De mest populære guldbarrer og sølvbarrer

Skrevet af den 12/01/2012 i Køb og Salg - 0 kommentarer

Sølvbarrer og guldbarrer er en populær måde at investere i ædelmetallerne på, især hvis man ønsker større mængder i sin portefølje. I et tidligere indlæg skrev vi om de mest populære guldmønter og sølvmønter blandt investorer. Fordelen ved barrer overfor mønter er, at man oftest kun betaler for metalprisen, og ikke designet eller samlerværdien. Dog vil mindre barrer altid have en højere procentvis præmie over spotprisen end store barrer pga. produktionsomkostninger. Barrer henvender sig med andre ord til investorer, der udelukkende ønsker eksponering mod det rene guld og sølv.

Barrer er lette at opbevare

Ædelmetalbarrer er lette at opbevare, da de kan stables i pengeskabet. Guldbarrer er som oftest indkapslet for at beskytte mod ridser og for at gøre dem mere sikre mod forfalskning. De mest almindelige størrelser er 50 eller 100 gram, og de er ofte prydet med flotte mønstre, for at gøre dem endnu mere sikre mod forfalskning. Sølvbarrer derimod, købes typisk i barrer á 1 kilo uden indkapsling, da ridser ikke har betydning for prisen. De ser ofte hærvede ud med misfarvninger, men det er helt normalt. Sølvet kommet enten direkte fra producenter eller fra omsmeltning af eksempelvis sølvbestik. Barrerne har som oftest en lødighed på .999.

Vi vil udelukkende beskæftige os med anerkendte mærker fra troværdige producenter, men der findes også “private” omsmeltede sølvbarrer som kan være ligeså gode, dog med en marginalt højere risiko for forfalskning.

Som og til industrielt brug

Guldbarrer købes udelukkende som investering, og derfor er de momsfritaget i Danmark og de fleste steder i Verden. Ulempen ved sølvbarrer er dog, at de foruden at være en investering, også bruges i industrien, og derfor er der højere moms på barrer i forhold til mønter, i mange lande. I Tyskland er der eksempelvis 19% moms på sølvbarrer og kun 7% på sølvmønter. Denne forskel opvejes dog ofte af præmien over spotprisen på mønter, således at sølvbarrer ender med at være billigere per troy ounce.

Mest almindelige guldbarrer

Ofte producerer de forskellige firmaer både barrer i sølv og guld, og enkelte også i og . Valcambi er en af de største producenter, og specialiserer sig specielt indenfor guld. Argor Heraeus er en anden producent som også findes hos de fleste forhandlere. Umicores speciale er at omsmelte ædelmetaller fra skrot, såsom elektroniske apparater. Perth Mint fortalte vi om i artiklen om mønter, og er et af verdens største firmaer indenfor denne branche. PAMP er især kendt for deres flotte design, og deres barrer kommer altid i en forsejling med officiel underskrift og certifikat. Endelig skal nævnes en af de helt store og ældste fimaer, Engelhard & Johnson Matthey, hvis stempel der ses på en stor del af verdens guld og sølvbarrer.

Foruden de nævnte “mærker”, så tilbyder mange af de helt store forhandlere (eksempelvis Degussa)deres egne producerede guld og sølvbarrer, ligesom flere banker i tidernes løb (hovedsaglig schweiziske banker såsom UBS og Credit Suisse) har udstedt egne. Selvom man som sagt hovedsaglig køber barrer i investeringsøjemed, så producerer flere af ovennævnte firmaer barrer med serienumre, hvilket gør dem unikke. Der kan derfor i enkelte tilfælde opstå numismatisk efterspørgsel efter dem, ligesom med sjældne mønter.

Guld og sølv barrer kan købes hos nogle af de forhandlere vi anbefaler, på ebay eller hos guldsmede.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar