Avatar

Overvej at opret bruger
guest

sp_LogInOut Log ind sp_Registration Opret profil

Login form protected by Login LockDown.


Opret profil | Mistet adgangskode?
Avanceret søgning

— Forum omfang —
— Match —

— Forum indstillinger —

Minimum søgeordlængde is 3 characters - maksimal søgeordlængde er 84 tegn

sp_Feed Emne RSS sp_TopicIcon
bitcoin
12/03/2013
15:59
Avatar
pmdetector
Ekspert
Members
Forum indlæg 172
CubePoints 327
Medlem siden:
07/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Bitcoin er stiget kraftigt på det seneste, hvad mener I andre om bitcoin? Er det en holdbar og sikker elektronisk “valuta”, der er kommet for at blive og er i fortsat vækst, samt er værd at investere lidt i for en fremtidig fortjeneste? Og kan man bruge dem til noget, når og hvis de stiger mere i værdi f.eks. veksle dem til sølv og guld i stedet?

12/03/2013
16:38
Avatar
Gaijin
Gæst
Guests

Tror i bund og i grund at det med Bitcoin er en farce. Den har været ødelagt en gang før, så har lidt på fornemmelsen at der sidder nogle penge mænd i baggrunden og tjener stort på det.

Så er par videoer for et par dage siden der forklare det meget godt.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v…..UKC7iaBKvs

12/03/2013
22:50
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Selvom jeg – endnu – ikke har sat nogen kapital i bitcoin, har jeg fulgt det siden 2010, og jeg mener selv jeg ved en hel del om det.

Det kan være teknisk svært at forstå. Selvom jeg har en længere universitetsuddannelse, og flere årtiers praktisk erfaring indenfor IT-sikkerhed, tog det mig omkring to uger på fuld tid at sætte mig så godt ind i bitcoin, at jeg fuldt ud forstod de tekniske aspekter af det.

Af denne grund florerer der mange myter om bitcoin, som det er svært at mane i jorden. Og desværre spredes der også en del usandheder af folk der burde vide bedre.

Det såkaldte “flash crash”, som der vises i begge videoerne ovenfor er et eksempel på en sådan usandhed, da de priser der vises ikke er prisen på bitcoin, men de priser der blev handlet til da IT-kriminelle var brúdt ind på en enkelt af mange børser, som handler med bitcoin. De havde fået kontrol over samtlige konti på den pågældende børs, og solgte alle bitcoins, nok i håb om at løbe med alle pengene (hvad der ikke lykkedes). Hvad, hvis det samme skete ved sølvbørsen på COMEX? Priserne på denne børs ville naturligvis styrtdykke. Og der ville – i nogle minutter, indtil man fandt ud af at der var noget helt galt, men kun på denne børs – være lidt uro på andre børser. Efterfølgende ville alle handler lavet siden COMEX blev hacket blive rullet tilbage. Præcist det samme skete på MtGox, som den hackede bitcoin-børs hed. Ingen mistede noget, og de IT-kriminelle slap kun af sted med få tusinde kroner – et tab, som børsen naturligvis dækkede.

Bitcoin er en fiat-valuta, og ligesom alle andre valutaer har den ingen anden værdi end hvad folk giver den. Det er i modsætning til ædelmetaller.

Omvendt er der nogle egenskaber, som gør, at bitcoins mere ligner ædelmetaller end traditionelle fiat-valutaer. For eksempel er der ingen centralbank der uden videre kan lade seddelpressen køre. I stedet skabes bitcoins ved såkaldt mining efter en fast plan, indtil der er skabt 21 millioner bitcoins, hvorefter der ikke kan skabes flere. Der er i det hele taget intet centralt i bitcoin, så der er ikke rigtigt noget myndighederne kan gå efter for at lukke bitcoin ned.

Alle bitcoin-transaktioner findes i en åben regnskabsbog, den såkaldte blockchain, som alle på bitcoin-nettet har en kopi af, og kan verificere at der ikke er svindlet med. Men her flyttes bitcoins mellem hvad der bedst kan betegnes som nummerkonti, der ikke kan henføres til personer, medmindre ejeren af en konto vil afsløre sin identitet. For at være helt anonym, skal man dog tilgå bitcoin-nettet via et darknet, da man ellers (med total overvågning af al kommunikation på offentlige net) kan spores til en netværksadresse.

En vigtig opgave for dem der “miner” bitcoins er at verificere denne blockchain og udelukke at man kan bruge en bitcoin mere end een gang. Heller ikke her er der nogen central styring. Hvis man har over 50% af processorkraften i netværket kan man principielt snuppe bitcoins når de bruges, men hvis man har så meget processorkraft kan det ikke betale sig. Dem der “miner” bitcoins tjener ikke umanerligt meget på det, for alle kan bare gå i gang, men der er kun (lige nu) lidt over 25 bitcoin at tjene ca. hvert tiende minut for alle på nettet, og så gælder almindelige markedskræfter: Hvis man kan tjene på det, baseret på prisen for bitcoins, strøm og udstyr gør man det, og derfor er fortjenesten minimal, medmindre man kan få strøm eller udstyr meget billigere end andre.

En vigtig egenskab ved bitcoin er, at transaktioner ikke kan tilbageføres som med kort eller bankoverførsler (selvom man naturligvis frivilligt kan betale tilbage). Det betyder, at en der sælger for bitcoin ikke behøver være bange for om pengene tilbageføres efter man har sendt varerne. Der er også mulighed for forskellige former for escrow, hvis f.eks. køberen ikke er sikker på om sælgeren vil sende varerne. Og man kan let og hurtigt sende bitcoins til alle andre i bitcoin-nettet uden at det koster noget (der er et frivilligt transaktionsgebyr, som går til dem der “miner”), og uden at det er nogen overordnet kontrol med det, eller banker involveret.

Det er ikke korrekt, når det i den sidste video påstås, at dem der startede netværket har tjent umanerligt mange penge på det. For få år siden kostede en bitcoin kun få øre, og de blev solgt til disse priser. Kun dem der har holdt på deres bitcoins (uanset om de blev “minet” eller købt) siden dengang har tjent store penge. Den største trussel mod bitcoin er ironisk nok Greshams lov, da bitcoin er deflationært. Bitcoin er nemlig ikke lavet som noget at investere i (store of value), men som et omsætningsmiddel.

Som med alle andre aktiver skal man også ved bitcoin passe på med bobler. Der var en boble i bitcoin i 2011, og jeg tror vi er ved at have en igen nu.

Selvom jeg forsøgte at holde dette indlæg kortfattet blev det alligevel langt. Og det har sikkert rejst flere spørgsmål end det har besvaret. Men spørg bare løs, så skal jeg forsøge at svare.

12/03/2013
22:58
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

pmdetector sagde
Og kan man bruge dem til noget, når og hvis de stiger mere i værdi f.eks. veksle dem til sølv og guld i stedet?

Der er en ufuldstændig liste her: https://en.bitcoin.it/wiki/Trade#Precious_.26_Base_Metals.2FCoins

13/03/2013
08:02
Avatar
Admin
Administrator
Forum indlæg 256
CubePoints 5451
Medlem siden:
06/08/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Meget informativt indlæg PMPirate. Jeg må indrømme, at jeg ikke har sat mig meget ind i bitcoin, så din forklaring var meget interessant. Jeg har et par spørgsmål som du måske kan svare på :)

PMPirate sagde
I stedet skabes bitcoins ved såkaldt mining efter en fast plan, indtil der er skabt 21 millioner bitcoins, hvorefter der ikke kan skabes flere. 

Hvad sker der efter de 21 mio er nået? Hvis der ikke kan skabes flere, og efterspørgslen bliver ved at stige pga. tilstrømning af brugere, vil prisen så ikke bare stige kontinuert?

Jeg kan godt lide tanken om, at udbuddet er begrænset (ligesom guld og sølv), men når nu bitcoins er valuta (dvs. betalingsmiddel) og ikke penge, bør der så ikke være en vis grad af fleksibilitet hvis efterspørgslen er for høj?

Hvis det lykkedes hackere at komme ind på “børsen”, kan det så ikke tænkes, at hackere kan skabe kunstige bitcoins (=”centralbank”) og ikke blot sælge rigtige bitcoins som var tilfældet?

13/03/2013
13:51
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Admin sagde
Hvad sker der efter de 21 mio er nået? Hvis der ikke kan skabes flere, og efterspørgslen bliver ved at stige pga. tilstrømning af brugere, vil prisen så ikke bare stige kontinuert?

Jo. Det ligger i bitcoins natur, at det er deflationært. De mest optimistiske prognoser siger, at prisen på en bitcoin kan stige til en million USD (i nutidsværdi!). Heldigvis kan en bitcoin deles i 100 millioner dele (en 100-milliontedel bitcoin kaldes en satoshi), så selv hvis dette skulle ske ville værdien af en satoshi svare til værdien af en US cent.

Et andet relevant spørgsmål at stille i denne forbindelse er: Hvad er det økonomiske incitament for dem der “miner” at fortsætte, når de ikke længere får en belønning i form af nye bitcoins der bliver skabt?

Vi må huske på, at dem der “miner” har en vigtig funktion i bitcoin-nettet, idet de verificerer og bekræfter alle transaktioner i nettet. For at svare på spørgsmålet bliver jeg nødt til at forklare lidt nærmere om noget jeg næsten udelod i første omgang: Transaktionsafgiften.

Transaktionsafgiften er en frivillig (hvad angår størrelse, og om man vil betale den) afgift, som den der sender bitcoins kan betale. Det er en del af en transaktion, og bitcoins som betaleren kommer af med, men som modtageren ikke får. Transaktionsafgiften ligger uden nogen ejer, indtil den første der “miner” bekræfter transaktionen overfor resten af bitcoin-nettet. Når det sker, får den der bekræftede transaktionen transaktionsafgiften.

Så betaleren der gerne vil have sin betaling hurtigt igennem (=hurtigt bekræftet), har et incitament til at betale en transaktionsafgift. Jo større afgift, jo mere villig er en der “miner” til at bekræfte den pågældende transaktion. På sigt – når der ikke længere skabes nye bitcoins ved “mining” – bliver transaktionsafgiften den eneste indtægt for dem der “miner”.

For nyligt faldt den mængde nye bitcoins, som den “miner” der laver en ny block i block-chain, og dermed bekræfter en række transaktioner, fra 50 til 25 bitcoins, og det er nok en medvirkende grund til prisstigningen på bitcoins, da der nu kommer færre nye bitcoins på markedet. Reglerne for hvornår og hvordan denne belønning med skabelse af nye bitcoins falder er på forhånd fastlagt. Efterhånden som tiden går bliver denne belønning mindre og mindre, indtil den – når der er skabt 21 millioner bitcoin – er nul.

Admin sagde
Jeg kan godt lide tanken om, at udbuddet er begrænset (ligesom guld og sølv), men når nu bitcoins er valuta (dvs. betalingsmiddel) og ikke penge, bør der så ikke være en vis grad af fleksibilitet hvis efterspørgslen er for høj?

Det er jo en typisk centralbank-tankegang: Juster pengemængden op og ned efter behov. Det er også den planøkonomiske tankegang, som har fået os ind i den nuværende krise.

Dem der argumenterer for valutaer med fuld guld-indløselighed vil gerne undgå netop dette, da guld ikke kan skabes ud af intet. Og da der – på sigt, når 21 millioner bitcoins er skabt – ikke kan skabes flere bitcoins, ligner bitcoin på dette punkt en valuta med fuld guld-indløselighed.

Kritikere af valutaer med fuld guld-indløselighed siger, at der ikke er guld nok til dette, mens fortalerne siger at det bare et et spørgsmål om en passende høj værdisætning af guld. Nogenlunde det samme gør sig gældende for bitcoins.

Admin sagde
Hvis det lykkedes hackere at komme ind på “børsen”, kan det så ikke tænkes, at hackere kan skabe kunstige bitcoins (=”centralbank”) og ikke blot sælge rigtige bitcoins som var tilfældet?

Her må man huske på, at alle transaktioner i bitcoin – også de transaktioner, som skaber nye bitcoins – står i en offentlig regnskabsbog (den såkaldte block-chain), som alle på bitcoin-nettet har en kopi af. Så hvis nogen forsøger at skabe en transaktion i strid med de på forhånd fastlagte regler, vil alle vide det, og afvise den pågældende transaktion.

(Mere teknisk: Dem der “miner” vil ikke bekræfte transaktionen. Og da hele den tidligere block-chain verificeres af en “miner” sammen med de transaktioner der verificeres i en ny blok, kan hackerne ikke selv verificere deres falske transaktion ved “mining” – med mindre de har over 50% af processorkraften i bitcoin-nettet. Hvis hackerne laver de gevaldige investeringer der skal til for at få over 50% af processorkraften i bitcoin-nettet, og forsøger at gennemføre denne svindel, vil der ske to ting: For det første vil tilliden til bitcoin forsvinde, hvorved de bitcoins de fik ikke er noget værd, og for det andet vil deres investering i processorkraft gå tabt. Allerede i dag svarer processorkraften i bitcoin-nettet til flere hundrede af de kraftigste supercomputere der findes. Og nye teknologier der er på vej indenfor bitcoin-mining (ASICs) vil øge denne processorkraft med en faktor omkring 100. Så i praksis er dette umuligt.)

19/03/2013
16:33
Avatar
pmdetector
Ekspert
Members
Forum indlæg 172
CubePoints 327
Medlem siden:
07/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Bitcoin stiger og stiger, overvejede selv et indgangspunkt for at investere lidt, men der har siden den kraftige stigning for et par uger siden ikke været nogle muligheder for at købe billigt. Og nu stiller jeg mig på sidelinien og observerer udviklingen, for mig minder det om Dot com-boblen og ser ud til at være en ny boble, som hvert øjeblik kan briste.

28/03/2013
09:40
Avatar
pmdetector
Ekspert
Members
Forum indlæg 172
CubePoints 327
Medlem siden:
07/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvis jeg havde vist at bitcoin ville stige så meget, havde jeg nok investeret en smule i det tidligere, lige nu kan det vist dårligt svare sig, da det ikke er til at vide om der kommer et kraftig og pludseligt fald i prisen igen. Men i stedet for er jeg gået igang med at mine dem selv, hvor lang tid der går før end at jeg har tjent min første bitcoin ved jeg ikke, i øjeblikket tjener jeg kun bitcent. Men bitcoin er åbenbart det folk vil have og investerer i, og de kan gå meget højere endnu, hvem havde troet at de ville blive det nye “guld”? hvis andre er interessede i at mine dem selv, så er her et link til en enkelt måde at gøre det på: http://www.businessinsider.com…..ins-2013-3

28/03/2013
10:56
Avatar
pmdetector
Ekspert
Members
Forum indlæg 172
CubePoints 327
Medlem siden:
07/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

I mit forrige indlæg skrev jeg om mining af bitcoin og henviste til et link, jeg er dog kommet i tvivl om hjemmesiden for miningen efter en søgning på google og er derfor stoppet igen med at mine via den hjemmeside. 

04/04/2013
11:28
Avatar
pmdetector
Ekspert
Members
Forum indlæg 172
CubePoints 327
Medlem siden:
07/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

I øjeblikket har vi en spændende mulighed for at følge en boble i “real life” Bitcoin boblen, selv i etablerede Bitcoin sammenhænge er de bekymrede for den hurtige stigning og er begyndt at kalde det en boble. Det er interessant at følge udviklingen og se de store pris udsving, den ene dag er prisen f.eks. 95$ og den næste 120$ og den næste igen 140$, for at falde tilbage til omkring 115$. I øjeblikket ligger den omkring 130$, og den kraftige prisstigning er sket over 3 måneder, da prisen var omkring 13$ i starten af året. Det er ikke holdbart for en valuta at stige og falde så hurtigt, det giver usikkerhed og valutaen bliver ikke brugt til det den er skabt til, nemlig køb af varer på nettet, men istedet brugt som spekulation og investering. Man kan følge den spændende boble udvikling og lære meget af det på f.eks.: http://www.thebitcoinchannel.com/

Forum tidszoneEurope/Copenhagen

Fleste brugere online samtidig92

Online nu
1 Gæst(er)

Nuværende på denne side
1 Gæst(er)

Top brugere

pmdetector: 172

ringsted: 6

JeppeGuy: 1

Medlemsstatistik

Gæste bidragsydere: 59

Medlemmer: 10

Moderatorer: 0

Administratorer: 1

Forumstatistik

Grupper:4

Fora:14

Emner:152

Indlæg:1317

Nyeste medlemmer:

Christian Soelberg Due, JeppeGuy, mortenvermund, Jakobsen

Administratorer:Admin: 256