Hvordan køber man guld – en guide til nybegyndere

Skrevet af den 06/12/2011 i Gæsteindlæg - 9 kommentarer

Af vores bruger Charlotte

Selv om du ikke lærer noget om i skolen, hvordan du skal sikre dine værdier, så findes der faktisk måder at gøre det på. Men det er skjult viden – i hvert fald for danskere. I tyske og schweiziske skoler lærer børnene, at er penge, og at mindst 25% af ens opsparing skal placeres i .

Forskellig slags guld

I de fleste andre lande end Danmark kan man gå ind i en og bestille guld, men bor man i Danmark, er det lidt mere indviklet. Man kan købe guld på flere måder, enten papirguld eller . Følgende artikel handler om . Papirguld har jeg ingen erfaring med og er skeptisk overfor, da værdien let kan manipuleres. Man mener, der er solgt mange gange mere guld på papir, end der er gravet ud af alle miner i verden, og det er et problem, hvis folk pludselig vil have deres guld.

Guld findes som i forskellige størrelser, og det er dem, man investerer i. De er sikre og kendte, og de mest almindelige bliver genkendt overalt i verden. De kommer i forskellige størrelser, som f.eks. 1 ounce (oz) = 31,1 gram, der er på størrelse med en stor piratos. De mest populære mønter er Maple Leaf fra Canada,  Krügerrand fra Sydafrika, Nuggets fra Australien og Wienerphilharmonikerne fra Østrig. Der findes også en lille handy mønt, der kaldes en sovereign. Den er mindre og mere håndterbar, omtrend på størrelse med en dansk ti-krone. Alle amerikanske soldater har et eksemplar med i felten, så de altid har noget at handle med.

Hvordan bestemmes guldprisen

Guld handles hver dag på børsen primært i USA. Det er den pris, der danner grundlag for, hvor meget man betaler – eller får, hvis man sælger. Jo tættere man kan komme på børsprisen ved salg, jo bedre. Og når man skal købe, ja så gælder det om at få presset prisen ned under børsprisen, men det er ikke så realistisk. Med smykker skal man betale dagens + den kunstneriske værdi + guldsmedens løn. Med mønter og barrer betaler man kun dagens , specielt når der er tale om investeringsgenstande. Med historiske mønter stiller sagen sig anderledes, og skal man ind i det univers, er der meget at lære. Hold dig fra et sådant køb, indtil du har lært!

Hvordan opbevares guldet

Køber man fysisk guld opbevarer man det selv og kan bruge det den dag, ingen vil tage imod ens 100-kroneseddel. Men opbevar det sikkert, og sørg for, at du har styr på rent forsikringsmæssigt, hvordan du skal forholde dig. Du kan også få fat i en bankboks og opbevare det der, men vær opmærksom på, at banken ikke forsikrer værdien, hvis der bliver indbrud i din boks. Du skal stadig have fat i dit forsikringsselskab, ligegyldigt om du har det hjemme eller i boksen. Selskabet kan fortælle dig, hvornår du skal forsikre ekstra.

Du kan også gøre noget helt andet, nemlig købe guldet og lade forhandleren opbevare det for dig. Det koster noget, men du har ikke problemet med at forsikre det eller at skulle have det liggende. Du kan til enhver tid sælge det igen, men så skal du bare sørge for at få pengene ud i en valuta, der er noget værd. Flere internationale forhandlere tilbyder denne service.

Hvordan handler man guld

Først finder man ud af, hvad dagsprisen er, eksempelvis 1600 dollar. Dette er for 1 ounce = 31,1 gram. Når man køber en mønt skal man finde ud af, hvad finheden er – altså mængden af rent guld. Guldsmeden tænker i karat 24, 18, 14, mens mønthandleren regner i tusindedele. Typisk har en mønt finheden 900, 999 eller 999,9. Køber man en mønt på 10 gram med finhed 900 (dvs. 90%), betyder det, at man køber 9 gram rent guld. Prisen på mønten beregnes ved at dividere guldprisen på 1600 dollar med 31,1 for at få gramprisen, hvilket er 51,45 dollar. Dernæst ganges med 9 (= 463,05) hvilket er den endelige pris i dollar for de 9 gram rent guld. Næste regnestykke er så at omregne kursen til den foretrukne valuta, såsom danske kroner.

Find prisen på 1 ounce guld (XAUDKK) i danske kroner i realtid her.

Sølvinvestor er ikke ansvarlige for gæsteskribenters bidrag, og de udtrykker ikke nødvendigvis vores holdning. Læs her hvordan du kan få din artikel udgivet på Sølvinvestor.dk.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

9 kommentarer den "Hvordan køber man guld – en guide til nybegyndere"

 1. René Cohrt 07/12/2011 kl. 09:47 Svar

  Charlotte hr skrevet en rigtig fin artikel.

  Har du penge på lommen har du ingen reelle problemer med guldhandel, men der skal for at opnå ideelle priser handles for mindst 200000 kr.

 2. ricky 07/12/2011 kl. 10:11 Svar

  ja kortsigte kan man købe papir guld, men langsigte skal det være den ægte vare,Comex vil kun være i stand til at levere 5 % af det papir guld og sølv der findes…..
  der er ikke så mange der har hørt om det herhjemme men finanshuset MF Global kollapsede den 31. oktober, hos dem var der mange kunder der handle med papir guld og sølv,de midste rup og stup,og jo flere gange dert sker jo flere vil flygte over i fysisk guld og sølv..

 3. humanstar 01/02/2012 kl. 21:03 Svar

  Hej

  Der mangler at beskrive, hvorhenne man kan købe ounce eller diverse guld henne.
  Hvis man gerne ville købe 1 ounce. Hvor kan man gør det henne i Danmark?

  • admin 02/02/2012 kl. 09:09 Svar

   Kig evt. i vores forhandler sektion.

 4. René Cohrt 02/02/2012 kl. 04:53 Svar

  Kære humanstar

  Dit spørgsmål får mig i første omgang til at trække på smilebåndet. Hvad med at bruge internettet til at skaffe sig oplysninger?

  I praksis dvs banksektoren foregår ingen handel overhovedet.

 5. humanstar 02/02/2012 kl. 10:51 Svar

  Hej Rene

  Tror mig, jeg har prøvet. jeg finder ikke mit svar. Det er derfor jeg lige faldt ind på denne side og vil lige skrive her inde og se om nogen kunne hjælpe mig.
  Det med banken er ret dårligt…!

 6. humanstar 02/02/2012 kl. 10:54 Svar

  Hej admin

  Når du skriver forhandler sektion. Mener du så den del under manuen køb og salg ?

  • admin 02/02/2012 kl. 10:56 Svar

   Jep

 7. Hanzi28 17/02/2017 kl. 20:03 Svar

  Godaften.
  Jeg ville hører om der nogen herinde der kender nogle fysiske butikker i Schweiz omkring Basel man kan købe sølv mønter og barre.
  Jeg ville købe det i Schweiz fordi moms kun er 8 % for hvor jeg nu skulle derned alligevel 🙂

Skriv en kommentar