Avatar

Overvej at opret bruger
guest

sp_LogInOut Log ind sp_Registration Opret profil

Login form protected by Login LockDown.


Opret profil | Mistet adgangskode?
Avanceret søgning

— Forum omfang —
— Match —

— Forum indstillinger —

Minimum søgeordlængde is 3 characters - maksimal søgeordlængde er 84 tegn

No permission to create posts
sp_Feed Emne RSS sp_TopicIcon
Opbevaring af ædelmetaller - sikring af dets ægthed
29/08/2012
12:31
Avatar
Tomas
Gæst
Guests

Hej

Da jeg er helt grøn i dette fag, er jeg ude efter gode råd i forhold til investeringer i fysisk guld og sølv.

Hvordan skal man opbevare sit guld / sølv ? 

Har man et firma til at opbevare det, hvordan sikre man sig så, at de virkelig har beholdningen ?

Det bedste for mig at se ville være, hvis man havde sin egen boks med egen nøgle, det pågældende sted. Muligheder for det, hos et selskab lignende Tavex eller gold money ?

Hvordan sikre man ægtheden af det guld / sølv man køber ?

 

Håber i kan hjælpe

 

Hilsen Tomas

 

God hjemmeside, i øvrigt !

29/08/2012
13:14
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Hvordan man bør opbevare sine ædelmetaller afhænger af, hvor store mængder man har.

Hvis der er tale om store mængder – tonsvis – bruges normalt professionelle boksanlæg (vaults), med gode sikkerhedsforanstaltninger. Det skyldes blandt andet, at det er betydeligt billigere at forsikre ædelmetallerne, når de ligger i sådanne boksanlæg. En anden årsag er, at ædelmetallerne ofte er i form af såkaldte “good delivery bars”, som på ædelmetalmarkederne accepteres uden nærmere eftersyn (assay, hvilket koster penge) hvis de har en “unbroken chain of integrity” (at de siden produktionen hele tiden har været opbevaret i boksanlæg godkendt af ædelmetalmarkederne), og derfor indbringer en bedre pris end tilsvarende barrer, som man har haft opbevaret andre steder.

Hvis der er tale om små mængder, kan man opbevare dem i hjemmet. Her må man huske på, at forsikringen ofte ikke dækker ved tyveri.

Ved lidt større mængder kan man opbevare dem i en bankboks. Her dækker forsikringen normalt heller ikke ved tyveri, og banken har normalt ikke nogen tyveriforsikring for indholdet i bankboksene. Det opvejes af, at bankbokse normalt er bedre sikrede, og at der derfor er mindre risiko for tyveri.

En anden mulighed kan være at grave dem dybt ned i jorden et hemmeligt sted. For at undgå metaldetektorer skal man helst begrave dem mindst 2 meter under jordoverfladen.

Selv foretrækker jeg at sprede risikoen ved at benytte en kombination af de forskellige muligheder for opbevaring.

Jeg tror ikke, at der er andre end bankerne der har boksanlæg, hvor man kan få direkte adgang, og har sin egen nøgle.

Der findes en del virksomheder, som tilbyder opbevaring af ædelmetaller. Her skal man dog passe på, for der findes to former for opbevaring: Allocated storage betyder, at du stadig ejer det der opbevares. Der er efter min mening den eneste sikre form for opbevaring, men koster typisk en månedlig eller årlig afgift for opbevaringen. Ved “unallocated storage” er der ingen afgift for opbevaringen, men her ejer du faktisk ikke det der opbevares for dig. Her overgår ejerskabet til den der opbevarer det, og hvis de går konkurs, kan du stille dig op bag i køen af kreditorer, og håbe på, at der er penge nok i konkursboet til, at du får en del af dit tab dækket. Ved “allocated storage” kan du kræve at konkursboet udlever dine ædelmetaller, og hvis de er forsvundet kan der blive tale om strafferetslige sanktioner mod dem der opbevarede det for dig.

29/08/2012
13:42
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Hvordan man sikrer ægtheden af de ædelmetaller man køber er en hel videnskab. Blandt andet fordi falsknere er meget fantasifulde og gør deres bedste for at undgå at deres forfalskninger bliver opdaget.

For guld er det nogenlunde let. Guld har den største massefylde, og når man blander andre mindre ædle metaller i, får det en mindre massefylde. Så ved at måle massefylden, kan man rimeligt let verificere ægtheden. Dog har tungsten næsten samme massefylde, og der er set eksempler på, at store guldbarrer har været fyldt med tungsten indeni. Heldigvis er tungsten et hårdt metal, som er svært at arbejde med, og derfor ser man ikke tungsten i mønter og små guldbarrer.

For sølv gælder også, at mindre ædle og billigere metaller har en mindre massefylde.

Hvis man køber hos etablerede og respekterede forhandlere af ædelmetaller, kan man være rimeligt sikker på ægtheden. Det er professionelle folk, der forstår at vurdere ægtheden. Og de ved hvor vigtigt det er, at folk kan stole på ægtheden af ædelmetaller købt hos dem, da folk jo ellers ville købe andre steder. Så de kontrollerer de ædelmetaller de har grundigt.

For kontrol af mønter af guld og sølv bruger jeg selv tre værktøjer: En magnet, en præcis vægt, og en skydelære.

Både guld og sølv er umagnetisk, så hvis mønten tiltrækkes det mindste af en magnet, er der noget galt.

Vægten bruges naturligvis til at kontrollere vægten af mønten. Hvis vægten af mønten ikke er hvad den burde være, er der noget galt. For nogle typer sølvmønter skal man dog være opmærksom på, at vægten kan være en anelse højere. Og gamle cirkulerede sølvmønter kan være så slidte, at de har tabt en del af vægten. For guldmønter skal man være opmærksom på, at den opgivne vægt normalt er vægten af det finguld der er i mønten, og at man derfor skal bruge finheden af metallet til at udregne møntens vægt.

Skydelæren bruges til at kontrollere møntens dimensioner. Både diameter og højde måles, og skal passe med de mål en mønt af den pågældende type normalt har. For gamle slidte cirkulerede sølvmønter skal man dog være opmærksom på, at møntens højde kan være mindre p.g.a. sliddet.

Der har også været et indlæg på bloggen om dette emne: https://www.soelvinvestor.dk/20…..-er-aegte/

30/08/2012
11:23
Avatar
Tomas
Gæst
Guests

Mange tak for svarende 

 

En bankboks er nok det jeg hælder mest til så, men der bliver selvfølgelig den lille udfordring ved at tjekke dets ægthed, som du beskriver og hvordan foregår det når man skal sælge igen !

For nemhedens skyld skulle man måske vælge en forhandler som gold money, men kan man være sikker på at de har beholdningen den dag man vil sælge…  igen, det er nok mere sikkert end at have pengene stående på sin bankkonto.

 

Jeg er i gang med at sælge min ejerlejlighed, fordi jeg nødig vil se min opsparing forsvinde ud i den tynde luft når/hvis der kommer et kollaps og overvejer at sætte mine penge i guld og sølv i stedet, jeg kunne godt have dem stående på bankkontoen, men det er min overbevisning at fysisk ædelmetal, er sikrer.

 

Er du/ i enige i det ?

Hvordan og hvor ville du/i investere pengene, som er et pænt stort beløb ?

Takker

Tomas

02/09/2012
18:43
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Nu er jeg ikke investeringsrådgiver, men derfor kan jeg jo godt fortælle lidt om mine tanker…

En vigtig ting at overveje ved investeringer er ens investeringshorisont – altså hvor lang tid man forventer at have sin kapital placeret i investeringen. Her vil jeg generelt ikke investere i fysiske ædelmetaller (altså ædelmetaller, som du kan holde i hånden), med mindre investeringshorisonten er mindst 10 år. Det skyldes den forholdsvis store spread (forskel mellem købspris og salgspris), som fra starten æder en pæn del af investeringen.

Men omvendt mener jeg det under alle omstændigheder er en god ide at have en lille del af sin kapital i fysiske ædelmetaller. Det er en god forsikring mod et egentligt kollaps. Og selvom de ikke giver et egentligt afkast, er de generelt en god forsikring mod inflation. Jeg har selv omkring 14% af min kapital i fysiske ædelmetaller.

Man må også huske på, at man med ædelmetaller løber en kursrisiko, idet priserne på ædelmetaller både kan falde og stige. Vi så f.eks. et prisfald, da finanskrisen brød ud i 2008, og endnu et prisfald i efteråret 2011. Men generelt er financiel uro og lave renter på sigt godt for prisen på ædelmetaller.

Hvad angår ægtheden, mener jeg ikke der er grund til bekymring, hvis man køber hos etablerede og respekterede forhandlere af ædelmetaller.

Hvad angår forhandlere som GoldMoney eller BullionVault, skal man være opmærksom på, at det kan være svært og tage lang tid at få sine ædelmetaller ved en finansiel kollaps. Derfor vil jeg ikke anbefale disse med mindre der er tale om en forholdsvis kort investeringshorisont.

Selv køber jeg i øjeblikket guld hos BullionVault, som en opsparing, idet jeg forventer at købe et hus at bo i i løbet af de kommende år. Her mener jeg BullionVault er bedre end fysiske ædelmetaller, idet spread er betydeligt mindre end for fysiske ædelmetaller.

Jeg ville ikke sælge en bolig jeg bor i lige nu, undtagen måske, hvis der er en betydelig gæld i ejendommen. Ejendomspriserne er lave i øjeblikket, og der er betydelige omkostninger ved at sælge. Hvis du sælger ejendom for at placere kapitalen i fysiske ædelmetaller, vil omkostningerne ved salg af ejendommen og spread på fysiske ædelmetaller nok æde omkring 20% af din kapital.

03/09/2012
05:49
Avatar
NogetSker
Gæst
Guests

Vil også godt dele mine tanker her.
Rimelig enig med PMPirate i meget af det, der skrives.
Dog hælder jeg mere til fysisk metal – jeg sparer som sådan ikke op til noget, men vil gerne bevare mine penge.
Jeg har alt mit guld fysisk, og sølv er splittet ca. 60-40 mellem bullionvault og fysisk.
Enig i at fysisk metal skal være en lidt længere horisont, grundet handelsomkostnigerne – omvendt kan jeg ikke lade være at tænke på hvor let det vil være for myndighederne at konfiskere det fysiske metal hos fx. Bullionvault!
Kunne meget vel forestille mig at myndighederne vil konfiskere guld, hvorimod tvivler lidt mere på sølv.
Mit fysiske metal er ikke baseret på videresalg som sådan – det er mere en forsikring til brug ved barter, indtil, der forhåbentligt falder ro på igen bagefter, hvor det så evt. Kan sælges.
Den del jeg har i Bullionvault er mere spekulation og betragtes af mig som likvid kapital, a la PMPirate ser det.

03/09/2012
15:42
Avatar
NogetSker
Gæst
Guests

Mht. Opbevaring, så har jeg mit i en bankboks – men en ting piner mig lidt, udover at det ikke rigtigt kan forsikres:
Hvad nu hvis banken går konkurs – hvad så med adgang til boksen?

03/09/2012
23:05
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

NogetSker said
Mht. Opbevaring, så har jeg mit i en bankboks – men en ting piner mig lidt, udover at det ikke rigtigt kan forsikres:
Hvad nu hvis banken går konkurs – hvad så med adgang til boksen?

Indholdet af bankboksen vil stadig være din ejendom, selv hvis de går konkurs. Så du har krav på, at konkursboet udleverer indholdet til dig. Hvis det usandsynlige skulle ske, at de nægter at udlevere indholdet af bankboksen, kan du i sidste ende få rettens hjælp, og få fogedretten til at hente indholdet til dig.

Det er helt anderledes, end hvis du har sat penge i banken. Her ejer banken de penge du har sat i banken, og du har et krav mod konkursboet som kreditor – et krav, som er sidestillet med alle andre kreditorers krav.

Forskellen svarer stort set til forskellen mellem allocated og unallocated storage af guld.

04/09/2012
04:00
Avatar
NogetSker
Gæst
Guests

Korrekt.
Men noget af det, jeg kan frygte er et “big bang” hvor der sker et koordineret kollaps, så at sige, hvor alle banker lukkes ned på en gang. Myndigheder vil konfiskere ædelmetaller, og hvor mere naturligt at lede end i bankbokse, og steder som bullionvault, først?

Mht penge i banken. Enig, og indskydergarantien er jo derfor også en joke. På et eller andet tidspunkt, hvil der ikke være penge nok i fonden, hvis vi ser et systemisk kollaps. Hvor mange procent af de amerikanske banker gik ikke konkurs under den store depression? Ingen garanti/forsikring kan dække noget sådant (medmindre staten udhuler en sådan forpligtelse ved inflation gennem printning af penge).

04/09/2012
11:27
Avatar
Tomas
Gæst
Guests

PMPirate said
Nu er jeg ikke investeringsrådgiver, men derfor kan jeg jo godt fortælle lidt om mine tanker…

En vigtig ting at overveje ved investeringer er ens investeringshorisont – altså hvor lang tid man forventer at have sin kapital placeret i investeringen. Her vil jeg generelt ikke investere i fysiske ædelmetaller (altså ædelmetaller, som du kan holde i hånden), med mindre investeringshorisonten er mindst 10 år. Det skyldes den forholdsvis store spread (forskel mellem købspris og salgspris), som fra starten æder en pæn del af investeringen.

Men omvendt mener jeg det under alle omstændigheder er en god ide at have en lille del af sin kapital i fysiske ædelmetaller. Det er en god forsikring mod et egentligt kollaps. Og selvom de ikke giver et egentligt afkast, er de generelt en god forsikring mod inflation. Jeg har selv omkring 14% af min kapital i fysiske ædelmetaller.

Man må også huske på, at man med ædelmetaller løber en kursrisiko, idet priserne på ædelmetaller både kan falde og stige. Vi så f.eks. et prisfald, da finanskrisen brød ud i 2008, og endnu et prisfald i efteråret 2011. Men generelt er financiel uro og lave renter på sigt godt for prisen på ædelmetaller.

Hvad angår ægtheden, mener jeg ikke der er grund til bekymring, hvis man køber hos etablerede og respekterede forhandlere af ædelmetaller.

Hvad angår forhandlere som GoldMoney eller BullionVault, skal man være opmærksom på, at det kan være svært og tage lang tid at få sine ædelmetaller ved en finansiel kollaps. Derfor vil jeg ikke anbefale disse med mindre der er tale om en forholdsvis kort investeringshorisont.

Selv køber jeg i øjeblikket guld hos BullionVault, som en opsparing, idet jeg forventer at købe et hus at bo i i løbet af de kommende år. Her mener jeg BullionVault er bedre end fysiske ædelmetaller, idet spread er betydeligt mindre end for fysiske ædelmetaller.

Jeg ville ikke sælge en bolig jeg bor i lige nu, undtagen måske, hvis der er en betydelig gæld i ejendommen. Ejendomspriserne er lave i øjeblikket, og der er betydelige omkostninger ved at sælge. Hvis du sælger ejendom for at placere kapitalen i fysiske ædelmetaller, vil omkostningerne ved salg af ejendommen og spread på fysiske ædelmetaller nok æde omkring 20% af din kapital.

Tak for respons

Jeg kan godt se fordelen ved at investere noget af sin kapital i ædelmetaller, som et værn mod inflation… tak for rådet..

men hvordan sikre man sig at forhandleren man køber ved nu også har beholdning, i de tilfælde hvor man vælger at opbevare det hos forhandleren !

No permission to create posts
Forum tidszoneEurope/Copenhagen

Fleste brugere online samtidig92

Online nu
1 Gæst(er)

Nuværende på denne side
1 Gæst(er)

Top brugere

pmdetector: 172

ringsted: 6

JeppeGuy: 1

Medlemsstatistik

Gæste bidragsydere: 59

Medlemmer: 10

Moderatorer: 0

Administratorer: 1

Forumstatistik

Grupper:4

Fora:14

Emner:152

Indlæg:1317

Nyeste medlemmer:

Christian Soelberg Due, JeppeGuy, mortenvermund, Jakobsen

Administratorer:Admin: 256