November og december er gode for guld og sølv

Skrevet af den 04/11/2011 i Analyse - 4 kommentarer

Guldmarkedet og sølvmarkedet er traditionelt præget af betydelige sæsonudsving. I sommers skrev vi om, hvordan ædelmetallerne normalt har nogle sløje sommermåneder dels pga. den lave handelsvolume. På samme vis eksisterer der statistisk set gode måneder for og sølv, og disse har vi netop taget hul på.

Vi tror på prisstigninger

Vi har tidligere skrevet om vores strategi og forventning om prisudviklingen i resten af 2011, der godt nok blev en smule forpurret af det seneste smæk til ædelmetallerne, ovenpå offentliggørelsen af Operation Twist. Vi holder dog fast i troen om stigninger resten af året, hvilket forstærkes af, at vi har taget hul på de sidste to måneder i kalenderåret, der traditionelt byder på opadgående på begge metaller. Mere specifikt hedder vores sølvpristarget USD46-49 og USD2000 guld ved nytår.

Vi beskæftiger os for det meste med sølvets udvikling, men også guld har gode udsigter for resten af 2011. Guldprisen steg i perioden november til december sidste år, som det ses af grafen nedenfor. Vi mener, at samme tendens kan vise sig igen i år.

6,5% potentiale i guldprisen

Denne artikel er lavet på baggrund af et interview med Ben Davies fra Hinde Capital på King World News i sidste uge. Hinde Capital har dannet en graf over sæsonudsvingene i guld over kalenderåret. Da sølv er stærkt korreleret med guld, forventer vi samme potentiale i sølvprisen.

Nogle kommentarer bør knyttes til grafen. Perioden dækker over data fra 2000-2010 (rød linje) og 2011 (sort linje), hvilket dermed er det igangværende bullmarked i guld. Derfor ses der også en klar stigende tendens over hele grafen.

2011 har indtil videre skilt sig en smule ud i forhold til de andre år, idet at “summer doldrums” faldt tidligt i år, og skubbede de normale udsving ca. 4 uger frem. Det var årsagen til, at vores forventning om en trist sommer ikke rigtig holdt stik.

For at de foregående års data kan bruges til sammenligning, skal der gælde, at præmisserne (de fundamentale forhold) er nogenlunde de samme i år. er fortsat med sin lempelige pengepolitik (løftet til nye højder med ), der hersker stadig en negativ realrente (inflationen højere end den nominelle ) i Verden, og efterspørgslen er fortsat stor fra Asien, herunder især Kina og Indien. En af de vigtigste årsager til sæsonudsvingene er netop efterspørgslen fra Asien op til bryllupsperioden i Indien og det kinesiske nytår.

Grafen skal dermed læses således, at når der tages højde for de seneste 10 års udvikling i guld, så kan prisen forventes at stige fra indeks 108 til 115, eller med andre ord, 6,5%. Dette er en meget markant stigning på blot 2 måneder (40% annualiseret afkast). Med en dagspris på USD1755 guld betyder det dermed, at prisen vil stige til USD1870 inden nytår. Ben Davies udtaler:

You really don’t need to say much when you look at the chart, it’s extremely bullish.  We took the current year and pushed it forward four weeks to adjust the seasonality.  We realized that the market was working on a four week basis ahead of time and if we adjusted the seasonality by bringing it forward four weeks, readers can see that come October we were going to actually have a rally into the year end.  Historically you would tend to see a dip in October, but we already had that dip in September.

Vores target er USD2000 guld

Med den store usikkerhed i verdensøkonomien, er USD1870 ikke langt fra vores target på USD2000 inden årets udgang. Det er før set at guldprisen kan svinge trecifrede beløb på få dage, så vi ser bestemt USD2000 som realistisk.

USD2000 stemmer også godt overens med en omkring USD46-49, da begge metaller nærmer sig stærke psykologiske tekniske modstande (USD2000 og USD50). Lykkes det en af ædelmetallerne at bryde igennem, vil det sandsynligvis trække det andet med op.

QE3 stadig sandsynlig

Som bekendt havde vi forventet en ny omgang i USA, men vi måtte nøjes med en omgang Twist fra Federal Reserve. Der er ingen tvivl om, at der er tale om endnu mere lempelig pengepolitik med dette tiltag, men det er ikke nok til for alvor at sætte skub i guld og sølv prisen. Sidste møde i FOMC i 2011 afholdes d. 13. december, og der er holdt en lille dør åben for yderligere tiltag, der kan booste beskæftigelsen i USA, på bekostning af højere inflation.

Kan Bernanke overbevise befolkningen om, at inflationen er under kontrol, og at beskæftigelsen ikke ser ud til at forbedre sig i 2012, kan han få opbakning til yderligere opkøb. Der er også den mulighed, at der kommer et finansielt “event” i EU, såsom et fuldbyrdet græsk statsbankerot (hvilket er et af punkterne i vores forudsigelser for 2011) eller udbrud af krig et sted i verden. I sådanne tilfælde vil Federal Reserve ikke tøve med yderligere stimuli. Det vil sandsynligvis falde sammen med et tidspunkt, hvor dollarkursen ligger i årsrekord for 2011.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

4 kommentarer den "November og december er gode for guld og sølv"

 1. ricky 06/11/2011 kl. 11:22

  hej admin kan du tyde denne her 🙂

  http://bit.ly/txAq5e

 2. ricky 06/11/2011 kl. 11:30

  og denne 🙂

  http://bit.ly/uOlLeE

  • admin 06/11/2011 kl. 12:05

   Det er meget teknisk, men som vi har forstået det er det pga. MF Global, at CME har måttet tage disse foranstaltninger. Dan Norcini har de seneste dage skrevet en del om dette: http://www.traderdan.net

 3. admin 09/11/2011 kl. 15:53

  The 2 best months to own gold- MSN Money http://on-msn.com/sRjkvK

Der er lukket for kommentarer til dette indlæg.