Fysisk guld og sølv er sikker havn i usikre tider

Skrevet af den 21/10/2011 i Krisetid - 4 kommentarer

Ædelmetaller, og især guld, har altid været betragtet som en , og det er ikke en tilfældighed. Der skal være flere forskellige faktorer opfyldt, før et aktiv er en “”. I denne artikel vil vi præsentere de tre vigtigste egenskaber ved guld og sølv der gør, at de over hele verden, betragtes som et sikkert sted at placere sin formue i usikre tider.

Efterspørgsel fra investorer

Den vigtigste faktor er naturligvis, at aktivet skal være efterspurgt. En stor andel af efterspørgslen efter kommer fra industrien, hvilket giver sølv både et industrielt aspekt samt en sikker havn status. Guld bruges få steder i industrien, så efterspørgslen stammer hovedsagligt fra investorer, der søger at beskytte deres købekraft i usikre økonomiske tider. Guld har dermed i højere grad end sølv, en funktion som “opbevaringsværktøj”, hvilket også er derfor medierne typisk kun nævner guld.

Kritikere af guld prøver ofte at forklare, at man ikke skal investere i guld, da det ikke giver noget udbytte. En sådan holdning vidner om manglende forståelse af de fundamentale forhold for ædelmetaller. Investorer søger at få udbytte fra “normale” investeringer, men guld er ikke en normal . er (!) og giver ikke udbytte. Får du udbytte på din 100-krone seddel i pungen? Tværtimod så udhuler inflationen købekraften af sedlen. Motivet for at skabe var i sin tid, at man havde et værktøj til at spare op. skal dermed holde en konstant købekraft, ellers forsvinder incitamentet til at spare op til senere hen.

Udbytte er forbundet med risiko. Når man får udbytte på , er det fordi virksomheden har påtaget sig en risiko ved sine investeringer, der potentielt kan give afkast. Fysisk guld og sølv kan imodsætning til og obligationer, betegnes som risikofrie aktiver, og giver derfor ikke afkast.

Skal være anerkendt

For at kunne agere sikker havn, skal aktivet være anerkendt over hele kloden. Guld og sølv er en af de få ting, man kan betale med alle steder. Viser du en stamme i Afrika en guldmønt vil de med det samme kunne genkende metallet. Det samme gør sig ikke gældende med en 100-krone seddel. De to metaller har været brugt som penge i de fleste lande på et tidspunkt i historien. Sølv har faktisk en stærkere tradition end guld for at være brugt som penge, pga. det relativt større udbud af metal i jordskorpen. Eksempelvis er Argentina opkaldt efter sølv (“argentum”) og ordet “penge” (“plata”) stammer i mange lande fra ordet sølv.

Ingen modpartsrisiko

Fysisk guld og sølv besidder ingen modpartsrisiko, og er derfor ikke udsat for nogle risici, udover dem du selv pålægger dem. Hvis du ikke holder aktivet fysisk i hånden, vil der altid være en risiko for, at kontrakten ikke honoreres af modparten. Aktier og obligationer afhænger i høj grad af, at modparten, hvad enten det er virksomheden eller staten, kan tilbagebetale aftalen. Fysisk ædelmetal kan ikke gå konkurs. I usikre økonomiske tider, søger rationelle investorer at mindske risikoen, og det gøres bedst ved at holde fysisk guld og sølv.

For at forstå hvorfor guld og sølv er sikre havne kræves det med andre ord, at man forstår deres position og historie i verdensøkonomien. Deres mest ædle funktion er, at holde centralbanker og politikere i kort snor og forhindre, at de kører økonomien i sænk. Når disse aktører alligevel opfører irrationelt, som det er tilfældet i disse år, afspejler det sig med det samme i værdien af guld og sølv.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

4 kommentarer den "Fysisk guld og sølv er sikker havn i usikre tider"

 1. Rene Cohrt 22/10/2011 kl. 15:00 Svar

  En artikel der går lige til kernen i sin korrekthed og imødegår den hjernevask som befolkningen har været udsat for de sidste ca. 100 år.

  • admin 22/10/2011 kl. 16:34 Svar

   Godt du kan lide artiklen Rene 🙂

 2. FD 26/10/2011 kl. 15:32 Svar

  Så er der købssignal på guld og sølv. OI har bundet, dollar-rally er feset ud i sandet. Køb næste dip. 🙂

  • admin 26/10/2011 kl. 17:46 Svar

   Jeg har på fornemmelsen at mange herinde allerede har udnyttet dette dip til at købe op i både guld og sølv, men ja, det er et klart køb signal.

Skriv en kommentar