Avatar

Overvej at opret bruger
guest

sp_LogInOut Log ind sp_Registration Opret profil

Login form protected by Login LockDown.


Opret profil | Mistet adgangskode?
Avanceret søgning

— Forum omfang —
— Match —

— Forum indstillinger —

Minimum søgeordlængde is 3 characters - maksimal søgeordlængde er 84 tegn

sp_Feed Emne RSS sp_TopicIcon
Værdi og pris er ikke det samme
27/06/2012
00:24
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Selvom jeg ikke har nogen økonomisk uddannelse tror jeg, at noget af det første man lærer på økonomistudiet er, at værdi og pris ikke er det samme. Måske kan Admin bekræfte dette? Jeg ved det ikke, for jeg er bare en selvstuderet sørøver…

Grunden til at jeg tager dette emne op er at jeg ser, at mange mange debatter især om ædelmetaller på nettet løber af sporet, fordi debattørerne ikke indser dette. Det kan være en der synes at ædelmetaller har samme værdi som tidligere mens en anden påpeger at prisen er faldet. Eller det kan være omvendt. Hvis ingen ser forskellen mellem pris og værdi ender det ofte med en lang og ofte uproduktiv diskussion. Men det gælder ikke bare ædelmetaller – det gælder alt af værdi.

Værdi er subjektivt. Hvad der kan have en høj værdi for mig har måske en langt mindre værdi for dig – eller omvendt. Nogle siger at man ikke kan spise guld. Og det er rigtigt: Hvis man er ved at sulte ihjel, betaler man med glæde en ounce guld for et stykke brød. Her er et stykke brød mere værdifuldt for en end en ounce guld. Det betyder ikke nødvendigvis at prisen for et stykke brød er omkring 10.000 kroner, som prisen på en ounce guld er lige nu.

Værdi er efter min mening så subjektivt, at en handel kun sker, når de to parter i handelen er uenige om værdien. Også hvis den ene af de to ting der handles er fiat penge. Når du køber en liter mælk i supermarkedet gør du du det fordi du synes at en liter mælk er mere værd for dig end de penge du er nødt til at betale for den. Men på den anden side vil supermarkedet kun sælge dig den liter mælk fordi de synes de penge du betaler for en liter mælk er mere værd for dem end en liter mælk. (Hvis vi ser bort fra, når supermarkedet dumper prisen for at få dig ind i butikken, men selv her synes de det har værdi for dem.)

Men hvordan så med pris? Jamen det er da let nok: Prisen på en ounce guld er 20.000 kroner, for det er hvad jeg vil have for at sælge dig en ounce guld. Nej den går ikke, for alle ved at en ounce guld lige nu kan købes til under det halve. De 20.000 kroner er måske min pris fordi det er hvad jeg forlanger, men det er ikke “prisen”.

Hvad er så “prisen”? Det kan til tider være svært at sige. Men i et åbent og frit marked er det rimeligt klart for alle at prisen er tæt på gennemsnittet af de laveste udmeldte salgspriser og de højeste udmeldte købspriser. Sælgerne ved, at der er konkurrence. Og købere ved, at der er konkurrence. Udbud og efterspørgsel gør, at man ender med en markedspris. Markedsprisen kommer næsten af sig selv på grund af udbud og efterspørgsel.

Så prisen er for det meste let at bestemme. Den findes naturligt på baggrund af udbud og efterspørgsel. Det vi kalder “prisen” er det der handles til. Men begge parter i handelen synes det de får har mere værdi for dem end det de afgiver. Uoverensstemmelsen om den subjektive værdi er hvad der gør at handelen kan ske.

Vi har altså et begreb “værdi”, som er meget svært at fastsætte. Især fordi det er forskelligt fra person til person – ellers ville ingen handle. Og vi har et begreb “pris”, som let fastsættes af markedet.

Og når vi nu har prisen, som let fastsættes af markedet, er det fristende at bruge den som en slags substitut for værdien.

Det gør jeg selv ofte, men det betyder ikke, at værdi og pris er det samme.

27/06/2012
17:57
Avatar
Admin
Administrator
Forum indlæg 256
CubePoints 5451
Medlem siden:
06/08/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Rigtig godt indlæg PMPirate og en meget vigtig pointe du bringer op. Prisen (absolutte) siger groft sagt ingenting, hvad de erfarede er Weimar Republikken eller senest i Zimbabwe. Vælger centralbanken at sætte yderligere 3 nuller på pengesedlerne stiger priserne naturligvis tilsvarende, men det er i bund og grund irrelevant ifølge den klassiske dikotomi. Hvad der har betydning er derimod den relative “pris” – også kaldet værdi eller købekraft. 

I økonomi skelnes mellem pris (nominelle størrelser) og (nytte)værdi (reale størrelser), og det er ganske rigtigt noget at det første man lærer på studiet. At det så virker til at mange økonomer glemmer det senere hen er en anden diskussion..

Forum tidszoneEurope/Copenhagen

Fleste brugere online samtidig92

Online nu
1 Gæst(er)

Nuværende på denne side
1 Gæst(er)

Top brugere

pmdetector: 172

ringsted: 6

JeppeGuy: 1

Medlemsstatistik

Gæste bidragsydere: 59

Medlemmer: 10

Moderatorer: 0

Administratorer: 1

Forumstatistik

Grupper:4

Fora:14

Emner:152

Indlæg:1317

Nyeste medlemmer:

Christian Soelberg Due, JeppeGuy, mortenvermund, Jakobsen

Administratorer:Admin: 256