Avatar

Overvej at opret bruger
guest

sp_LogInOut Log ind sp_Registration Opret profil

Login form protected by Login LockDown.


Opret profil | Mistet adgangskode?
Avanceret søgning

— Forum omfang —
— Match —

— Forum indstillinger —

Minimum søgeordlængde is 3 characters - maksimal søgeordlængde er 84 tegn

sp_Feed Emne RSS sp_TopicIcon
Situationen i Grækenland
02/07/2015
02:24
Avatar
pmdetector
Ekspert
Members
Forum indlæg 172
CubePoints 327
Medlem siden:
07/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvad mener I om situationen i Grækenland? 

Er det det rigtige valg regeringen har truffet, med at stoppe for yderligere lån og tilbagebetaling?

Logisk set kan man ikke afvikle gæld med mere gæld, det svarer jo til at hjælpe og tørlægge en alkoholiker med alkohol. Men hvad skal grækerne gøre, er de på rette spor ved at erklære sig statsbankerot, så de kan starte forfra som vi så det i Island for nogle år siden? 

6 grunde til at den Græske regering anbefaler et nej

04/07/2015
10:58
Avatar
pmdetector
Ekspert
Members
Forum indlæg 172
CubePoints 327
Medlem siden:
07/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Bankerne i Grækenland forbereder nu “bail-in haircut” med op til 30 % på bankkundernes kontoer, på samme måde som vi så på Cypern for nogle år siden. Det gør de for at afværge et kollaps til trods for at grækerne som EU borgere stadig er dækket af indskyder garantien på 100.000 euro, det viser bare endnu engang at penge indsat i bank systemet på ingen måde er sikkert. 

04/07/2015
20:45
Avatar
Per
Gæst
Guests

Enig!

Cypernkrisen afslørede med al tydelighed indskydergarantien ikke er det papir værd den er skrevet på. Ironisk nok var det dengang EU og ikke Cypern der forsøgte at omgå reglerne. Selvsamme EU der kun få år tidligere havde indført garantien.

Indskydergarantien er formentlig fin hvis en mindre bank går ned. Men er der tale om en stor bank eller et helt land der havner i uføre er den næppe meget værd.

05/07/2015
00:20
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Jeg mener, at det er det helt rigtige grækerne gør, hvis de afviser flere lån. Grækenland har reelt været bankerot i flere år. Problemet er, at kreditorerne ikke tør formelt at tage tabet, og derfor bliver ved med at låne dem endnu flere penge, så de kan tilbagebetale forfaldne lån og de høje renter. Men det er ikke holdbart, og gør bare Grækenland endnu mere insolvent. Den eneste langtidsholdbare løsning er efter min mening en statsbankerot for Grækenland, og at kreditorerne realiserer de tab de reelt allerede har lidt.

Jeg synes i øvrigt, at markederne reagerer meget usædvanligt på denne krise, i forhold til andre tilsvarende kriser.

Volatiliteten på aktiemarkederne er ikke steget så meget som jeg mener den burde, og det på trods af, at der i stigende grad investeres i aktier med gearing.

Bitcoin er steget, og jeg synes mere og mere bitcoin begynder at opføre sig som ædelmetallerne før i tiden gjorde ved finansielle kriser.

Ædelmetallerne er faldet, hvad der ellers er helt uhørt i forbindelse med finansiel uro. Men her sker der helt usædvanlige ting på papir-markederne, specielt hvad angår derivaterne. Jeg har ellers ikke været meget for at tale om prismanipulation (i form af lavere priser over længere tid), men her har jeg en mistanke om, at priserne manipuleres ned, og at det reelt er centralbankerne, som står bag.

09/07/2015
11:51
Avatar
MortenSkipper
Gæst
Guests

De bliver nødt til at defaulte på en stor del af deres gæld – uanset om de bliver i EU eller laver en exit. Hvis jeg var Græker ville jeg foretrække at defaulte, gå over i Drachmer og lave de reformer der skal til. Det smarte ved at have Drachmer er, at deres elendige konkurrenceevne vil blive straffet via en svækket valuta, hvilket befolkningen ikke kan placere skyldsmæssigt. Hvis de bliver i EURO’en kan det kun ske via reformer, nedskæringer og fyringer. Så går folk på gaden med det samme, og vælter den siddende regering inden reformerne er på plads, og den nyvalgte regering vil straks omgøre det hele, hvorefter man er lige vidt. 

Kunsten er at få lavet de reformer der skal til med befolkningens vidende. Dette kan ikke lade sig gøre mens de er i EURO’en. Med Drachmer vil 95% (99%?) af befolkningen ikke forstå mekanismen i en devaluering –> inflation og forringet købekraft, hvorfor de vil “acceptere” forandringerne, da de ikke vil forstå hvad der foregår, og vigtigst, ikke vide hvem de skal give skylden. Om det er nok ved jeg ikke. De bliver jo nødt til at hæve pensionsalderen og fyre en stor del i den offentlige sektor. Det er tæt på politisk umuligt, men måske piben får en anden lyd, når de ligepludselig ikke kan importere medicin og mad. 

At de ikke gjorde alt det her for 5 år siden, skyldes at det europæiske banksystem ville risikere en “Lehmann event”, da rigtig mange europæiske banker havde græsk statsgæld på bøgerne. Disse obligationer er igennem de seneste 5 år ført over på balancerne i EFSF/ECB. Så nu rammer defaulten de europæiske skatteborgere i stedet (hvilket 99% heller ikke fatter). Det ironiske er, at en stor del af fundingen i f.eks. EFSF faktisk udgøres af ligeså håbløse økonomiske tilfælde som Italien og Spanien. 

Længe leve EU. 

PS. IMF har også pisset i nælderne ifm. Grækenland. Til de interesserede kan jeg sende en pdf med seneste udgave af “things that make you go hmm…” som desværre ikke er en gratis udgivelse mere. Her er temaet IMF i denne uge. Skriv til morten_skipper på hotmail hvis i vil have en kopi. 

09/07/2015
23:31
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

MortenSkippers indlæg er indsigtsfuldt, og værd at læse endnu en gang.

Når jeg i sin tid stemte imod euroen skyldtes det ikke, at jeg havde noget imod en fælles valuta, og at jeg absolut ville beholde kronen. Nej, det var fordi jeg forudså, at man ved at samle så forskellige økonomier under en fælles valuta ville få ubalancer, som ville ende med alvorlige sociale spændinger. Dengang argumenterede jeg for, at euroen – på sigt – ville være en god ide, men at man først skulle koncentrere sig om at få det indre marked til at fungere bedst muligt, og så give det indre marked 20-30 år at virke i, så økonomierne ville konvergere, før man indførte en fælles valuta. Men desværre blev den alligevel indført i alt for forskellige økonomier. Politisk hybris der straffes af Nemesis, som vi nu kan se.

Jeg tror det mest sandsynlige scenarie lige nu er, at Grækenland forsøger at blive i euroen. Ingen grækere vil have drachmer, da de ved de vil blive mindre og mindre værd, så euroen vil forblive i omløb (officielt, eller uofficielt og måske ulovligt), og skabe sociale spændinger mellem dem der har euro, og dem der kun har drachmer.

Den nuværende regering vil lade staten gå bankerot, og i den forbindelse nationalisere de allerede fallitte banker som en “reorganisering”. Al udenlandsk gæld – både statens og bankernes – vil ved lokal græsk lov blive aflyst. Det samme kommer nok til at gælde gæld til den græske centralbank, der er en del af ECB, og i den forbindelse nok vil blive regnet for en del af udlandet.

Hvor drachmer næsten vil tvinge staten til at balancere budgettet, vil fortsat brug af euro tvinge staten til helt at balancere budgettet da de kun har indskuddene i de nationaliserede banker fratrukket den indenlandske gæld, og ikke længere kan trykke euro-sedler. Uanset hvad bliver det en hård periode for Grækenland. Men politisk kan regeringen nu overfor befolkningen sige, at landet blev tvunget til det.

Det ironiske er, at de uden support fra en centralbank eller andre lånemuligheder reelt er tvunget til at følge det tyske ideal om, at centralbanken skal være helt uafhængig.

Selvom jeg ikke er ekspert i spilteori, har jeg studeret emnet. Og ud fra tidligere træk, og den nuværende stilling tror jeg det er sandsynligt, at Grækenland vil forsøge at blive i euroen. Svagheden ved strategien er, at det er meget fristende at indføre drachmer, eller begynde at udstede IOU’er, hvad der er nogenlunde det samme.

10/07/2015
10:56
Avatar
MortenSkipper
Gæst
Guests

Tak for ros PMPirate.

Jeg tror du har ret i din anskuelse af det mest sandsynlige scenarie: de forbliver i EURO’en. Hvis jeg skulle sætte odds på ville jeg sige 70% for og 30% imod lige nu.

Dette ændrer ikke ved, at jeg tror at grækerne ville have bedst af en “pause”. Eksempelvis starte med at defaulte på gælden, og så 3-5 år på Drachmer hvor de får styr på deres land, hvorefter de kan blive tilbudt en plads i EU igen hvis det lykkes. Så vil der også være lidt gulerod i det for det græske folk, hvilket der i den grad er brug for.

Du kan også meget vel have ret i, at de vil defaulte og forblive i EURO’en. Dog er jeg meget spændt på, hvordan markedet vil reagere overfor et sådant udfald, da yderpartierne i Italien, Spanien, Portugal og Frankrig mm. står med fråde om munden i udsigten til bare at kunne løbe fra deres gæld på græsk manér. I dette tilfælde vil de problemer du nævner omkring en fælles valuta virkelige blive tydelige for det kan den fælles mønt og banksystemet ikke holde til. Så spørgsmålet er, om EU kan tåle at netop det scenarie danner præcedens?

Så med udgangspunkt i spilteori – hvad ønsker EU(Merkel) egentlig? Vil det ikke være bedre for EU-projektets overlevelsesmuligheder, hvis Grækenland defaulter og exiter i stedet for at defaulte og forblive? 

Forum tidszoneEurope/Copenhagen

Fleste brugere online samtidig92

Online nu
1 Gæst(er)

Nuværende på denne side
1 Gæst(er)

Top brugere

pmdetector: 172

ringsted: 6

JeppeGuy: 1

Medlemsstatistik

Gæste bidragsydere: 59

Medlemmer: 9

Moderatorer: 0

Administratorer: 1

Forumstatistik

Grupper:4

Fora:14

Emner:152

Indlæg:1317

Nyeste medlemmer:

Christian Soelberg Due, JeppeGuy, mortenvermund

Administratorer:Admin: 256