Hvor meget er en 50 øre værd?

Skrevet af den 03/04/2012 i Fakta - 1 kommentar

Det kan måske virke som et mærkværdigt spørgsmål at spørge, hvor meget en dansk 50 øre mønt er værd. De fleste vil naturligvis svare, at den er 50 øre værd, hvilket da også er et korrekt svar. Denne er dog fastsat af den danske stat og Nationalbanken uafhængigt at metalværdi i mønten, og det er netop denne som vil beskæftige os med i denne artikel.

Forskel på real og nominel værdi

Vi har før skrevet, at gamle cirkulerende kan opnå en højere reel værdi end den nominelle værdi, der står skrevet på den. Grunden til at metalværdien på længere sigt overstiger den nominelle værdi skyldes forskellige faktorer forbundet til udbud og efterspørgsel. Men der er een særlig faktor som gør, at de to værdier altid vil nærme sig hinanden, og det er . Inflation udhuler penges (den nominelle værdi) og hæver prisen på håndgribelige aktiver (metalværdi). Er spændet mellem den nominelle og reale værdi ikke stort nok fra starten, vil metalværdien overgå den nominelle på et tidspunkt, eller også vil mønterne blive taget ud af cirkulation, som det lige er tilfældet med pennies i Canada, der koster 60% mere at producere end den pålydende værdi.

Mønter taget ud af cirkulation

I 1989 blev 5 og 10 øren taget ud af cirkulation i Danmark, og senest i 2008 blev 25 øren skrottet med begrundelsen, at den havde mistet sin købekraft. Det vil også ske for 50 øre mønten på et tidspunkt, hvilket vi vil vise med en simpel udregning af metalværdien i den.

Metalværdi i en 50 øre

Udregningen er en smule kompliceret så hold hovedet koldt.

50 ører er lavet af såkaldt tinbronze, der indeholder 97% kobber, 2,5% zink og 0,5% tin. For at finde metalværdien, er det derfor tilstrækkeligt, at udregne kobberværdien (udregn selv værdien af zink og tin for at få en endnu mere eksakt værdi). Dagens kobberpris kan findes her. Prisen er i skrivende stund USD3,92 per pound, hvilket svarer til DKK22 per pound ved dagens dollarkurs. Da mønten ikke vejer meget, er vi interesserede i at finde prisen per gram i danske kroner.

Der går 454 gram på en pound, så de 22 kroner divideres med 454, hvilket giver 4,8 øre per gram. Hver mønt vejer 4,3 gram, så dette multipliceres med gramprisen (4,3 × 4,8), hvilket giver slutresultatet på 20,64 øre. Med andre ord, er metalværdien i en 50 øre mønt lidt over 20 øre, eller groft sagt halvdelen. 

Det er nok de færreste der er klar over, at det er så dyrt at producere mønter. Prisen på metaller skal ikke stige voldsomt meget fra dette niveau, før det bliver en underskudsforretning at lave 50 ører, præcis som i Canada.

Afskaffelse af kontanter?

Lige nu ser det ikke ud til, at 50 øren kommer til at overleve mange år endnu. Det skyldes dog ikke, at metalværdien bliver for høj, men at der snakkes mere og mere om, at man skal gå helt væk fra kontanter og over til elektronisk valuta. Argumentet er dels, at man dermed kommer sort arbejde til livs, hvilket alt andet lige er positivt, og dels, at man undgår omkostninger ved produktion, transport og sikkerhed. Men hvis der ikke er omkostninger ved at producere penge, er der så overhoved nogen begrænsning på, hvor mange nuller centralbankerne kan indtaste på computeren?

At afskaffe kontanter tjener ydermere det formål, at øge overvågningen i samfundet. Danmark er i forvejen et at de lande i verden, hvor befolkningen er aller mest overvågede. Hvis staten derudover kan registrere alle ens transaktioner, er der ingen frihed tilbage.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

En kommentar den "Hvor meget er en 50 øre værd?"

  1. christel mayland jensen 10/10/2017 kl. 08:11 Svar

    Hej, det var en debat på fb i gruppen De Visionære, der fik mig lidt rundt på nettet, da én påstod at 50’øren var væk, hvilket jeg vidste den ikke var, da jeg har en lille butik på Christianshavn, hvor sedler og mønter nok bliver sidste sted de forsvinder ;). Men hvad mener du Jesper, skal vi stole på den digitale verden og fjerne vores mønter/sedler? Jeg følger også http://www.godepenge.dk, men dem kender du sikkert. Mvh. Christel

    PS. når jeg klikker på links kommer der en side op med denne tekst. Dette website kan ikke levere en sikker forbindelse

    https://www.soelvinvestor.dk anvender en ikke-understøttet protokol.
    ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH

Skriv en kommentar