Skal jeg sælge mit guld og sølv?

Skrevet af den 11/12/2012 i Analyse - 4 kommentarer

Som guld og sølv investor er dette et spørgsmål jeg naturligvis skal tage stilling til.

At forsøge at give en præcis dato for toppen i guld og sølv priserne er ikke bedre end at tage spåkuglen i brug; man er sikker på at ramme forkert! Alligevel er der nogle vigtige faktorer at holde øje med forud for en beslutning om salg, og som kan indikere, hvornår vi nærmer os enden på opturen i ædelmetaller. I bund og grund handler det om, at kigge på de samme forhold som påvirker priserne i opadgående retning.

Høj og lav

Da ædelmetalpriserne nåede rekordpriser tilbage i slut 70’erne var inflationen på tocifrede procenter. Daværende centralbankchef for Federal Reserve, Paul Volcker, ville dette til livs og forhøjede næsten fra dag til dag renten til over 20%. Dette markerede enden på bullmarkedet i guld og sølv og først i de seneste år har priserne vundet det tabte tilbage.

Samme tiltag fra Federal Reserve i dag ville hypotetisk kunne vende den opadgående trend i metallerne og inflationen, men det er højst usandsynligt at det sker. Renteforhøjelser er et yderst effektivt våben mod inflation, men det kan ikke benyttes når statsgælden er enorm, som det er tilfældet i USA. Det vil nemlig betyde, at USA ligeledes skal betale en høj rente på deres forpligtelser, og det vil uundgåeligt føre til et statsbankerot. Ikke før de får nedbragt gælden kan renten hæves og inflationen kommes til livs. Federal Reserve har meddelt, at de planlægger at holde renten tæt på nul procent frem til 2015, så udsigterne er meget lange.

Derfor: høj rente og lav inflation ikke sandsynlig de næste mange år.

Usikkerhed forsvinder

Verdensøkonomien er præget af stor usikkerhed. De finansielle er meget følsomme overfor negative nyheder fra politikerne eller dårlige nøgletal fra arbejdsmarkedet. Hver dag synes at byde på nye dybe stød til markederne, som computeralgoritmerne reagerer voldsomt på. Spørg dig selv: hvor mange gode nyheder i forhold til dårlige præger din privatøkonomi i hverdagen? Efter min mening er der en klar overvægt at dårlige. Så længe usikkerheden præger mediebilledet vil argumenterne for guld og sølvs status som sikre havne være stærke.

Derfor: stor usikkerhed i de finansielle markeder vil herske de næste mange år.

Nyt valutaregime ()?

Hvad nu hvis verdensøkonomien kollapser og landene er nødsaget til at vende tilbage til en form for guldfod? I så fald er der ingen grund til at sælge sit guld og sølv, da det vil blive anset som penge og kan bruges som betalingsmiddel i stedet for de nuværende valutaer. Hvad prisen per troy ounce vil være i et sådant scenarie har mange gisnet om, men én ting er sikkert: skal verdens udestående opgøres i ædelmetal, vil prisen skulle stige mange mange gange fra det nuværende niveau.

Samme strategi ved exit som ved køb

Det er som sagt tæt på umuligt at time den præcise bund og top i markederne, og derfor bør man reducere sin beholdning stille og stødt, når man beslutter sig for at trække sig ud af markedet. På denne vis opnår man en form for gennemsnitspris over en periode, undgår at sælge for billigt og mindsker prisudsving og risiko i porteføljen. Det er samme strategi som kan benyttes til at opbygge porteføljen til at starte med.

Baseret på ovenstående beholder jeg mit guld og sølv i mange år endnu, da jeg ikke kan få øje på noget der skulle vende den opadgående trend i metallerne.

Denne artikel skal naturligvis ikke ses som en opfordring til at sælge eller købe, men er udelukkende et bud på, hvilke faktorer jeg selv kigger på i overvejelserne omkring salg af guld og sølv.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

4 kommentarer den "Skal jeg sælge mit guld og sølv?"

 1. PMPirate 12/12/2012 kl. 21:53 Svar

  Et andet vigtigt spørgsmål man skal stille sig selv i forbindelse med et eventuelt sag er: Hvad vil man med de penge man får ind ved salget?

  Hvis man ønsker at trække kapital ud til dagligt forbrug, giver det mest mening løbende at sælge småportioner efter behov.

  Hvis man derimod ønsker at placere kapitalen i andre aktiver (f.eks. aktier, obligationer eller fast ejendom) skal man – for at time sit salg korrekt – ikke alene se på guld- eller sølv-prisen, men også se på prisen på det aktiv man vil over i.

  Selv køber jeg i øjeblikket guld. Det er som en opsparing til et hus jeg vil bo i. At jeg har kapitalen placeret i guld skyldes naturligvis, at jeg håber guldprisen vil stige yderligere. Og at jeg ikke køber hus endnu skyldes, at jeg forudser yderligere fald i ejendomspriserne. Min timing af, hvornår jeg sælger guldet og køber et hus afhænger således ikke bare af guldprisen, men også af ejendomspriserne.

  • Admin 17/12/2012 kl. 08:28 Svar

   Det lyder som en fornuftig strategi mht. køb af ejendom. Jeg ser ejendomme som den ultimative investering der naturligvis kan give en tag over hovedet, men som også kan generere et cash flow hvis man ejer flere på een gang.

 2. NogetSker 17/12/2012 kl. 12:50 Svar

  Helt enig.
  Der er ingen tvivl om at der en dag vil komme en boble i metal-priserne. Kan man ramme toppen nogenlunde der, og så skifte over i noget cash-flow genererende ejendom, så har man muligheden for at komme fornuftigt igennem dette – medmindre lov og orden helt kollapser.

 3. Ole 19/12/2012 kl. 03:08 Svar

  Julelæsning 🙂

  http://www.caseyresearch.com/cdd/12-gold-bugs-christmas

Skriv en kommentar