Avatar

Overvej at opret bruger
guest

sp_LogInOut Log ind sp_Registration Opret profil

Login form protected by Login LockDown.


Opret profil | Mistet adgangskode?
Avanceret søgning

— Forum omfang —
— Match —

— Forum indstillinger —

Minimum søgeordlængde is 3 characters - maksimal søgeordlængde er 84 tegn

sp_Feed Emne RSS sp_TopicIcon
Byttehandel med metaller og råvarer ved et økonomisk kollaps, samt en tilbagevenden til tidligere tiders møntfod?
14/02/2012
18:00
Avatar
TonnyL
Gæst
Guests

Når og hvis økonomien kollapser vil der formentlig i en overgangsperiode forekomme byttehandler i samfundslivet med forskellige råvarer, som f.eks. korn, ris, fødevarer, benzin og olie, samt med forskellige ædelmetaller + evt. halvædelmetaller og lignende.

Da guld og sølv har en høj værdi pr. mønt, med mindre at man har mange mindre sølvmønter, kunne man godt forestille sig at f.eks. kobber med dets mindre værdi også kunne være atraktiv i forskellige situationer med byttehandel for fødevarer eller daglig fornødenheder. Og da kobber ressourserne også udtømmes langsomt over de næste ca. 20 år, vil dette halvædelmetal måske også med tiden stige mere i værdi. Samtidig køber Kina stort ind af de forskellige metaller og er med til at få priserne til at stige og industrien i hele verden bruger også stort af både sølv og kobber til forskellige produktioner i samfundslivet.

Mine spørgsmål er:

1) Hvilke andre byttehandler kan I evt. se ved et økonomisk kollaps

2.) Tror I at kobber, (lige som sølv) også er undervurderet i værdi og vil stige endnu mere i fremtiden?

(jeg er godt klar over at kobber kun er et halvædelmetal og bruges i stor stil i byggeriet mm. men med vores nuværende forbrug og den stigende befolkningstilvækst bliver dette metal og ressourserne udtømt ifølge forskellige beregninger omkring år 2033)

3.) Efter et kollaps tror I at økonomierne igen vender tilbage til tidligere tiders møntfod bakket op af guld og sølv, samt evt. med cirkulerende kobbermønter?

15/02/2012
13:23
Avatar
Admin
Administrator
Forum indlæg 256
CubePoints 5451
Medlem siden:
06/08/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Interessante observationer du gør dig.

 

ad (1): Alt hvad der har håndgribelig værdi

ad (2): nej, jeg tror ikke, at kobber er ligeså undervurderet, da det ikke er et ædelmetal som du selv skriver. Kobber drives af industriel efterspørgsel og ligevægtsprisen afspejler mere præcist end guld og sølv forholdet ml efterspørgsel og udbud. Men kobber vil helt sikkert fortsætte med at stige i pris når Kina, herefter Indien, herefter hele Afrika, stille og rolig forbruger de knappe ressourcer. Udsigterne for kobberprisen på langt sigt er positive.

ad (3): ærligt talt, så nej, men man har lov at håbe. Det afhænger af befolkningernes forståelse af guld og sølv. Enten vender vi tilbage til en bimetalstandard eller også et nyt fiatvaluta regime med endnu mere regulering og begrænsning af den personlige frihed.

 

Hvad mener I andre?

15/02/2012
17:50
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Jeg er stort set enig med Admin i hans svar. Dog vil jeg lige knytte et par kommentarer til kobber, som jeg mener er en lidt farlig investering på længere sigt.

For det første tvivler jeg på, at kobber vil være særligt brugbart som betalingsmiddel i en bytteøkonomi. Det skyldes, at folk ikke på samme måde som guld og sølv ser kobber som et værdifuldt metal, og derfor vil bytte færre varer for kobber. Omvendt vil guld nok heller ikke være særligt praktisk til små transaktioner i en sådan situation p.g.a. den høje pris. Men specielt små sølvmønter kan være værdifulde i en sådan situation. Hvis situationen opstår, er det ikke usandsynligt, at jeg bytter en pæn del af mine sølvmønter til guld, idet jeg nok p.g.a. efterspørgslen på en eller anden slags rigtige “penge” ville kunne få en god “pris”.

Fysisk kobber er lidt upraktisk, da det fylder temmeligt meget, samtidig med at det er værdifuldt nok til at man er nødt til at passe godt på det.

Vi må også huske på, at man på flere og flere områder går væk fra at bruge kobber, enten p.g.a. prisen, eller fordi andre materialer er bedre.

F.eks. er man i høj grad gået væk fra kobber til signaltransmission, da optiske fibre er både billigere og bedre. I vores telekommunikations-infrastruktur er det for eksempel kun det sidste stykke ud til hver enkelt husstand der stadig er kobber – resten af telenettet er i dag baseret på optiske fibre.

Også i højspændingsledninger er man gået over til i stedet at bruge aluminium på grund af prisen. Her betyder den lidt lavere ledningsevne ikke så meget fordi strømmen er forholdsvis lille i forhold til de energimængder der transporteres.

Og jeg ser det langt fra som usandsynligt, at man med fremtidige fremskridt indenfor materialeteknologi vil finde en leder der både er lige så god som en kobberleder (måske endda superledende ved stuetemperatur), og langt billigere end kobberledere. Sker dette, kan det få prisen på kobber til at falde betydeligt.

16/02/2012
10:34
Avatar
Admin
Administrator
Forum indlæg 256
CubePoints 5451
Medlem siden:
06/08/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Vi lavede en hurtig beregning over metalværdien i en dansk 50 øre for nogle måneder siden, og det viste sig, at der var for ca. 25 øre metal i hver mønt (97% kobber, 2,5% zink og 0,5% tin). 

Kunne være vi skulle sammenfatte en artikel på et tidspunkt..

16/02/2012
18:40
Avatar
Invicta
Gæst
Guests

Regerings magterne vil gøre alt for at holde fiat-papir ponzi scheme kørende. Der er tale om at SDR evt. vil overtage som verdens valuta reserve på et ugivent tidspunkt. Men SDR er også blot et nyt fiat-system som er under centraliseret magt og styret deraf.

Problemet idag er at philosofien bag hvad “penge” er. Er bygget udfra en platform a “Keynesian Economics”, som både blå og rød blok i politik arbejder udfra, samt i større koporatisme interesse.

 

“Austrian Economics” vil få tilpas igen, det er både den ældste men også mest akkurate skole inden for økonomi vi har idag, den tager magten fra regerigen og giver den til folket primært. Guld og sølv vil få tilpas igen, samt andre fysiske assets, og barter/bytte.

 

Jeg er dog mere spændt på at se hvor langt tid der går før den almene her i Skandinavien vågner op til illusionen af papir-penge som tog den danske stat ca. 50år at vende den danske befolkning til at acceptere i det sidste århundrede. Desvære tror jeg at mange ikke når at beskytte sig imod et kollaps, hvilket er trist.

 

En ting er sikkert, det er en interessant tid vi går i møde.

 

Udover guld og sølv og andre fysiske assets, tror jeg at vi vil se efterspørgsel på ældre historiske faglige kompetencer som nær er gået i glemmebogen.

 

Grønne kaffebønner som ikke er ristet kan have en holdbarhed på over 20år lagret korrekt, ligeledes kan Tobak planter godt klare sig i det danske klima at dyrke. Jeg er ikke sikker men tror ikke vi har tobak plantager herhjemme mere, vi har haft engang i Danmark ved jeg. Whiskey, Rom. Solceller. Værktøj af god metalisk kvalitet. Sundt nærringsrigt landbrug mht mad. Resurse rigt jord i Norge eller Sverige. Olie. Livsvigtig medicin.

-Til alt dette tror jeg at Guld og Sølv vil egne sig bedst som “exchange”.

Evt. bytte lidt sølv for nogle solceller da det gavner begge parter, da sølv er en del af solcelle industriens vigtigste ingrediens ved mest effektive solceller.

 

Men vi vil se mere til barter/bytte og kreative handler jo mere valutaerne devalueres.

 

Det fri marked har altid vundet i sidste ende, historisk set.

 

😉

16/02/2012
23:15
Avatar
PMPirate
Gæst
Guests

Jeg vil ikke gå så langt som at kalde det et “fiat-papir ponzi scheme”. Men der er efter min mening ingen tvivl om, at den nuværende makroøkonomiske struktur ikke kan holde for evigt. Men som du siger vil regerings magterne gøre alt for at holde det kørende så længe som muligt, og jeg ville ikke blive forundret hvis de kan holde det kørende ti år længere. Men før eller siden kollapser det, og når man har haft det kørende så længe bliver det en hård omgang.

Keynesianismen burde de fleste politikere frasige sig, hvis de vil holde sig til deres politiske grundholdninger. På den ene side er det – med centralbanker der bestemmer renter og pengemængde – et planøkonomisk projekt, som alle i blå stue burde være imod. På den anden side er det et neoliberalistisk projekt, og pengepolitikken bestemmes af centralbankerne helt uden demokratisk eller politisk indflydelse, hvilket rød stue burde være imod. Men kan man holde den kørende til efter næste valg, vælger de fleste politikere desværre den nemme kortsigtede løsning…

Det er interessant, at du nævner tobak, idet tobak plejer at være et godt byttemiddel i en bytteøkonomi.

Blandt andet af denne grund akkumulerer jeg også tobak på samme måde som ædelmetaller. Ikke så meget som f.eks sølv, da det fylder og der er høje afgifter. Men alligevel er min tobaksbeholdning omkring 50% af min sølvbeholdning i vægt. Og da tobakspriserne med afgifter stiger betydeligt hurtigere end inflationen ser jeg det som en god investering. Da jeg selv er ryger, og min beholdning af tobak er mindre end hvad jeg forventer at bruge i min resterende levetid, kommer det næppe til at blive en tabt investering.

Jeg har også lært mig selv at dyrke tobak. Og hvis man lærer at efterbehandle det rigtigt (curing), kan man faktisk selv lave rigtig god tobak her i landet. Og såvidt jeg ved, er det hverken ulovligt eller afgiftsbelagt, hvis man kun dyrker til eget forbrug. På grund af tidsmangel dyrker jeg ikke tobak hvert år. Men hvert tredie eller fjerde år dyrker jeg 8-10 planter, mest for til stadig at have en stak friske og spiredygtige frø. Selvom min tobaksdyrkning ikke er til et SHTF scenarie og mest er for sjov, har jeg alligevel frø til at fylde adskillige hektarer med tobaksplanter. Og de frø vil nok også have en værdi, hvis det ligesom under anden verdenskrig igen bliver nødvendigt at dyrke tobak her i landet.

Forum tidszoneEurope/Copenhagen

Fleste brugere online samtidig92

Online nu
1 Gæst(er)

Nuværende på denne side
1 Gæst(er)

Top brugere

pmdetector: 172

ringsted: 6

JeppeGuy: 1

Medlemsstatistik

Gæste bidragsydere: 59

Medlemmer: 9

Moderatorer: 0

Administratorer: 1

Forumstatistik

Grupper:4

Fora:14

Emner:152

Indlæg:1317

Nyeste medlemmer:

Christian Soelberg Due, JeppeGuy, mortenvermund

Administratorer:Admin: 256