Investorer skræmmes bevidst væk fra guld og sølv

Skrevet af den 23/11/2011 i Analyse - 10 kommentarer

Hvordan skræmmes folk lettest fra at investere sine penge i specifikke aktiver, og hvad kan motivet til en sådan skræmmeteknik være. Det er hovedpunkterne i denne artikel, hvor vi vil komme ind på mediernes påvirkning på investorer samt centralbankers sandsynlige intervention i og sølvmarkedet.

Der findes mange forskellige metoder at gøre investorer bekymrede på, og dermed holde dem ude af ønskede . Det er bestemt også tilfældet med guld og , og det er måske endda de markeder, hvor der eksisterer størst frygt og mest falsk information.

Trappen op og elevatoren ned

Alle der følger disse to markeder ved, at der til tider foregår usædvanlige ting sammenlignet med andre. Sølv har for vane at falde meget drastisk. Det er et faktum, at der eksisterer en asymmetrisk volatilitet på de fleste aktivmarkeder, hvad enten det er aktier, obligationer eller /ædelmetaller. Ofte falder markederne procentvis kraftige end de stiger, hvilket blandt andet skyldes, at investorer i virkelighedens verden er risikoaverse og bliver grebet af panik under store fald. Denne asymmetri er særligt udtalt i sølvmarkedet. Det er svært at finde sammenlignelige markeder (hvilket i sig selv bør få advarselslampen til at lyse), men vi prøver at sammenligne med et specifik marked, samt en forklaring på hvorfor guld og sølv adskiller sig fra andre aktiver.

Hvorfor lige guld og sølv og hvad er motivet?

De to sikre havne guld og sølv udstiller papirvalutaernes sande værdi. En stigning i ædelmetallerne betyder, at investorerne tvivler på valutaernes købekraft, og går i guld og sølv i stedet. Dermed er det ikke mærkeligt, at centralbanker og politikere søger at udstille ædelmetaller som aktiver, man ikke bør investere i. Det nytter ikke noget at sammenligne med andre valutaer for at vurdere købekraften, da centralbanker verden over benytter sig af samme taktik til at svække valutaerne. Så længe investorerne har deres “veil of ignorance” for øjnene, kan centralbankerne fortsætte med at printe uhæmmet gratis papirvaluta, der ikke er bakket op af noget håndgribeligt.

Intervention i valutamarkedet

Centralbankerne intervenerer åbenlyst i valutamarkedet, hvilket vi tydeligt så efter katastrofen i Japan og efter den schweiziske nationalbank valgte at forlade deres flydende valutakursregime. Nedenstående 8-timers graf fra netdania.com viser de seneste store interventioner (individuelle eller koordinerede) fra den japanske centralbank BoJ. BoJ har hver gang den japanske Yen nærmede sig et kritisk punkt, solgt ud af valutaen i et forsøg  på at svække den overfor primært dollaren (et fald i USD/JPY krydset betyder, at JPY styrkes). Grafen indikerer derudover, at der snart kommer endnu en intervention, da JPY igen er tæt på den magiske grænse tilbage fra marts. Læg desuden mærke til, at interventioner kun har en begrænset succestid, da centralbanker kæmper imod resten af markedet og fundamentalerne – en kamp der ikke kan vindes.

Her er der tale om officielle interventioner, hvilket er grunden til, at de er så tydelige. Hvor mange uofficielle der i mellemtiden har været suppleret med, finder vi nok aldrig ud af. De seneste år har de fleste centralbanker ændret praksis, så de nu officielt meddeler markedet før eller efter en intervention. Men før i tiden foregik disse indgreb i al hemmelighed, og kunne kun udledes af graferne. Hvis denne hemmelige praksis var almindelig i valutamarkedet i så mange år, hvorfor så ikke også i guld og sølv markederne?

Teknisk er det ikke mere avanceret at intervenere guld og sølv priserne ned, end valutakursen. Den nedenstående 8-timers sølvgraf fra 2011 giver måske en formodning om, at det samme foregår her.

Der er ligeledes skarpe pludselige fald, men i modsætning til bobler, hvor faldene fortsætter, har sølv en tendens til at redde det meste af det tabte tilbage. Vi mener derfor ikke, at faldene skyldes svækkelse af fundamentale forhold, men i stedet er udelukkende et udtryk for kunstigt eller manipulativ prisdannelse på markedet.

Ingen håndgribelige beviser

Kritikere vil straks afvise denne hypotese, da der ikke forelægger nogen beviser for, at centralbanker skulle blande sig i ædelmetalmarkedet. Men det jo netop pointen. De vil for alt i verden skjule deres motiver og gerninger, da de vil skabe et falsk billede af guld og sølv som risikable aktiver, der falder pga. deres skrøbelige og tvivlsomme fundamentaler og ikke pga. centralbankers intervention. Vi ved dog alle, at fundamentalerne aldrig har været stærkere for de to metaller.

Anerkender man, at der kan være indblanding fra officielle kanaler i disse markeder og at verden er en smule mere korrupt end først antaget, hvilke værktøjer eller metoder kan i så fald benyttes til at skræmme investorer væk? Det giver vi nogle bud på herunder. Ofte forstærkes effekten, hvis de tages i brug på samme tid i et koordineret angreb på investorernes tillid, præcis som koordinerede interventioner på valutamarkedet har en kraftigere effekt.

Volatilitet / prisudsving på guld og sølv markedet

Den mest effektive metode er, at fremprovokere store prisudsving. Foruden investorernes frygt for at tabe store summer på kort tid, er der ligeledes det aspekt, at banker og hedgefonde holder sig fra volatile aktiver.

Når der kastes en masse salgskontrakter i markedet på kort tid, sætter det en lavine af stop-loss ordrer i gang, hvilket forstærker det nedadgående pres. Gøres dette endvidere i perioder, hvor de store børser har lukket (eksempelvis i starten af maj på sølvmarkedet) og volumen lav, ender man med en situation hvor der ikke er nok købsordrer til at absorbere salget.

Teknisk analyse giver et kvalificeret bud på, hvor investorerne har sat grænsen for yderligere tab på deres positioner, og det kan udnyttes til at sætte et blodbad i gang. Gode eksempler på dette er igen i starten af maj og efter offentliggørelsen af Operation Twist tidligere på året.

I futures markedet har margin krav det formål at reducere volatilitet og hos tredjepart. Råvarebørser såsom Chicago Mercantile Exchange (CME), der er den største, dikterer hvor høj margin skal være. I maj i år så vi fem forhøjelser af margin indenfor en uge, hvilket var historisk mange på så kort tid. Dermed skulle man tro, at det ville reducere udsvingene i prisen, men markedet så dog en hel modsat reaktion. De massive forhøjelser tvang investorer til at likvidere deres beholdninger, hvilket skabte yderligere usikkerhed.

Det har efterfølgende rejst spørgsmålet om, hvorvidt CME m.fl. har været med til at forstærke udsvingene i sølvmarkedet, og dermed skræmt investorer væk. En artikel fra Seeking Alpha har kortlagt de seneste margin forhøjelser i relation til volatiliteten, og det er tydeligt at se, at de kun har medført yderligere kraftige udsving i prisen.

De grønne søjler markerer tidspunktet og størrelsen af forhøjelsen, og den røde graf illustrerer volatiliteten. Konklusionen på grafen er, at risikoen i markedet ikke blev dæmpet ovenpå forhøjelserne, hvilket ellers er formålet med dem.

Vi har nævnt det tidligere, der er intet grundlag for, at sølvmarkedet skulle være mere volatilt end andre aktiver. Udbuddet af sølv har været nogenlunde konstant de seneste mange år. Men ses på de daglige ændringer i futures, befinder sølv sig som regel enten helt i toppen eller helt i bunden af aktiverne, og det er klart at naive investorer føler sig skræmt væk af disse udsving.

Propaganda og misinformation i medierne

Main stream medierne flyder med artikler om, at guld og sølv er i en boble. Hver gang der er et kraftigt prisfald, er de straks ude og konkludere, at boblen er sprunget, og at man skal skynde sig ud af markedet. Problemet er bare, at der snart ikke er tal på, hvor mange gange de har råbt “ulven kommer”. De burde i stedet beskæftige sig med boblen i papirpenge og gæld, da stigningerne i ædelmetaller blot afspejler dette faktum.

Udviklingen i Apples aktiekur minder på mange områder om udviklingen i guld og sølv. Alligevel er det sjældent man kan læse artikler om, at Apple boblen snart springer. Enten er medierne direkte udvidende om ædelmetallernes rolle i verdensøkonomien og deres fundamentale forhold, eller også er vi udsat for direkte propaganda. Hvad der er værst, ved vi ikke…

Frygt for konkurser

Om man synes om det eller ej, er det ikke til at komme udenom: futures markedet fastsætter prisen på de to markeder. De store penge såsom banker, hedgefonde og pensionskasser er ikke interesserede i at tage fysisk levering af ædelmetaller, så de handler næsten udelukkende futures. Når der så sker choks til futures markedet, såsom den seneste konkurs hos MF Global, forstærker det frygten for at investere i disse instrumenter.

Vi vurderer, at MF Global sagen vil ændre synet på futures markedet i al almindelighed, og kan være fatalt for hele det finansielle system. Dette traditionelt sikre og troværdige marked, fik med ét taget sin uskyld, da private investorer mistede deres kontantbeholdninger, pga. ulovlige og fejlslagne spekulative investeringer fra topledelsens side.

Denne sag vil uden tvivl afholde mange investorer fra fremtidige investeringer. Private vil sandsynligvis vælge at købe fysisk guld og sølv i stedet for futures, eller skynde sig at tage levering af deres eksisterende kontrakter, hvilket bliver interessant at se i december, der er en leveringsmåned. Det kan dog alligevel have en negativ effekt på guldprisen og sølvprisen på lidt kortere sigt, da de store penge, der primært driver prisen, potentielt vil trække sig fra markederne.

Dom: Skyldig

Ofte er indicier og et motiv nok til at dømme en person skyldig, og vi mener, at der ligeledes i dette tilfælde er nok materiale til at konkludere, at der foregår systematisk indblanding i guld og sølv markedet fra en eller flere centralbanker.

Det positive er dog, at det giver fysiske investorer som os længere tid til at akkumulere ædelmetal til deres porteføljer til en lav pris. Det er nemlig kun et spørgsmål om tid, før investorer indser denne kunstige prisskabelse, og så vil korthuset falde sammen om ørene på centralbankerne. De vil også på et tidspunkt nå en grænse for, hvor mange penge de kan poste i det nytteløse projekt.

Hvordan kan vi være så sikre på, at stigningerne vil fortsætte? Udelukkende pga. fundamentalerne. Vi befinder os i øjeblikket i et sekulært bullmarked i guld og sølv. Man kan kun i en begrænset periode bekæmpe fundamentalerne, men på længere sigt, vil “trenden være din ven”.

Vi ser ikke os selv som konspirationsteoretikere, men derimod vurderer vi kritisk de begivenheder vi ser udfolde sig foran vores øjne. Langt hovedparten af investorer forkaster disse teorier, men vil man være en succesfuld investor, kræver det, at man tænker ud af boksen, og ikke følger strømmen af main stream propaganda.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

10 kommentarer den "Investorer skræmmes bevidst væk fra guld og sølv"

 1. Tonny L. 23/11/2011 kl. 11:12 Svar

  Formentlig vil sølvprisen først for alvor stige, når der er meget lidt fysisk tilbage på marked. Spørgsmålet er så om prisen for sølv til den tid kommer til at ligge på linie med prisen for platinum eller palladium?

 2. admin 23/11/2011 kl. 13:36 Svar

  De sidste tre dage er et perfekt eksempel på volatiliteten i sølv. I forgårs var sølv nede 5%, igår oppe 6% og i dag nede 4% indtil videre: 24-hour Spot Chart – Silver http://bit.ly/v9nPPs

  • admin 27/11/2011 kl. 13:26 Svar

   Det er helt sikkert også noget der diskuteres meget i markedet, men ligesom centralbankernes intervention, så kommer det fulde omfang nok aldrig frem i offentligheden.

 3. admin 26/11/2011 kl. 13:28 Svar

  Denne video rører ved mange af de samme emner som artiklen: Silver Update 11/25/11 – Finished – YouTube http://bit.ly/uI95PL

  • Ole 02/12/2011 kl. 03:21 Svar

   Spændende, CME angiveligt færdige, noget er i gærde…

 4. admin 30/11/2011 kl. 09:47 Svar

  Eric Sprott forklarer her bla. om hvorfor CME’s margin forhøjelser bidrager til mere volatilitet og hvorfor sølvproducenterne bør holde deres likviditet i fysisk sølv i stedet for i banken til 0% rente: http://bit.ly/uu8Ssk

 5. admin 08/12/2011 kl. 18:55 Svar

  Er dette det endegyldige bevis på, at guldmarkedet er manipuleret? I dag faldt guld og sølv priserne pludselig og voldsomt, og alt tyder på, at det er Bank of England, Fed og co. der stod bag: MNI Reports Coordinated Central Bank Intervention Sends Gold Lower Intraday | ZeroHedge http://bit.ly/u9wkHX

  • FD 08/12/2011 kl. 23:09 Svar

   Sjovt at det er på præcist samme tid som Mario Draghis pressemøde, og lige i det øjeblik hvor han afliver markedets håb/forventning om ECB opkøb af gæld i det primære obligationsmarked (eg. kvantitative lempelser). Lad os ignorere at alle åbne aktiemarkeder, og hele CRB indexet også flyttede sig sydpå. Det er jo KLART et bevis på den usynlige hånd i aktion, og at ALT bare drejer sig om ædelmetaller. 😉

   • admin 08/12/2011 kl. 23:36 Svar

    Pointen er ikke HVORNÅR interventionerne sker, men AT de sker i guldmarkedet. Dette er nu blevet bekræftet, og ikke længere en teori forbeholdt “konspirationsteoretikere”.

Skriv en kommentar