktien handles ikke, så der er ingen markedspris. I de senere år er aktien blevet en udbytte-aktie, da overskuddet er større end hvad der kan investeres i den fortsatte organiske vækst. I år er det udbetalte udbytte større end min ellers gode løn, og det er disse midler jeg tænker på geninvestering af. Mit “problem” med hvor jeg skal placere udbyttet ser ud til at blive værre og værre de kommende år, og den dag der sker en exit i form af et salg til et kapitalselskab eller en børsnotering bliver det enormt (og jeg kunne gå på pension før tid, hvis det ikke var fordi jeg kunne lide mit nuværende arbejde).

Ser man bort fra denne aktiepost, er fordelingen af mine aktiver nogenlunde sådan her:

  • 33% Guld og sølv jeg ejer, opbevaret via BullionVault.
  • 15% Fysisk guld og sølv i form af mønter jeg personligt har kontrol over.
  • 15% Børsnoterede aktier.
  • 12% Pensionsordninger.
  • 10% Kontanter på bankkonti.
  • 8% Unoterede aktier.
  • 4% Forbrugsvarer jeg har købt billigt før jeg ellers var nødt til at købe dem.
  • 3% Fysiske kontanter.

Den bedste “investering” er efter min mening at blive stort set gældfri. Det er utroligt hvad mange betaler år efter år i renter og gebyrer på diverse lån. Denne “investering” er reelt risikofri, da man – når lånene er betalt ud – sparer disse udgifter år efter år. Hvis man begynder at investere, mens man stadig har gæld, laver man reelt en gearet investering (investerer for lånte penge), hvilket er temmeligt risikabelt, og efter min mening bør overlades til professionelle investorer med erfaring og uddannelse i risikohåndtering.

At blive gældfri var første prioritet for mig, men heldigvis var jeg allerede stort set gældfri. Anden prioritet for mig var økonomisk sikring. Tredie prioritet var at begynde at tænke på afkast af den investerede kapital.

Min anden prioritet havde flere led:

Først fik jeg en buffer i form af en kassekredit. Det vil bankerne meget gerne give, især hvis man ikke har gæld. Bankerne håber man udnytter den næsten hele tiden, men tricket er næsten aldrig at udnytte den. Jeg har brugt en smule af den et par gange de sidste par år. Sidst da jeg skulle købe en ny brugt bil i år: Her trak jeg 5-6.000 kr. på kassekreditten i en uges tid, selvom jeg uden videre kunne have overført penge fra en anden bank. Det var for at banken kunne tjene lidt på kassekreditten – de skal kunne tjene lidt på at stille likviditet til rådighed for mig, ellers ender de med at opsige kassekreditten.

Andet led i min anden prioritet var at få en ekstra buffer af kontanter. Både i form af fysiske kontanter der kan være nyttige i tilfælde af en kollaps i banksystemet (tænk på Cybern), og i form af kontanter i banken. Første og andet led i min anden prioritet var at bygge op til tredie led:

Tredie og sidste led i min anden prioritet – økonomisk sikring – var at købe fysiske ædelmetaller. Hvis man køber fysiske ædelmetaller, og bliver nødt til at sælge dem igen med kort varsel lider man et tab på grund af de store spreads. Men den buffer af kontanter jeg havde opbygget – og kassekreditten – gjorde, at jeg havde lav risiko for at blive nødt til at sælge igen fordi jeg manglede penge. Bagefter fortsatte jeg med at købe ædelmetaller via BullionVault, da jeg synes jeg havde fysiske ædelmetaller nok til en krisesituation.

Kontanter og ædelmetaller, er for mig økonomisk sikring. Så da tredie led i min anden prioritet var opfyldt, begyndte jeg at tænke på min tredie prioritet: at tænke på afkast af min kapital.

Her har jeg stadig alvorlige problemer. Jeg har lært, at man ikke kan stole på bankernes rådgivning. De såkaldte bankrådgivere anbefaler uden videre hvad banken kan tjene mest på, uden at tænke på afkastet til bankens kunde. Tidligere i år var jeg mere inde i de børsnoterede aktier, men jeg trak mig (næsten) ud igen med en lille profit, da jeg mener de børsnoterede aktier generelt er overvurderede. Obligationer tør jeg ikke, især ikke dem med høj rente, for her tror jeg vi ser de første problemer med den finanskrise jeg tror er på vej. Og Bitcoin tør jeg ikke, da der hverken er styr på moms eller skat på dem ved spekulation her i landet.

Og så er vi tilbage ved dit spørgsmål igen. Uden at jeg med mit lange svar har kunnet give et godt svar på det spørgsmål jeg også selv har.

07/12/2014
21:32
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Der er et par ting jeg ikke har forklaret i ovenstående indlæg.

Det første er mine pensionsordninger. Det er bunden kapital i form af ATP og en ratepension i forbindelse med mit arbejde. Jeg tror ikke jeg ser meget af denne kapital, når jeg når folkepensionsalderen, så jeg lader den blive stående. Den må pensionsselskaberne forvalte for mig. Jeg har valgt ikke at skifte til aldersopsparingen, selvom jeg langt fra er sikker på, om det er det er det rette valg.

Det andet er posten med forbrugsvarer jeg har købt billigt før jeg ellers var nødt til at købe dem. Jeg holder generelt øje med priserne i butikkerne, selvom jeg ikke læser tilbudsaviser (IMHO spild af tid). Når jeg ser en vare til en rigtig god pris, køber jeg stort ind af den. Så meget jeg kan bruge inden varen bliver for gammel, eller så meget jeg har plads til. Som et eksempel kan jeg nævne at jeg sidst købte en hel oksefilet af god kvalitet til omkring 75 kr/kg: Jeg købte 4 kg, for det var hvad jeg havde plads til i fryseren, og skar den op til gode bøffer før det meste blev fryst ned. Jeg har lavet tilsvarende gode indkøb af meget andet jeg bruger til daglig, og et par andre eksempler er sæbe og toiletpapir for langt større beløb købt til gode priser.

Den slags ser jeg som en kortsigtet investering. Det betyder også, at jeg ikke kan lave budgetter over mit privatforbrug på kort sigt, for så ville jeg bryde budgetterne hver gang jeg købte stort ind. Men jeg holder nøje øje med mit privatforbrug. og kan se at jeg lever bedre end de fleste, uden at betale mere.

Det tredie er bitcoin. Jeg betaler eller donerer gerne med bitcoin, og synes det er et suverænt betalingsmiddel. Men bitcoin er efter min mening for risikabelt som en “store of value”, for hvad hvis der kommer noget bedre der overtager? Selv foretrækker jeg at være helt åben for skattemyndighederne omkring bitcoin (og alt andet), selvom det ikke er nødvendigt fordi bitcoin ikke let kan spores. Og så er der en risiko for et skatte- eller moms-smæk, for større transaktioner. Selvom jeg ikke mener bitcoin er egnet som “store of value” kunne der efter min mening være gode muligheder for spekulation og almindelig handel, så jeg ville meget gerne have en afklaring omkring skat og moms her i landet.

08/12/2014
09:48
Avatar
MortenSkipper
Gæst
Guests

Den bedste “investering” er efter min mening at blive stort set gældfri. Det er utroligt hvad mange betaler år efter år i renter og gebyrer på diverse lån. Denne “investering” er reelt risikofri, da man – når lånene er betalt ud – sparer disse udgifter år efter år. Hvis man begynder at investere, mens man stadig har gæld, laver man reelt en gearet investering (investerer for lånte penge), hvilket er temmeligt risikabelt, og efter min mening bør overlades til professionelle investorer med erfaring og uddannelse i risikohåndtering.

Både og…. De fleste mennesker er jo tvunget ud i både bankgæld og realkredit gæld for at få adgang til boligmarkedet. Hvis vi antager at folk ikke ønsker at leve på en sten, er lånemarkedet jo nødvendigt. Jeg er enig med dig fsv. angår bankgælden. Det er svært at lave en bedre investering end at rydde den af vejen. Fsv. angår realkreditgæld er jeg også enig hvis man ligger i flex rente pga rentefølsomheden og en absurd høj bidragssats. Dog – ligger man i en fast rente vil jeg faktisk mene, at man i mange tilfælde vil opnå en god risikospredning, og har et fantastisk hedge mod et inflationært miljø. Bidragssatsen på fast rente med afdrag er stadig “for høj”, men man sidder jo også med en købt option, som løber i 30 år med indfrielse til kurs 100. Den option er historisk billig pt. Noget gæld giver mening – andet gør ikke. 

09/12/2014
01:57
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Jeg er ikke helt enig i, at lånemarkedet er nødvendigt, hvis man ikke ønsker at leve på en sten. Pengene skal jo betales tilbage, med renter og renters rente. Så med mindre man er heldig og mere end renterne ædes op af inflationen ender man med reelt at betale mere tilbage end man lånte.

Dem der låner penge ud vil naturligvis gerne give et andet indtryk, så de kan få flere kunder i butikken. Men ingen rationelle investorer låner penge ud med mindre de tror de kan få kapitalen igen korrigeret for inflation, og en rimelig profit i forhold til den modpartsrisiko de løber. Så her har vi pengemarkedet – et marked som alle andre – hvor man kun handler (låner eller låner ud), hvis man selv mener det er mere fordelagtigt end den modpart man handler med.

Jeg er enig i, at lange fastforrentede lån er de bedste lån man kan få lige nu. Og hvis lånet kan førtidindfries sidder man ganske rigtigt med en option. Men premien for denne option er allerede regnet ind i renten, for ellers giver det ikke mening for långiver at låne ud. Og for realkreditlånene kommer så bidragssatsen oveni.

Jeg er selv lidt fristet til at tage et langt fastforrentet lån til den nuværende rente. Men det er langt fra risikofrit: Får vi en længere periode uden inflation, kommer man til at betale mere tilbage. Og hvis der er deflation i perioden kommer det til at se meget værre ud.

Når jeg siger at den bedste investering er at komme af med gælden, tænker jeg især på de alt for mange der begynder at investere (eller sætte mere ind på pensionsopsparingen) mens de stadig har dyre lån. Alt for mange overser desværre deres totale omkostninger på lånene, og begynder at investere selvom det ville være langt bedre først at betale gælden ud.

10/12/2014
11:29
Avatar
Z
Gæst
Guests

Det giver god mening hele vejen igennem. Tak til alle for deres indspark!

Ideen i at ligge inde med kontanter er egentligt ret god. Har indtil videre kun fokuseret på sølv/guld, men kan fint se fordelen i at have rede kontanter til rådighed. Jeg er 100% gældsfri, og agter at forblive sådan, til jeg engang skal ind på boligmarkedet – hvor jeg har svært ved at se anden udvej, end at låne mig ind.

Jeg håber til gengæld på, at jeg via min uddannelse og forståelse for “det grønne” kan blive stort set selvforsynende på et tidspunkt. 

PT er jeg på SU, så der er ikke det store rum til investeringer lige nu. Og når der er, bliver det oftest i sølv/guld. Men jeg har nogle penge stående på en alders- og en kapitalopsparring, samt noget obligatorisk opsparring ved PFA. Og det er egentligt disse penge, jeg gerne ville forrente bedst muligt, i håb om at der er noget at leve for, når jeg engang gerne vil pensioneres. Her mangler jeg dog tillid til bankernes formåen, og jeg har en fornemmelse af, at jeg kun er noget de ser, når de kigger ned for at fjerne noget af det de har trådt op mellem tæerne.. 

22/12/2014
21:34
Avatar
Per
Gæst
Guests

Siden du er på SU og ad åre overvejer at træde ind på ejerboligmarkedet fornemmer jeg du er relativ ung ( Tidshorisont og alder er afgørende når der skal rådgives i forbindelse med investering ).

Det bedste råd er efter min mening at placere hele opsparingen i et bredt udvalg af aktier inden for forskellige sektorer og markeder. Alternativt kan ETF’ere ( Exchange-traded funds ) være en mulighed. Vælg f.eks. en der følger verdensindekset MSCI World.

På den meget lange bane har obligationer højere risiko end aktier. Det er sjældent givtigt med 30-40 år til pensionen overhovedet at være eksponeret i disse papirer. De sidste ca. 30 år er undtagelsen der bekræfter reglen. Dette er der imidlertid ikke mange der regner med gentager sig.

Jeg er enig i at aktier er relativt dyre i øjeblikket. Men jeg ville afholde mig fra at gætte på om de skal yderligere op eller ned på kort eller mellemlang sigt , det ved i virkeligheden ingen.

Med en tidshorisont på 30-40 år kan du tåle et eventuelt nært forestående set back på 50 % , som lige så vel kan vise sig først at indtræffe om 5 år efter dine aktier er steget 200 %. Med tidshorisonten in mente mener jeg risikoen ved at være ude af aktiemarkedet er højere end ved at være inde I det. Du kan nedsætte risikoen ved at investere opsparingen ad flere omgange over de næste 2-3 år istedet for det hele på en gang. 

Risikoen bør tilpasses tidshorisonten , således at du på sigt løbende begynder at mindske aktieandelen til fordel for obligationer.

Guld giver i reglen ikke godt afkast på lang sigt ( årligt 0,7 pct realafkast i gennemsnit ) , men er god som sikkerhed. Med en 30-40 årig tidshorisont ville jeg dog ikke være eksponeret i dette aktiv.

Forum tidszoneEurope/Copenhagen

Fleste brugere online samtidig92

Online nu
1 Gæst(er)

Nuværende på denne side
1 Gæst(er)

Top brugere

pmdetector: 172

ringsted: 6

JeppeGuy: 1

Medlemsstatistik

Gæste bidragsydere: 59

Medlemmer: 9

Moderatorer: 0

Administratorer: 1

Forumstatistik

Grupper:4

Fora:14

Emner:152

Indlæg:1317

Nyeste medlemmer:

Christian Soelberg Due, JeppeGuy, mortenvermund

Administratorer:Admin: 256