Hvem vinder valutakrigen?

Skrevet af den 18/01/2013 i Krisetid, Valutakrig - 1 kommentar

Jeg skrev for nyligt en artikel om problemerne med valutakrige og dette indlæg er skrevet i forlængelse heraf. Begrebet er nu for alvor kommet på dagsordenen efter Rusland i denne uge meldte ud, at der var en global valutakrig i gang.

Japans seddelpresse

Udtalelserne kom efter at Japans nye premierminister Abe har taget alle midler i brug for at vende den årtier lange deflationære spiral i Japan. Han sigter mod indenfor en overskuelig årrække og dette skal ske igennem nye pengepolitiske stimulipakker () og direkte brug af seddelpressen. Siden det blev klart at han ville vinde valget tilbage i november er den japanske valuta, yen’en, faldet drastisk overfor dollaren og euroen på forventningen om direkte devaluering af JPY.

Risiko for EU bankerot forsvundet

Samtidig har ECB meldt ud, at den seneste tids svækkelse af dollaren overfor euroen bør give anledning til bekymring blandt europæiske eksportvirksomheder. Ironisk nok er dollaren faldet på en cocktail af tilsyneladende gode nyheder fra det amerikanske arbejdsmarked sammenholdt med Federal Reserves stimuli på 85 mia. dollar om måneden i opkøb. Omvendt er styrket i takt med at bekymringerne omkring PIIGS landene er forsvundet. Nu står EU derfor i en situation, hvor den fælles valuta er blevet for stærk i forhold til deres eksportmarkeder, hvilket alt andet lige mindsker eksportpotentialet.

Pengepolitiske værktøjskasse er tom

I økonomiske krisetider benytter centralbanker pengepolitiske tiltag til at stimulere økonomien; lavere renter, adgang til mere likviditet osv. Problemet er blot, at renterne stort set ikke kan blive lavere end i disse år. Samtidig printer verdens centralbanker penge på livet løs, men intet ser ud til at kunne trække staterne ud af recessionen. Derfor er der kommet mere fokus på øget eksport som medicin mod sygdommen, og alle kæmper for tiden om at få adgang til eksportmarkederne og de store vækstmuligheder der ligger i især BRIK landene.

Der er en svær og effektiv vej til større andele på de nye vækstmarkeder. Og så er der den lette, hurtige, men ineffektive. Den første indebærer, at virksomhederne innoverer, effektiviserer og styrker deres konkurrencedygtighed. Den anden indebærer, at hjemlandets valuta svækkes overfor udlandets. Ingen politikere er åbenbart villige til at tage fat på det første som er roden til problemerne, så derfor overlades udfordringerne til centralbankerne og deres værktøjer der har til formål at ødelægge valutaerne. Det er dette verden ser konsekvenserne af nu og grunden til at man hører som meget om “valutakrige” i medierne.

Alle taber på valutakrige

Valutakrige kan ses som ren spilteori: hvis alle holder sig fra at devaluere deres valuta, er alle vindere af samhandel.  Hvis blot én spiller vælger at devaluere (som er tilfældet med USA, Schweiz og Japan) er resten nødsaget til at følge trop for ikke at miste eksportindtægter. Umiddelbart er der incitament til at være de første til at devaluere, men eftersom alle andre imidlertid vil følge trop, er gevinsten kortvarig. De ender dermed i samme situation som før, hvor de relative valutakurser er som før, men hvor valutaerne over én kam er blevet svækket. Det betyder med andre ord, at knappe naturressoucer; fødevarer, olie, naturgas og i høj, grad guld og sølv alle stiger i pris. Prisstigningerne rammer forbrugerne, og de fattige får endnu sværere ved at forsørge sig (en af hovedårsagerne til det arabiske forår var forhøjede fødevare- og energipriser).

Det er dermed ikke svært at se, hvordan alle taber af valutakrige. Konkurrerende devalueringer er blot et hurtigt fix, men tømmermændene kommer på et tidspunkt, og de er som regel slemme, med store og skelsættende konsekvenser for verdensøkonomien.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

En kommentar den "Hvem vinder valutakrigen?"

  1. Admin 22/01/2013 kl. 10:13 Svar

    Bundesbank advarer om risiko for valutakrig http://epn.dk/investor/valuta/article5113030.ece

Skriv en kommentar