Verdensøkonomien er i double dip recession

Skrevet af den 25/09/2011 i Økonomi - 5 kommentarer

Vi er i sandhed vidne til historiske begivenheder udfolde sig i disse dage og uger. Guld er faldet 10% på et par dage, og sølv hele 26%! Det er endelig gået op for verden, at den globale hænger i en tynd tråd – et faktum vi har fremhævet siden lanceringen af hjemmesiden. Det er meget svært at få øje på noget positivt i markederne. Det eneste der kan redde aktierne fra at falde tilbage til bundniveauet fra marts 2009, er yderligere stimulus igennem en gigantisk QE3 fra i USA.

Depression som i trediverne

Alle der har fulgt Sølvinvestor.dk har vidst det i lang tid, men nu er det så småt gået op for resten af investorerne verden over. Hvad der startede som tegn på stagnation, har nu udviklet sig til en stor sort sky over økonomien. Vi er på vej i en double-dip recession, og styrer mod en depression i samme kategori som 1930erne. Hvad vi er vidne til, er et såkaldt dead cat bounce, hvor finanskrisen i 2008 markerede startskuddet for en historisk dyb økonomisk recession de kommende år. Bullmarkedet i aktier er forbi. I 2008-2009 havde centralbankerne muligheden for at udskyde problemerne ved at lade seddelpressen køre samt at sænke renterne. Rentevåbnet er affyret, og denne gang er der kun det inflationære værktøj tilbage, som hverken er populært blandt befolkningen eller hos politikerne. Hvis der er noget politikere frygter mere end , er det stagflation, med stigende og recession.

Aktieinvestorer vil lide seriøse tab i den tid vi går i møde. Arbejdende folk der har bidraget til vækst i samfundet hele deres liv, vil se deres pensionsopsparing blive udhulet dramatisk. Det vil føre til protester i befolkninger verden over. Dette er starten på et dystert årti, og alle der ikke allerede har forberedt sig, bør gøre det snarest muligt.

Græsk bankerot nært forestående

Et græsk bankerot rykker tættere på for hver dag der går. Et statsbankerot er med i vores vilde forudsigelser for 2011, og det er en af de begivenheder, der for alvor vil sparke gang i den globale panik. Det kan være dette der allerede er indpriset i guld og sølv, men som endnu ikke har fundet vej til aktiemarkederne, på trods af den allerede skarpe korrektion. Lige inden finanskrisen i 2008, var faldene i guldpriserne og sølvpriserne en god proxy for hvad der kom til at ske. Når Grækenland går konkurs vil det sprede sig (“contagion”) til andre udsatte lande såsom Portugal, Spanien og Italien, ligesom det sås under den asiatiske i halvfemserne.

EMU-samarbejdet vil muligvis kunne klare et græsk statsbankerot, men ikke et større land som eksempelvis Italien. er truet på sin eksistens. EMU’en var og er et politisk projekt, mere end det er et økonomisk projekt. er ikke en optimal valutaunion i samme grad som USA, og derfor er det et spørgsmål om tid, før den vil bryde sammen. Det er højst sandsynligt også dette forhold der afgør, om det euroen eller dollaren, der dør først.

QE3 eneste redningskrans

Faldene på markederne blev for alvor skubbet i gang af FOMC mødet i Fed tidligere på ugen, hvor Operation Twist 2.0 blev lanceret. Dette skete samtidig med, at Fed kunne notere “significant downside risks to outlook”. At Fed ikke valgte en ny omgang forøgelse af deres balance sheet i form af , blev tolket som et tegn på, at de er magtesløse overfor nedgangen i økonomien. Dermed startede brandudsalget i alt hvad der ikke var boltet fast.

Den folkelige og politiske modstand mod yderligere kvantitative lempelser vil formindskes i takt med deres pensioner bliver udhulet af faldende aktiekurser. Derfor mener vi, at sandsynligheden for, at der kommer en eller anden form for QE3 i efteråret eller vinter, er betydelig. Flere gratis penge er det eneste der kan holde hånden under det store ponzi-spil, som kendetegner Vestens økonomi. Først skal vi igennem en periode med deflation, krisestemning og faldende aktier, før det går op for politikerne, at QE er det eneste værktøj tilbage i skuffen. Herefter vil de lade seddelpressen køre i 5. gear og skabe hyperinflation, som senest i Zimbabwe, som i sidste ende vil slutte fiatvalutaregimet.

Historiske fald i guldprisen og sølvprisen

Hovedårsagen, som vi ser det, til faldene i guld og sølv er, at de store hedgefonde sælger ud af deres guld og sølvpositioner for at dække tab på andre aktiver. Når aktierne falder kommer der en masse margin calls på hedgefondenes gearede investeringer. Da pengene skal lægges med det samme, udløser det en sand lavine af salgsordrer, på alle aktiver og primært de profitable fra 2011 såsom guld og sølv. Prisfaldene er dermed alt overvejende et udtryk for manglende likviditet hos de store institutioner og knap så meget manglende tiltro til deres fundamentaler. Husk på, at dette hovedsaglig gælder likvidering af papirkontrakter. De færreste hedgefonde ligger inde med fysisk metal, så det er ikke dette der bliver solgt fra. De fysiske metal de opgiver i deres portefølje er som oftest unallocated, og befinder sig hos en tredjepart eller er leaset ud. Der skal meget til at langsigtede investorer sælger ud af deres personlige fysiske beholdning. Et fald som dette vil derimod ofte få de der forstår fundamentalerne, til at øge beholdningen.

Forvent at der nu vil flyde med artikler om “guldboblen er sprunget”, “gentagelse af 1980” og “guld og sølv er værdiløst” i mainstream medierne og på diverse blogs, fra de samme typer, der altid kommer frem fra deres skjul ovenpå et fald i ædelmetallerne. Dette er ofte folk med en mistænkelig agenda, eller som har brændt nallerne på metallerne før i tiden, for hvorfor ellers bruge tid på at nedtale ædelmetal. Ignorér deres propaganda og lad dem fortsætte med at købe Netflix aktier og se CNBC.

Mål din rigdom i gram og ikke kroner

Folk der har investeret i guld og sølv papirkontrakter har oplevet nogle forfærdelige handelsdage. Langsigtede fysiske investorer kan til gengæld se på deres stakke af fysisk guld og sølv i bankboksen have samme højde, som sidst de kiggede. Vi er stærkt overbevist om, at der vil ske et paradigmeskift, hvor man i stedet for at måle sin rigdom i nominelle variable såsom fiatpenge, vil opgøre ens reelle rigdom og i antal gram af fysisk guld og sølv i sin besiddelse.

Den klassiske dikotomi/tvedeling siger, at nominelle og reale variable kan adskilles, og at fiatpenge dermed ingen indflydelse har på værdien af guld og sølv på langt sigt. Sættes et ekstra nul bagpå hver pengeseddel vil ikke gøre guld og sølv mere værd i reale termer. På samme vis vil guld og sølv ikke miste real værdi når verdens valutaer kæmper om at nå bunden først. Når det for alvor går op for investorerne, at den nominelle rigdom var en illusion, vil man gå tilbage til aktiver, der har værdi udover hvad der står på et papir.

Hvad så nu?

Indtil QE3 lanceres, vil aktiemarkederne fortsætte med at falde. Vi vil ikke komme med et kvalificeret gæt på hvor langt vi skal ned. Der findes bunkevis af sider på nettet, der beskæftiger sig med at estimere hvor stort faldet i sidste ende bliver.  Til gengæld kan vi sige, at aktierne skal rigtig langt ned, og højst sandsynligt også ned til bunden fra marts 2009. Hvis dette niveau heller ikke holder, så bliver det rigtig grimt!

På samme tid vil vi høre den ene bankøkonom efter den anden sige, at man skal være langsigtet i sin investeringfilosofi. Det er muligt denne strategi gælder, hvis markedet ingen idé har om fremtiden udover at aktierne vil stige i nominelle termer på langt sigt. I disse tider er den rationelle investor dog velsignet med en meget vigtig information, som bør og skal modelleres ind i strategien: økonomien er på vej i double dip. Og man skal agere ud fra dette.

Husk på de fundamentale forhold

Det er nu alle guldinvestorer og sølvinvestorer skal huske på fundamentalerne. Købte man sølv til USD40 forleden pga. disse fundamentaler, vil man finde dagens sølvpris og guldpris endnu mere attraktive. For investorer, der er klar over verdensituationen, betyder et fald i priserne, at man kan købe flere gram for de samme penge som sidst.

Alligevel kan det være en god idé ikke at forsøge at time bunden og dermed “gribe efter en faldende kniv”. Faldene i guldprisen og sølvprisen vil bremse op snart og der vil komme mere ro på markederne. Har man “tørt krudt”, vil der, når tiden er inde, være ufattelige gode køb at gøre sig. Lige nu er vi ikke i stand til at komme med et bud på hvor langt vi skal ned, men én ting er vi sikre på; om en måned, et halvt år, 2 år, ser alting anderledes positivt ud for guld og sølvinvestorer.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

5 kommentarer den "Verdensøkonomien er i double dip recession"

 1. Mikael Rieck 25/09/2011 kl. 17:27 Svar

  Personligt har jeg valgt at købe mere fysisk sølv. Selvom jeg lige havde glædet mig over at mine køb fra maj var steget godt, så er det jo kun endnu bedre, at jeg kun kan købe endnu billigere. Jeg er ikke særlig teoretisk (som så mange andre her på bloggen), men for mig giver det god mening, at guld og sølv er det rigtige sted at placere sine værdier i disse dage.

  Kan man placere dem andre og mere profitable steder? Helt sikkert. Spørgsmålet er bare hvor 🙂

  • admin 26/09/2011 kl. 09:37 Svar

   Vi har samme indstilling til situationen som dig Mikael. Så længe man ikke sælger sit fysiske guld og sølv har han ikke et realiseret tab. Tror man på fundamentalerne, vil dette raid være en ren gave.

 2. jakob mahler 26/09/2011 kl. 10:27 Svar

  God læsning !

 3. mfa 26/09/2011 kl. 12:37 Svar

  Jeg savner en analyse af sølvets og guldets priser i en evt. kommende recession. Hvis vi kommer i samme situiation som i 2008, vil vi jo se markante fald (op til 50%) på de to metaller. Er det de fald vi ser i øjeblikket eller er dette blot pga. en skuffende operation twist og investorer som flytter pengene over i billige aktier?

  Jeg har i øjeblikket den opfattelse at sølv skal længere ned i øjeblikket. Senere komemr end QE3 i forsøget på at aflede doule dip. Derfor stiger priserne som en raket. Hvis double-dippet ikke kan undgås vil vi komme i samme situation som i 2008 = meget faldende priser efterfulgt af et stærkt bullmarked (det som vi har set fra 2008 – nu).

  Hvad siger i til den analyse??

  mfa

  • PMPirate 26/09/2011 kl. 14:39 Svar

   Selv tror jeg, at det fald vi lige nu oplever i sølvprisen skyldes en kombination af flere ting:
   – At markedet er skuffet over, at der ikke kom en QE3 i denne omgang.
   – At en del investorer har været tvunget til at gå ud af deres positioner i sølv (og guld) for at dække tab på andre markeder.
   – At endnu flere investorer har været tvunget til at gå ud af papir-sølv, p.g.a. de forhøjede margin-krav.
   – En markeds-manipulation der ligner den, som vi sidst så så tydeligt i maj måned i år. Denne gang p.g.a. short-positioner i futures, som udløber i morgen.

   Det skulle ikke undre mig, hvis sølv falder endnu mere i denne uge (især i dag og i morgen). Men for ikke at misse en eventuel bund, har jeg alligevel købt et par kilo i dag. Falder prisen yderligere i denne uge, køber jeg nok et par kilo mere senere på ugen.

   Husk på, at der ikke er ændret nævneværdigt ved fundamentalerne. Guld/sølv-ratio er derimod steget, hvilket for mig – udover den nuværende “udsalgspris” – er et stærkt købssignal.

   Det eneste scenarie, hvor jeg på længere sigt ser en fortsat lav sølvpris er hvis vi får en alvorlig global depression med en række store krak blandt banker og stater. Men sker det, vil det være positivt for prisen på guld. Det er grunden til, at jeg ikke alene satser på sølv, men forsøger at investere lige store værdier i guld og sølv.

Skriv en kommentar