Starter 2012 med store prisstigninger i guld og sølv?

Skrevet af den 12/01/2012 i Analyse - 11 kommentarer

Fjerde kvartal af 2011 var deprimerende for de fleste og sølvinvestorer. Det startede med et massivt prisfald på begge metaller i slutningen af september og starten af oktober, og blev fulgt op af flere pludselige fald i december, med det seneste (og afgørende?) mellem jul og nytår, hvor markedet var såbart pga. lav handelsvolumen.

Enden på bullmarkedet?

Nej! befinder sig nu en oversolgt zone, og det er mange år siden, at holdningen blandt investorerne har været så dyster som i december måned. Som det nu er blevet reglen, følger main stream medierne op med endeløse artikler om at ædelmetalboblen er sprunget, og der har bestemt ikke manglet “eksperter” og kommentatorer, der har proklameret enden på guld og sølvs 10 årige bullmarked. Begge metaller har dog været udsat for tilsvarende prisfald siden starten af bullmarkedet i 2001, hvor kommentatorerne ligeledes råbte “ulven kommer”, og historien har indtil videre vist, at ædelmetallerne hurtigt genvinder det tabte igen, som det ses af grafen fra Safehaven.com.

Var dette den endelige bund?

Når markedet ser mest dystert ud, er det jo som bekendt på tide at købe op. Flere guld og sølv eksperter har de seneste dage meldt ud, at bunden nu er nået. Vi deler denne , dog med forbehold for, at noget skelsættende kommer til at ske i verdensøkonomien, som vil gøre det umuligt at forudse prisudviklingen. Eksperterne ser 2012 starte med stigninger fra nu af, hvilket vi dog ikke er helt enige i – mere om dette om lidt.

Der er flere faktorer der taler for, at bunden er nået for denne omgang:

 • Ædelmetallerne er steget simultant med dollaren over flere dage, og på dage hvor euroen er faldet voldsomt, har de holdt skansen flot.
 • Premiums på fysisk guld og sølv er steget, måske ikke meget, men alligevel nok til at indikere, at efterspørgslen har været høj i starten af januar. Divergensen mellem fysisk metal og papirkontrakter kan ses her, hvor fondene SLV og PSLV en overgang bevægede sig i hver sin retning.
 • Den generelle stemning på aktiemarkederne er pt. god, men selvom det ikke varer ved, så er det alligevel med til at holde hånden under yderligere prisfald.

Det er ikke til at sige, om guldprisen eller sølvprisen nogensinde kommer til at skrive USD15XX eller USD2X igen. 2011 har vist os, at man kan brænde nallerne, hvis man prøver at forudse prisudviklingen uger og måneder ud i fremtiden, og derfor vil vi kun forholde os til den bund der ser ud til at være skabt lige nu er og her.

Muligt entry point inden ugens udgang

Som sagt, ser flere eksperter stigningerne fortsætte fra nu af. Vi ser dog en betydelig sandsynlighed for, at der kan opstå en endnu bedre opkøbsmulighed indenfor de næste handelsdage, selvom niveauet vi befinder os på nu er særdeles attraktiv. Sølvgrafen viser en næsten perfekt omvendt SHS (skulder-hoved-skulder) formation, hvilket er et signifikant teknisk signal om snarlige stigninger. Man kunne godt allerede nu konkludere, at formationen var fuldendt, men som vi ser det, så er højre skulder ikke færdigformet endnu, hvilket giver mulighed for et sidste fald i sølvprisen til området omkring USD28,00 – 28,50, før de store stigninger begynder.

For den risiko elskende investor kan dette bestemt være værd at kigge på, da der kan opnås en besparelse på omkring 7% i forhold til dagens pris. Aktieindeksene nærmer sig niveauer fra august måned før problemerne omkring gældsloftet i USA, og hvor det så småt gik op for investorerne, at verdensøkonomien befinder sig i en recession. Sammenholdt med, at VIX indekset befinder sig på sit laveste i lang tid, tror vi at fornyede gældsproblemer i EU eller USA vil opstå i denne eller i næste uge, som kan trække sølv og guld med ned.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

11 kommentarer den "Starter 2012 med store prisstigninger i guld og sølv?"

 1. FD 12/01/2012 kl. 22:53 Svar

  (1) Den positive korrelation mellem dollar og ædelmetaller (og aktier og andet) kan sagtens eksistere i 3-4 uger, men sædvanligvis vil aktiver som er denominerede i USD falde overfor en dollar i stærk uptrend. Træk en dollargraf op og se at dollaren har været i uptrend med “higher highs” og “higher lows” siden maj måned 2011, hvor det har været lige omvendt for såvel ædelmetaller som hele CRB indexet.
  (2) Gældsauktionerne i Europa i dag var så vellykkede at det resulterede i f.eks at den italienske 10 års obligation faldt i rente fra 6,94% til 6,58%. Vel at mærke uden ECB intervention i det sekundære marked. Det er ikke sket i lang tid. Årsagen til at auktionerne var vellykkede? Formentlig LTRO lånefaciliteten indført i sidste måned hvor ECB stiller ubegrænset likviditet til rådighed for bankerne. ECB’s bagtanke med LTRO var at låne penge ud til bankerne, bankerne køber statsobligationer i PIIGS landene, og bankerne tager obligationerne tilbage til ECB og bruger dem som sikkerhedsstillelse til at låne endnu flere penge. Hvad er dette? Det er de-facto QE, uden at være QE. Resultatet? Euroen ender i lokummet i løbet af de næste måneder her. QE i Europa er ikke ædelmetal positivt. Udsigter til endnu svagere euro vil gøre at investorer fortsætter deres exodus over mod US statsobligationer, og skaber en stærkere dollar i processen. Derfor er QE i Europa (de-facto eller ikke) ædelmetal-negativt. I dag steg euroen overfor USD i investorernes begejstring over de vellykkede gældsauktioner. Det vil næppe vare ved hvis det bliver almindelig anerkendt at det skyldes ren “debt monetization” i eurozonen.
  (3) Nu hvor Wall street økonomernes forventning til fremtidige nøgletal fra USA er steget pga en god stime af slagsen i løbet af de sidste to måneder, så er muligheden for overraskelser på den negative side større. F.eks i dag med arbejdsløshedstal. Jeg skal ikke udelukke at USD kan komme til at se endnu mindre “sexet” ud end euroen, hvilket selvfølgelig kan ændre prospekterne for CRB og ædelmetaller. Men for nu vil det være ren spekulation.
  (4) Hvis den omvendte head and shoulders holder vand, så skulle det i teorien bring sølv op på omkring $33 pr ounce. En fin stigning, og indenfor en realistisk ramme. Men de STORE stigninger i sølv vil lade vente på sig indtil “inflation” igen er det primære som investorerne bekymrer sig om. Der er lige et par “små” hurdles som skal ryddes af vejen før inflation får lov at stille sig på midten af scenen igen.
  (5) Soros og Dennis Gartman har haft travlt med at postulere at guld er på vej i et bear marked. Jeg er helt uenig med dem. Det er muligt at den nuværende dollartrend, når dollar indexet endelig bryder sit resistance niveau på 81.5 og ikke har resistance igen før 87, vil betyde at guld får endnu et whack nedad. Men på et tidspunkt topper dollaren, og inflationen vil tage fart igen på samme tidspunkt. Det er det tidspunkt man skal kende sin besøgstid på, for det vil være indgangen til bull markedets sidste fase. En boblefase hvor stigningerne formentlig vil overgå de vi så under og efter oliekrisen i slutningen af 70’erne (i dagens dollarværdi vil det sige guld over $2500 pr ounce).
  (6) De amerikanske aktiemarkeder står til en røvfuld pga punkt 2, men også fordi investorernes eufori nærmer sig noget som ikke kan bære længere. Når alle er positive på aktier, hvem er der så tilbage til at købe? Ingen, og det er derfor at markedet vender når euforien er størst. Desuden falder Baltic dry indexet stejlt ligenu (det er fragtpriserne for tørlast i skibe, hvilket vil sige at når det falder bliver der transporteret færre varer rundt i verden). Hvis aktierne falder stejlt, så vil dollaren stige, og det deflationære pres på ædelmetaller vil melde sig. Dette vil formentlig ske i løbet af februar. Måske slutningen af januar. Kommer formentlig lidt an på hvor god regnskabssæsonen i USA arter sig. Den er først lige startet i den her uge. Men summen er altså at det nok ikke går op i lige linje for ædelmetaller herfra.

  • admin 13/01/2012 kl. 10:13 Svar

   Dejligt fyldigt og uddybende kommentar FD, og for en gangs skyld ser det ud til, at vi er tilnærmelsesvis enige i de fleste ting 🙂 FED vil dog ikke lade dollaren stige meget mere end nuværende niveau, før de løsriver en ny omgang pengepolitiske lempelser (denne gang sandsynligvis rettet mod boligmarkedet, for at puste boblen op igen). USA er besat af en billig dollar, så de kan konkurrere med ex. Kina, hvilket naturligvis er ædelmetal-bullish.

 2. admin 20/01/2012 kl. 18:32 Svar

  Sølv har brudt overbevisende ud fra bunden som ventet. Vi var desværre ikke så heldige at få en sidste chance for lidt lavere sølvpriser, men vi håber at vores brugere alligevel har fået udnyttet dippet henover årsskiftet. Det ser ud til at sølv fortsætter hurtigt mod næste vigtige modstand omkring USD33, og dermed har startet 2012 med en markant prisstigning som forventet. Guld ser ligeledes solid ud, og brydes det vigtige område omkring USD1665, vil vi hurtigt se guld i omegnen af 1700.

  • FD 20/01/2012 kl. 22:23 Svar

   Synes ikke de øvrige råvarer i dag bekræfter sølvs ca. 5% stigning. Det ligner mest af alt et klassisk short squeeze hvor shorts vil ud af deres positioner før beslutningen fra FOMC mødet på onsdag, eller før en muligvis hard default i Grækenland i weekenden.
   Der kommer ikke nogen QE3 på onsdag iøvrigt, selv om CNBC har lavet rygter om det, så mon ikke råvarerne kommer til at give nogle af stigningerne tilbage.

 3. FD 22/01/2012 kl. 23:59 Svar

  Bollinger crash af øvre bånd i sølv: http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$SILVER&p=D&yr=0&mn=8&dy=0&id=p73380223564
  Det er normalt et kraftigt salgssignal.

  • admin 23/01/2012 kl. 09:42 Svar

   Jeg er enig i at sølv snart skal korrigere, og 32,50-33 ligner en meget stærk modstand, men det er bestemt ikke altid man kan regne med bollinger bands, som man også kan se af din graf i slutningen af september.

   • FD 23/01/2012 kl. 20:53 Svar

    Det er et bedre signal i aktiemarkedet, og det er et fremragende signal til VIX futures handel. Men lad mig lige reiterere: Salgssignalet er ikke når bollingerbåndet gennembrydes, men når indexet næste gang lukker inden i bollinger kanalen. Oftest er det dagen efter, men det kan også være et par dage senere. Sådan bruger jeg det i alle fald…..

    • admin 23/01/2012 kl. 21:09

     Ingen tvivl om at sølv er kortsigtet overkøbt, og skal nok også tilbage omkring USD30 for at samle ny styrke. Lad os se hvad der sker i denne uge og særligt efter onsdag, hvor jeg er enig i, at QE3 ikke bliver sluppet løs (endnu).

 4. admin 26/01/2012 kl. 09:46 Svar

  2012 har lagt ud med en overbevisende positiv udvikling i sølv og guldprisen som ventet. De store stigninger i går skete ovenpå FOMC udmelding om ZIRP (zero interest rate policy) frem til 2014. Det betyder, at opsparere bliver straffet for at holde kontanter i banken, og dermed er tvunget over i spekulative aktiver eller sikre havne for at holde trit med inflationen. Det bliver spændende at se, om sølvprisen hurtigt springer mod USD50 niveauet eller om der skal konsolideres i de lave 30’ere et stykke tid. Sidste år så vi en relativ voldsom korrektion i slutningen af januar, og det kan ikke udelukkes, at prisen igen skal ned omkring USD30 og samle fornyet styrke.

Skriv en kommentar