Politisk usikkerhed i eurozonen kan påvirke guld og sølv

Skrevet af den 23/04/2012 i Økonomi - 8 kommentarer

De seneste ugers politiske og økonomiske uro i eurozonen kulminerede i weekenden, hvor Hollande vandt første valgrunde i Frankrig over Sarkozy. Samtidig fik den yderste højrefløj, med Le Pen i spidsen, et kanonvalg. Sarkozy fik en valglussing af en anden verden, og ingen siddende præsident har opnået et så dårligt resultat i over 50 år. Og som et ekstra krydderi, har Hollands regering tilbud dronningen sin afgang.

Svag euro er skidt for ædelmetaller

Guld og sølv udvikler sig traditionelt modsat af dollarkursen, da de fleste råvarer og ædelmetaller handles i verdens reservevaluta. Styrkes dollaren, falder prisen på ædelmetaller for at kompensere for stigningen. Udover denne direkte effekt, er der også en negativ “” effekt af en styrket amerikansk dollar. I tider med økonomisk og politisk usikkerhed søger investorer mod sikre aktiver, og her har dollaren indtil videre haft førertrøjen. Guld viste dog sidste sommer under gældsloft problematikken i USA, at den den er den ultimativ safe haven, da dollaren var under pres.

Valutaer er relative da de altid sættes op mod en anden valuta. De to førende valutaer i verdensøkonomien er dollaren og , og disse konkurrerer derfor intenst. Groft sagt, svækkes så styrkes dollaren og omvendt. Så længe det er EU der løber med den negative opmærksomhed, og ikke USA, vil dollaren blive anset som det mindst rådne løg i posen. er da også svækket fra morgenstunden ovenpå weekendens valgresultat i Frankrig. Finansmarkederne foretrækker status quo, og med udsigt til en ny præsident i Frankrig, vælger investorerne at sælge ud af euro.

Finanspagten op til revision?

Den socialistiske Hollande vandt som sagt første valgrunde, og uden at gå i detaljer med det franske valgsystem, ser det meget sort ud for Sarkozy. Hollande har slået sig op på, at han vil tage den for nyligt vedtaget finanspagt op til revision, hvilket kan sende chokbølger igennem finansverdenen. Om han får held med projektet er nok for tidligt at sige, da politikerne har en tendens til at rette ind efter etablissementet i sidste ende. Men bliver Hollande Frankrigs næste præsident, vil det uden tvivl lægge et midlertidigt pres på euroen og dermed også guld og sølv.

Som om det ikke var nok, er Hollands regering her til morgen gået til dronningen, med henblik på opløsning. I sidste uge var der rygter om en nedgradering af landets AAA status ovenpå politiske uenigheder, og det ser nu endnu mere sikkert ud.

Men var krisen ikke overstået?

Foruden politisk uro, er investorerne atter en gang begyndt at sætte spørgsmålstegn ved randlandenes økonomiske udsigter. CDS og spreaded mellem Tyskland og PIIGS landende (sågar Frankrig) er tilbage på rekordniveau, og det ser ud til, at ECB endnu engang skal stille likviditet til rådighed for bankerne i form af en tredje omgang LTRO. De 10-årige statobligationsrenter i Spanien og Italien er igen uhyggeligt tæt på de 6%, og 7% plejer at være bristepunktet, hvor et land ikke er i stand til at betale sine forpligtelser. Vi ser det som næsten sikkert, at LTRO III bliver sluppet løs en gang i foråret eller tidlig sommer.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

8 kommentarer den "Politisk usikkerhed i eurozonen kan påvirke guld og sølv"

 1. Mikael Rieck 23/04/2012 kl. 13:45 Svar

  Hvad siger “de kloge” om hvornår hele verden falder fra hinanden. Er det i 2013, 2014 eller er der ikke rigtig nogen der tør sætte årstal på?

  • Admin 23/04/2012 kl. 14:00 Svar

   Jeg har ikke læst mange der vil sætte en præcis dato på et kollaps, men jeg tror de fleste kan blive enige om, at det ikke kan fortsætte i mange år endnu. Et eurokollaps vil ikke kunne isoleres fra resten af omverdenen, og vil med stor sandsynlighed tage andre med i faldet. Effekten af diverse redningspakker er stærkt aftagende, og der er ingen chance for at den verdensomspændende gæld nogensinde bliver tilbagebetalt. Økonomien trænger, efter min mening, stærkt til et reboot.

  • FD 23/04/2012 kl. 21:32 Svar

   Det er der ingen der ved, men historien omkring økonomiske kollaps synes at antyde at det tager meget længere end man tror før de kommer, og når det så sker, så sker det meget hurtigere end man i sin vildeste fantasi havde troet. Et eurokollaps, og noget forfalden gæld havde verdensøkonomien nok overlevet, hvis ikke lige det havde været for den lille charmetrold der hedder derivat markedet. Se det her stykke grafik for en visualisering af det problem som ikke så mange taler om: http://demonocracy.info/infographics/usa/derivatives/bank_exposure.html

   • FD 23/04/2012 kl. 21:40 Svar

    Hov lad mig iøvrigt sætte det yderligere i kontekst: Der er almindelig enighed om at Morgan Stanley er den svageste af de her too big to fail banker. Deres eksponering er $1722 mia. Altså godt og vel 2½ QE2 pakke alene. Jeg håber egentlig at de her tal ikke passer, men det stemmer desværre godt overens med hvad jeg har hørt tidligere. Nemlig at der ikke er penge nok i hele verden til at redde derivatmarkedet, hvis det virkelig går løs.

    • Admin 23/04/2012 kl. 21:45

     Det er uhyggelige tal!

    • FD 25/04/2012 kl. 10:37

     Det er det. Man forstår også godt sektorens modvilje mod en Tobin skat. To gange 0,1% beskatning af det marked der svarer jo til omkring $456 mia i “rigtige” penge (frem for kunstig gearing af “assets”) som skulle hives ud.

 2. Ole 15/05/2012 kl. 03:01 Svar

  JPM fik prikket alvorligt hul på derivatbylden, én quadrillion USD.

  • Admin 15/05/2012 kl. 12:56 Svar

   Mon ikke tabet i sidste ende bliver større end 2 mia USD. Medier og politikere kalder på Dimons afgang fra NY Fed eller JPMorgan, så hans tid ser ud til at være ovre.

Skriv en kommentar