Oversigt over verdens guld og sølvminer

Skrevet af den 11/10/2011 i Fakta - 9 kommentarer

Mange investorer har mineselskaber i deres portefølje på trods af de ekstra risici forbundet ved disse sammenlignet med fysisk og . Højere volatilitet mødes dog som oftest af højere forventet afkast, og det er den primære årsag til, at investorer søger i disse aktiver.

Forskellige kategorier

Mineaktier deles traditionelt op i fire kategorier, som samtidig bestemmer hvor risikable de betragtes, med de øverste som mindst risikobetonede:

 • Streamers: virksomheder der ikke selv udvinder , men i stedet køber billigt det af andre mineselskaber, der udvinder det som et biprodukt af industrimetaller, eksempelvis kobber, og derefter sælger det videre til diverse mønthuse og til industrien.
 • Seniors: store etablerede mineselskaber der har været på markedet i mange år.
 • Juniors: mindre selskaber der ofte kun har en håndfuld fungerende sølvminer eller guldminer, men som har en masse i deres pipeline.
 • Explorers: industriens “Indiana Jones”, som lever af at opdage nye depoter af guld eller sølv i jordskorpen.

De typiske områder hvor mineselskaberne opererer i, er i USA (kort over USA’s ædelmetalminer), Canada (kort over Canadas miner i 2004), Mellemamerika, Sydamerika, Australien og Kina. Mike Maloney og Peter Schiff giver i deres bøger, hver deres bud på, hvordan man sammensætter en portefølje af disse mineaktier, således man mindsker risikoen mest muligt, og samtidig er eksponeret mod de potentielle store stigninger.

Lav grundig research

Vi giver ingen råd til hvilke mineselskaber man skal holde øje med, og det er i stedet op til læseren selv at undersøge markedet. Til gengæld henviser vi til disse lister fra Yahoo Finance over samtlige guldmineselskaber og sølvmineselskaber, der er registreret på de Nordamerikanske børser.

Det er vigtigt at man som investor sætter sig ind i alle aspekter af risici, såsom geopolitiske, religiøse, kulturelle og økonomiske, før en investeringsbeslutning. Benyt internettet til at finde mere information, eller søg her på hjemmesiden. Alternativt kan man benytte en app til at få nyheder omkring sine yndlings mineaktier direkte ned på smartphonen.

Vi stiller makroøkonomiske betragtninger til rådighed for læseren, men ikke specifikke detaljer omkring aktier. På eksempelvis TF Metals Report diskuteres der intensivt i de forskellige mineselskaber, så her findes analyser.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

9 kommentarer den "Oversigt over verdens guld og sølvminer"

 1. Mikael Rieck 11/10/2011 kl. 13:48 Svar

  Kan ikke helt finde ud af hvad jeg synes om ham Mike Maloney. Mener I, at han er værd at lytte til? Han virker meget sælger-agtig på mig.

  • admin 11/10/2011 kl. 13:54 Svar

   Der er naturligvis nogle interessekonflikter idet han til dels lever af at sælge guld og sølv. Der er dog primært to ting der tæller op i vores bog:
   han er selv fuldt investeret i guld og sølv, og dermed “puts his money where his mouth is” og derudover, kan vi stå fuldt inde for hvad han skriver i sin bog Guide to Investing in Gold and Silver.

   • Mikael Rieck 12/10/2011 kl. 05:23 Svar

    Ok, tak. Har læst hans bog, men som I siger, så kan det være svært at tro på ham når han drager så åbenlyse fordele af det han sælger, samt at en stor del af hans indkomst netop kommer fra at sælge guld/sølv til os andre.

    Vi kan jo kun gætte på hvor stor en del af hans formue der kommer af at investerer og hvor stor en del der kommer af at sælge 🙂

    • admin 12/10/2011 kl. 07:18

     De fleste eksperter, både for og imod, har en eller anden interessekonflikt, da det er de færreste der gør noget gratis efterhånden. Mike garanterer dog, at han vil fortælle sine kunder hvornår han selv sælger ud af sin beholdning igen.

    • Mikael Rieck 13/10/2011 kl. 13:18

     Det ændrer dog ikke på, at han stadig tjener penge begge veje, uanset hvordan der handles.

    • Keld J. 13/10/2011 kl. 16:29

     Hvis han ligger lang i sølv, taber han vel lige som du og jeg.
     Han tjener så penge ved at skrive disse bøger, du og tjener vel formentlig også penge ved noget.
     Brug bøgerne som inspiration. Sørg for at få nuancerede meninger ind i det hele, og dan dig din egen mening.
     Du køber vel heller ikke et hus, blot fordi sælger/mægler siger det er et fund?

     Som admin siger – he walks the talk.

     Har ikke selv læst ham, kommer formentlig ikke til det heller – har allerede min mening.

    • admin 13/10/2011 kl. 16:52

     Vi anbefaler selvfølgelig alle at læse bogen, da den kommer med rigtig mange vigtige pointer og perspektiver, men for dem der ikke har lyst eller tid, så kan denne video anbefales: http://bit.ly/nAIQON

    • Mikael Rieck 14/10/2011 kl. 07:24

     @Keld, jeg siger ikke at bogen er dårlig. Jeg siger blot, at manden tjener uanset om han siger du skal købe eller sælge (da han har forretningen du kan købe igennem). Hvor meget eller hvor lidt han så taber/vinder på sin egen beholdning kan man jo kun gætte på.

     Vi kan da håbe at har store dele af sin formue i metaller, men vi aner det ikke.

     Så er helt enig i at man skal danne sig sin egen mening og hele tiden huske på hvem der giver informationerne og hvad deres motivation er.

    • admin 14/10/2011 kl. 07:39

     Vi bliver som udgangspunkt nødt til at tage ham på ordet når han siger, at “all in” i ædelmetaller, og dermed også vil tabe på sin fysiske beholdning hvis priserne falder.
     Når/hvis han på et tidspunkt melder ud til sine kunder, at det er tid til at sælge, så vil det nok også være svært for hans forretning at fortsætte med at sælge. Jeg tolker udelukkende hans “exit strategy” som en ekstra service til sine kunder og læsere og ikke for at tjene ekstra penge.
     Man skal altid bruge sin sunde fornuft, på samme vis som når man læser på denne hjemmeside, får anbefalet nyt realkreditlån eller forsikring, SEO optimering osv.

Skriv en kommentar