Vi forventer snarlig skelsættende begivenhed

Skrevet af den 10/11/2011 i Økonomi - 12 kommentarer

I går brød renten på de Italienske 10-årige statsobligationer den kritiske grænse på 7%. Dette niveau har tidligere fået Irland, Portugal og Grækenland til at bede om hjælp fra IMF. Problemet er bare denne gang, at Italiens samlede overstiger de tre lande inklusiv Spanien, og der vil næppe være midler til at redde støvlelandet hverken hos IMF, EFSF eller Kina. Samtidig begynder der at tegne sig et mere og mere klart billede af, at Israel planlægger et snarligt angreb på Iran.

Nyt Lehman kollaps?

Mange har draget paralleller mellem hvad der sker i eurozonen i disse dage, og optakten til kollapset i Lehman Brothers og efterfølgende verdensøkonomien i 2008. Renten faldt tilbage under 7% i dag, men den kan ikke holdes under længe. Kommer Italien i større problemer end nu, er der ingen tvivl om, at der vil blive tale om en skelsættende begivenhed, der vil ryste verdensøkonomien i sin grundvold. Ramler det hele sammen for Italien, vil Lehman føles som en søndagstur i parken. Berlusconis afgang kan måske bremse udviklingen i tide, men ingen ved om de har nået “point of no return”.

Sammenlagt har Italien verdens fjerde største gæld, og et kollaps vil trække samtlige store banker i vesten med sig ned. Frankrigs banker står alene for 1/5 (ca. USD450 mia.) af udlånene. Det vil derfor sætte en kædereaktion af bankkonkurser i gang. Vi mener “worst case” scenariet er, at Italien falder, og , som den ser ud i dag, dør, med dertil hørende uforudsigelige konsekvenser. Og denne mulighed må man bestemt ikke afskrive.

Ikke en optimal valutazone

Vi har sagt det fra starten: euroen er et politisk samarbejde snarere end et økonomisk. EU er ikke en optimal valutazone, og derfor er projektet designet til at bryde sammen. Om det sker nu eller senere, er op til Merkel og Sarkozy.

For at euroen bliver robust overfor finansielle begivenheder, kræves der en fælles finanspolitik blandt medlemslandene. Det er umuligt at integrere kernelandenes (Tyskland og Frankrig) finanspolitik med randlandene (Portugal, Spanien etc.), så derfor er de nødsaget til at ændre hele strukturen. Vi forestiller os derfor, et nyt eurosamarbejde inden for få år bestående af Tyskland, Frankrig og lande med sammenlignelige økonomiske og politiske traditioner (herunder Danmark?).

Et eurosammenbrud rangerer nr. 4 over værste trusler mod verdensøkonomien, men man kan sagtens forestille sig, at det fører yderligere skelsættende begivenheder med sig, såsom protektionisme og flere statsbankerotter, som ligeledes figurerer på listen.

Israelsk angreb på Iran

Vores bruger Landsknecht skrev allerede den 1. september i et gæsteindlæg, at der var et potentielt angreb fra Israel mod Iranske interesser under opsejling. Problemet er som sædvanlig Irans udvikling af nukleare faciliteter. Der er de seneste uger kommet flere og flere rapporter frem i offentligheden, om at noget er undervejs. Rusland har endda været ude og advare mod yderligere sanktioner mod Iran, så der må være hold i spekulationerne. Vi mener dog ikke, at der kan nøjes med yderligere embargoer, hård retorik eller forhandlinger, da det ikke har virket indtil nu.

Israel er nødt til som minimum at have USA i ryggen, hvis de beslutter sig for at angribe Iranske atomfaciliteter. Dette falder fint sammen med, at amerikanske tropper trækkes ud af Irak i disse dage, og mandskab og materiel kan derfor hurtigt indsættes i en ny konflikt.

Fatale økonomiske og geopolitiske konsekvenser

En sådan aktion vil naturligvis have en effekt på olieprisen. Vi har læst analyser for alt mellem USD150 til USD300 per tønde indenfor få uger efter et angreb, og det ligger nok et sted i mellem, givet at landet står for 5% af verdens olieproduktion.

Foruden de økonomiske problemer i kølvandet af en voldsom stigning i olieprisen, vil det medføre en bekymrende udvikling i det arabiske vs. vestlige forhold. Det vil uden tvivl også være en skelsættende begivenhed, og det er ikke uden grund, at den rangerer nr. 3 over listen over trusler.

Sorte svaner i horisonten

Om det bliver et italiensk kollaps eller en konflikt i Mellemøsten der kommer til at sætte kloden på halen, er ikke til at sige, selvom disse to ting i vores optik ser mest potentielle ud lige nu. Usikkerheden i verdensøkonomien befinder sig dog i 5. gear, så alt er muligt.

Vi har i 2011 set nogle af de mest betydningsfulde begivenheder i nyere tid. Katastrofen i Japan, Det Arabiske Forår, likvideringen af Osama bin Laden og Gadaffi, Occupy Wallstreet bevægelsen osv. osv., og disse begivenheder synes at komme med kortere og kortere intervaller. Når der er så mange globale spændinger, er det et spørgsmål om tid, før der indtræffer en begivenhed der ryster os i vores grundvold, og hvor fysisk guld og sølv skal vise deres værd.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

12 kommentarer den "Vi forventer snarlig skelsættende begivenhed"

 1. admin 10/11/2011 kl. 22:05 Svar

  With Iran This And Iran That, Here Is The Weekly US Naval Update | ZeroHedge http://bit.ly/tQRK3U

 2. FD 10/11/2011 kl. 23:54 Svar

  Hmm cute. De to hangarskibe kan da i hvert fald ret hurtigt flyttes hen til Hormuzstrædet.

 3. admin 12/11/2011 kl. 00:12 Svar

  God opdatering på situationen mellem Israel/USA og Iran, selvom vi ikke deler artiklens holdninger: US/Britain prepare for war against Iran http://bit.ly/w1utIx

 4. admin 16/11/2011 kl. 16:30 Svar

  Mens vi venter på Iran, så ser det ud til, at Syrien er næste i rækken til at blive “demokratiseret”: As France Recalls Ambassador Is A Syrian “Liberation” Imminent | ZeroHedge http://bit.ly/u0aJge

  • admin 23/11/2011 kl. 19:48 Svar

   Aircraft Carrier CVN-77 Parks Next Door To Syria Just As US Urges Americans To Leave Country “Immediately” | ZeroHedge http://bit.ly/rExjhq

 5. admin 27/11/2011 kl. 18:15 Svar

  Skræmmende læsning fra TF Metalsreport der opremser de aktuelle geopolitiske “headlines”: http://bit.ly/rJbEMP Det kunne desværre tyde på, at noget stort er under opsejling…

 6. admin 29/11/2011 kl. 15:05 Svar

  Dette kan være dråben der får bægret til at flyde over: Iran Update: Six UK Embassy Staff Taken Hostage: Iran Contra Redux? | ZeroHedge http://bit.ly/ufBqu2

 7. Casper 09/12/2011 kl. 08:59 Svar

  Krigen med Iran er ikke planlagt til før 2012:

  • admin 10/12/2011 kl. 10:26 Svar

   Måske ja, der er i hvertfald ikke nogen tvivl om, at 2012 bliver et intenst år – endnu mere end 2011.

 8. admin 08/01/2012 kl. 12:50 Svar

  Irans hemmelige atomanlæg er næsten klar http://bit.ly/AiSSQB

Skriv en kommentar