Avatar

Overvej at opret bruger
guest

sp_LogInOut Log ind sp_Registration Opret profil

Login form protected by Login LockDown.


Opret profil | Mistet adgangskode?
Avanceret søgning

— Forum omfang —
— Match —

— Forum indstillinger —

Minimum søgeordlængde is 3 characters - maksimal søgeordlængde er 84 tegn

sp_Feed Emne RSS sp_TopicIcon
Danmarks binding til euroen - hvilke konsekvenser, hvis ikke?
22/01/2015
17:52
Avatar
Senseue
Gæst
Guests

Hvilke konsekvenser vil det have for ens nutidige og fremtidige værdi af guld og sølv, hvis Danmark ophæver sin faste valutakurs over for euroen?

23/01/2015
07:23
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Jeg tror det ville betyde, at metalpriserne ville falde mindst 10 procent, regnet i danske kroner. Ikke fordi guld og sølv ville blive mindre værd, men fordi værdien af den danske krone ville blive større.

Når det er sagt, mener jeg også det er usandsynligt, at Nationalbanken vil droppe fastkursen mod euroen. I modsætning til schweizerfranken, hvor deres centralbank fra starten sagde bindingen til euroen var midlertidig, har Danmarks Nationalbank sagt, at bindingen er permanent. Bindingen har været der siden euroen trådte i kraft, og ERM2 forpligter både ECB og Nationalbanken til at intervenere, hvis EURDKK afviger mere end 2,25% fra centralkursen på omkring 7,46.

Jeg tror en væsentlig årsag til prisstigningerne for guld og sølv den sidste uge er, at mange folk i Schweitz har købt metallerne fordi de nu er blevet billigere for dem.

30/01/2015
21:54
Avatar
pmdetector
Ekspert
Members
Forum indlæg 172
CubePoints 327
Medlem siden:
07/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja, nu har nationalbanken vist tydeligt gjort at Danmark ønsker at gå ned sammen med det synkende euroskib, ved at sænke renten 3 gange inden for de sidste 2 uger, (nu til en minus rente) samt at stoppe salget af danske statsobligationer, for at svække kronen over for euroen. Jeg er lettere chokeret over den krampagtige og fabrilske fastholdelse af fastkurs politikken over for euroen. Hvad tror I at det kommer til at betyde for Danmark og os alle fremover, og især hvis euroen svigter?

31/01/2015
00:51
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Hvis euroen svigter, tror jeg Tyskland træder ud af den, og igen laver deres egen valuta. Træder Tyskland ud af euroen, vil Nationalbanken næsten helt sikkert droppe fastkurs politikken over for euro, og erstatte den af en fastkurs politik over for Tysklands nye valuta. Og det tror jeg egentligt ikke ville være så skidt for Danmark.

04/02/2015
22:14
Avatar
pmdetector
Ekspert
Members
Forum indlæg 172
CubePoints 327
Medlem siden:
07/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Jeg tror at bindingen af kronen til euroen har udspillet sin rolle og især med de seneste tiltag fra Nationalbanken med rente nedsættelserne til nu minus 0,5% rente, samt indkøb af 106,6 milliarder euro, faktisk har gjort mere skade end gavn og formentlig fremover også vil gøre det.

Politikkerne og de fleste økonomer siger at fastkurs politikken er det eneste rigtige og det modsatte vil give større skader, jeg tror at det er skræmmekampagner og manipulationer, og synes at det eneste rigtige er et frit marked, hvor økonomien selv for lov at finde et naturlig leje uden manipuleringer. Derfor mener jeg at det bedste for Danmark vil være at slippe kronen fri, ligesom i Schweiz fornyeligt. Det kan godt være at det vil skabe midlertigt kaos, men jeg tror at det på længere sigt vil være bedre for Danmark og vi vil bevare og hæve vores købekraft, samt ikke risikere at gå ned sammen med euroen, hvis den kollapser. 

Hør evt. en udsendelse fra Radio 24syv med en tidligere overvismand og nogle økonomi professorer om kronen under pres og fastkurs politikken, umiddelbart er deres holdning til den ikke overvejende positiv: Radio udsendelse i Radio 24 syv om kronen under pres og læs evt. artikel om: Kronen under hårdt pres i “verdenshistorisk eksperiment”

Jeg har ikke økonomisk uddannelse og indsigt til at se det store billede, og det kan godt være at der er noget jeg overser, eller udtaler mig på et forkert grundlag, men det er hvad min personlige fornemmelse og holdning siger mig.

Hvad mener I andre?

05/02/2015
05:11
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Jeg kan godt forstå, at man kan blive forvirret over at høre udsendelsen fra Radio 24syv, især hvis man ikke har nogen videre makroøkonomisk indsigt.

De tager udgangspunkt i den voldsomme forøgelse af valutareserven i januar på grund af det opadgående pres på kronen til at stille spørgsmål ved om fastkurspolitikken bør fastholdes. De fremhæver forskellige fordele, som alle kan koges ned til: Det ville være rart, hvis vi havde frihed til at kunne lave devalueringer (som vi havde i 1971-82). De kalder det naturligvis ikke devalueringer, da det er et fy-ord, men taler om frihed til at føre en selvstænding inflationspolitik og at hæve renten.

Men hvis vi opgav fastkurspolitikken nu, ville det ikke blive en devaluering men en revaluering. Derfor når de frem til, at det ville være en dårlig ide at opgive fastkurspolitikken lige nu. Studieværten og professoren i studiet ser dog ud til at mene det kunne være en god ide at opgive fastkurspolitikken på et senere tidspunkt.

Det virker for mig mest som om det er nogen der drømmer om muligheden for igen at kunne føre en økonomisk politik som under Anker Jørgensen i 1970erne.

Selv mener jeg det er fornuftigt at fastholde fastkurspolitikken mod euroen, da eurozonen er vores største handelspartner. Ulempen, som det fremhæves i radioprogrammet, er naturligvis, at vi ikke har frihed til at føre en selvstændig pengepolitik. Men når man ser hvordan dem der har denne frihed (f.eks. Japan, USA og eurozonen) siden finanskrisen har misbrugt den, er det måske ikke så skidt. Fordelene er derimod mange. Den vigtigste fordel er nok den prisstabilitet omkring eksport til eurozonen vi har, når valutakurserne stort set ikke svinger. Det gør, at eksportvirksomhederne bedre kan planlægge langsigtet, da de ikke bliver påvirket af kursudsving (nedgang og fyringer når kronen stiger, og opgang og ansættelser når kronen falder).

05/02/2015
10:05
Avatar
MortenSkipper
Gæst
Guests

Problemet er, at BÅDE fastkurspolitik og en flydende valuta vil afføde problemer i den verden vi har i dag. Dette skyldes QE, og for dk’s vedkommende – QE fra europa. Ved QE driver du folk ud af kurven, da ECB køber statspapirer, og tvinger (primært banker og pensionskasser) over i andre aktiver. Disse aktiver er blandt andet danske realkreditobligationer. Dette ligger pres på kronen og øger valutabeholdningen. Uden fastkurspolitikken var vores valuta blevet styrket, da der reelt ville være samme efterspørgsel efter danske papirer, og vi var blevet ramt på eksporten i stedet. Regningen kommer uanset hvilken politik du fører, og den er sendt med kærlig hilsen fra ECB, BOJ, FED, BOE og snart resten af verden, da det hele er et nulsumsspil, og man kun taber ved ikke at følge trop når først nogle er begyndt.

Jeg tror økonomer skyder over målet ved at male fanden på væggen mht. konsekvenserne i at forlade fastkurspolitikken. Jeg stoler dog ikke ret meget på mainstream økonomer, da hovedparten af Christiansborg sidder og savler ved udsigten til, at de kan sende DK i en ny afstemning om EUR i stedet for DKK. Se på Sverige…. de er en eksportnation, og de har flydende valuta… Det er virkeligt nemt, at sikre sin forretning mod udsving i valutaen – både som importør og eksportør. Currency wars via QE er en bitch – ingen vinder. Næste skridt er sikkert protektionisme.     

Det ville give mere mening at lave en fælles nordisk valuta med NOK, SEK og DKK end at gå ind i EUR i sin nuværende form. At gå med i EUR på nuværende tidspunkt vil være som at tisse i bukserne.  

05/02/2015
12:38
Avatar
pmdetector
Ekspert
Members
Forum indlæg 172
CubePoints 327
Medlem siden:
07/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Professor Thomas Barnebeck Andersen fra ovennævnte radio udsendelse, nævner at lande med inflationsmålsstyringspolitik som f.eks. Sverige og England har klaret sig meget bedre gennem krisen. Og generelt klarer sig bedre når der kommer store stød i økonomien.

05/02/2015
17:29
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Thomas Barnebeck Andersen kalder det “inflationsmålsstyringspolitik”. Men det han reelt vil med det, er at have muligheden for at kunne devaluere efter behov.

I en krisesituation kan man naturligvis hjælpe den lokale eksportindustri ved at devaluere. Men det er kortvarigt, da det er et angreb i en valutakrig, som kun har effekt indtil andre også devaluerer.

Når centralbankerne i de fleste udviklede økonomier er enige i, at en inflation på 2 procent er det bedste kunne man også spørge hvorfor det skulle være nødvendigt, at hver økonomi fører en selvstændig inflationsmålsstyringspolitik? Hvis der i en gruppe økonomier er en betydelig frihandel, og økonomiernes valutaer ikke ændrer sig i forhold til hinanden, vil inflationsraterne i de forskellige økonomier jo nødvendigvis tilpasse sig hinanden.

Vi må huske på, at det – totalt set, over alle økonomier – er dyrt, når valutakurserne ændrer sig i forhold til hinanden. Så får eksport- og import-baserede industrier opture og nedture. Og det er temmeligt dyrt at lukke fabrikker eller bygge nye fabrikker.

Det er den væsentligste årsag til, at jeg mener faste valutakurser er det bedste.

Når flere økonomier har valutaer baseret på en guldstandard, fører de reelt en fastkurspolitik mod hinanden. Og der er kun markedet til at fastsætte renten. I modsætning til i dag, hvor renten i høj grad manipuleres af centralbankerne. Det er efter min mening det ideelle.

Men hvis en guldstandard ikke er politisk mulig, vil faste valutakurser (a.la. Bretton Woods) efter min mening være bedre end den nuværende situation med valutakrig. Det vil bankøkonomer naturligvis ivrigt benægte, da bankerne tjener tykt på de store udgifter erhvervslivet har på at forsikre sig mod udsving i valutakurser ved international samhandel. Det løser dog ikke problemet med at renterne ikke alene fastsættes af markedet. De negative renter vi ser nu er efter min mening dog ikke bare udtryk for manipulation. De er efter min mening i højere grad udtryk for at dem der har de mange penge der er blevet trykt har svært ved at finde steder at gøre af dem. For dem er nutidsværdien af penge altså nu lavere end fremtidsværdien. Og jo mindre nutidsværdien er i forhold til fremtidsværdien, jo mindre tillid er der til fiat valuta som en “store of value”.

05/02/2015
19:01
Avatar
MortenSkipper
Gæst
Guests

Jeg er enig i, at et peg er at foretrække under normale omstændigheder, hvis den økonomi man pegger til ligner sin egen, og hele verden ikke printer løs. Vi ligner Tyskland og det er vores største eksportpartner, så et peg til dem giver mening, men giver EUR efterhånden mening ift. Tyskland? Desuden printer hele verden løs, og så kan nationalbanken købe alt det valuta de vil – de er ALT for små i det spil. Bare spørg George Soros og Bank of England…..

Som Jim Rickards lige har tweeted i dag:
Whenever you use the word “peg” you’re a born loser because you’re fighting something bigger than you. Hello #Denmark

Fastkurspolitkken har givet mening i rigtig mange år i en tid hvor “det” vi førte fast kurs overfor gav mening. Det monster der kaldes EUR er efterhånden en meget diffus størrelse som ingen kan blive klog på. 

Bankerne tjener selvfølgelig penge på terminsforretninger, men hvis de ikke tjener penge på det finder de klejnerne et andet sted. Marginalerne på terminsforretninger er dog ekstremt små for en større virksomhed, samtidig med at man opnår den fulde effekt af renteforskellen i stedet for at blive snydt via en udenlandsk kassekredit (som sjovt nok også koster). Så omkostningerne er til at have med at gøre, og vil ikke betyde noget for virksomheder med import/eksport. Vi kan dog sagtens blive enige om at bankerne er mere skadelige end gavnlige for vores samfund pt..

Forum tidszoneEurope/Copenhagen

Fleste brugere online samtidig92

Online nu
1 Gæst(er)

Nuværende på denne side
1 Gæst(er)

Top brugere

pmdetector: 172

ringsted: 6

JeppeGuy: 1

Medlemsstatistik

Gæste bidragsydere: 59

Medlemmer: 9

Moderatorer: 0

Administratorer: 1

Forumstatistik

Grupper:4

Fora:14

Emner:152

Indlæg:1317

Nyeste medlemmer:

Christian Soelberg Due, JeppeGuy, mortenvermund

Administratorer:Admin: 256