Avatar

Overvej at opret bruger
guest

sp_LogInOut Log ind sp_Registration Opret profil

Login form protected by Login LockDown.


Opret profil | Mistet adgangskode?
Avanceret søgning

— Forum omfang —
— Match —

— Forum indstillinger —

Minimum søgeordlængde is 3 characters - maksimal søgeordlængde er 84 tegn

sp_Feed Emne RSS sp_TopicIcon
Hvem har skylden for finanskrisen?
20/12/2012
13:27
Avatar
Admin
Administrator
Forum indlæg 256
CubePoints 5451
Medlem siden:
06/08/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Eyvind Kolding, ordførende direktør for Danske Bank, har i en kronik her til morgen undskyldt for Danske Banks medvirken og skyld i finanskrisen. Liberal Alliances Ole Birk Olesen har som svar på denne udtalt, at det ikke er Danske Bank eller bankerne i almindelighed der har skyld i finanskrisen, men derimod politikerne og centralbankerne. Kunne det endda tænkes, at det var forbrugerne der har levet langt over evne?

Hvad mener du, hvem bærer skylden for finanskrisen?

21/12/2012
21:17
Avatar
WithAU
Gæst
Guests

Det er et svært spørgsmål at svare på. Det er vel lidt os alle sammen… Bankerne, forbrugerne, regeringerne, de øvrige virksomheder… Men faktisk vil jeg placere den største del af skylden på kreditvurderingsselskaberne, og de korrupte politikere, der i første omgang fik liberaliseret den finansielle sektor alt for meget. Jeg er bestemt ikke socialist, jeg har faktisk altid befundet mig til højre på skalaen. Men man kan ikke komme uden om, at det var uansvarligt, at give bankerne mulighed for stort set uden nogen kontrol at handle derivater for så mange penge. Og at kreditvurderingsselskaberne så ikke råbte vagt i gevær falder utroligt dårligt tilbage på hele den sektor. At de ikke var i stand til at se, at det var uholdbart at give lån til dårlige betalere mens de opgraderede usikre økonomier som Grækenland, Italien og Portugal vidner om, at de slet ikke har haft styr på hvad de lavede.

21/12/2012
23:56
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Ligesom for alle andre virksomheder er bankernes opgave at generere størst muligt overskud til ejerne – indenfor det til enhver tid gældende regelsæt. Med dette perspektiv kunne man give Ole Birk Olesen ret, men tingene er efter min mening desværre ikke helt så enkle.

Efter min mening har bankerne alt for stor politisk magt. Det skyldes blandt andet, at de har ansat næsten alle eksperterne på området – økonomerne. Så når den financielle sektor vil have gennemført lovændringer der øger deres indtjening – uanset de systemiske risici det medfører – kan de gå til politikerne og sige: “Det her er meget kompliceret og svært at forstå, men stort set alle eksperter er enige om, at denne lovændring er en god ide”. Samtidig hænger stort set alle politikere fast i en politisk ideologi – neoliberalisme, socialisme eller noget der i mellem – som gør det svært for dem at tænke selvstændigt, og bruge almindelig sund fornuft. Og endelig må vi huske på, at alle politikere og deres familier er mere eller mindre afhængige af bankerne, så det kan frygtes at dette i det skjulte bliver brugt til at lægge pres på toneangivende politikere (“Hvis du stemmer imod vores forslag, bliver vi nødt til at kigge nærmere på jeres økonomi. Du ved godt, at hvis vi lukker for kassekreditten til din samlevers virksomhed, vil den gå konkurs?”)

Det har i mere end hundrede år medført en udvikling, hvor stort set alle lovændringer er sket til fordel for den finansielle sektor, ofte til skade for samfundet som sådan. Efterhånden har man fået vendt økonomien helt på hovedet: Hvor økonomien tidligere var baseret på værdier, er den i dag baseret på gæld. Og det har medført, at man i dag tror velstand skabes ved forbrug (øgning af gælden), selvom velstand egentligt skabes ved produktion (øgning af værdierne).

Med Nixon-chokket i 1971 fjernede man den sidste rest af sammenhæng mellem de penge vi bruger og reelle værdier (her guld). Det har – sammen med en lang række andre liberaliseringer af finanssektoren, til fordel for bankerne, men til skade for samfundet –  medført, at det financielle system har kunnet pustes op til en boble, som efterhånden ikke har meget sammenhæng med den egentlige værdiskabende økonomi.

Med subprime krisen gik der hul på boblen. Samfundsmæssigt er det på længere sigt sundt med de korrektioner der kommer, når en sådan boble springer, selvom det på kort sigt kan gøre ondt. Men politikere og centralbanker ville ikke tillade boblen at springe, og de nærmest faldt over hinanden for i hast at lappe hullet. Desværre har deres “lappegrej” den bivirkning, at boblen nu vokser endnu hurtigere. Så vi ser nu hele tiden nye små sprækker i boblen, som skal lappes – og hver ny lap får bare boblen til at vokse endnu hurtigere.

Så hvem har ansvaret? Bankerne har et medansvar, men her må man huske på, at bankernes opgave er at tjene penge til deres ejere – ikke at tage et samfundsmæssigt ansvar. Og bankerne har (stort set, husk Liebor skandalen) holdt sig indenfor det til enhver tid gældende regelsæt. Centralbankerne har også et medansvar, for de burde kunne se, at boblen ikke er holdbar i længden (det er nok derfor de køber guld). Og de har magten til at kunne vælge en ubehagelig nødlanding fremfor det styrt der ellers bliver konsekvensen. Størstedelen af ansvaret vil jeg lægge på politikerne, som stort set altid har gjort som finanssektoren har bedt om, uden nøje at overveje mulige samfundsmæssige konsekvenser. Men også vi vælgere har et ansvar – for at vælge politikere, som nærmest optræder som bankernes marionetter.

Forum tidszoneEurope/Copenhagen

Fleste brugere online samtidig92

Online nu
1 Gæst(er)

Nuværende på denne side
1 Gæst(er)

Top brugere

pmdetector: 172

ringsted: 6

JeppeGuy: 1

Medlemsstatistik

Gæste bidragsydere: 59

Medlemmer: 10

Moderatorer: 0

Administratorer: 1

Forumstatistik

Grupper:4

Fora:14

Emner:152

Indlæg:1317

Nyeste medlemmer:

Christian Soelberg Due, JeppeGuy, mortenvermund, Jakobsen

Administratorer:Admin: 256