Hvordan sikrer man sig at ædelmetallet er ægte

Skrevet af den 08/09/2011 i Fakta - 0 kommentarer

Indledningsvis skal det slås fast med syvtommer søm, at risikoen for at købe forfalsket sølv og guld er meget lille, hvis man følger vores anvisninger. Vi har mange erfaringer med at købe og sølv, og vi er ikke stødt ind i problemer endnu. Det skal dog aldrig afholde en fra at være opmærksom på faldgruberne.

Vi benytter følgende enkle retningslinjer til at minimere risikoen for at købe forfalskninger og det bør du også, både før og efter et fysisk køb. For yderligere information om at undgå at blive snydt, henviser vi til denne gratis rapport fra Peter Schiff.

Overvejelser før et køb

  • Køb kun fra anerkendte møntudstedere: De mest sikre produceres i officielt regi, eksempelvis Maple Leafs, Silver Eagles, Philharmonikere, Krugerrands, Perth Mint serierne, Libertads m.fl. Disse mønter er ofte grafisk flotte og detaljerede i udsmykningen og derfor meget svære at forfalske. Kender du ikke udstederen og har svært ved at finde informationer om den på internettet, så hold dig som udgangspunkt fra dem.
  • Fysisk guld og sølv kommer aldrig på tilbud: Får du et godt tilbud der virker for godt til at være sandt, så er det det højst sandsynligt også. Profitmarginerne for forhandlere af fysisk guld og sølv er forsvindende lille, så de vil tabe penge på at sætte metallerne på udsalg. Spotprisen er verdensomdækkende, og der vil være såkaldt arbitrage ved at kunne købe det billigt det ene sted og sælge det dyrt et andet sted, fuldstændig ligesom almindelig valuta. Derfor kommer man aldrig ud for, at prisforskellen hos forhandlerne verden over, er særlig stor.
  • Køb kun fra troværdige forhandlere: Denne tommelfingerregel gælder altid hvad enten man køber over internettet eller hos den lokale mønthandler. De forhandlere vi henviser til på Sølvinvestor.dk er troværdige og vi har selv erfaringer med dem. På vores ebay side forklarer vi endvidere, hvad man skal være opmærksom på, hvis man køber fra online auktioner. Troværdighed betyder alt når der købes og sælges ædelmetaller.
  • Udregn metalprisen: Dette skal altid gøres for at sammenligne priser. Man skal hverken betale mindre eller signifikant mere end spotprisen. Der vil altid være en premium over spot på mønter og barrer som udgør omkostninger ved produktion, avance til mellemled og udbud/efterspørgsel skævheder. Priserne er som sagt nogenlunde ens fra forhandler til forhandler på de mest populære mønter. Søger man numismatiske mønter kan præmierne variere mere. Vi køber udelukkende og guld pga. metalværdien og ikke samlerværdien, så vi ved intet om disse mønter. Der kan dog gøres gode handler, hvis man har forstand på disse. Er du i tvivl om hvordan udregner metalprisen, så læs denne vejledning.

Efter et køb

Når du modtager dit bullion, så undersøg det med det samme.

  • Kig efter design og abnormaliteter i forhold til billeder på internettet. Sølv og guld har en meget genkendelig lyd, hvis man banker på det med en negl. Når du lærer lyden at kende, vil du hurtigt kunne afgøre om der er tale om ægte ædelmetal.
  • Den bedste og hurtigste måde at vurdere metallet er dog ved at veje det. Køb en digitalvægt der både kan vise gram og ounce, da mønter og barrer kommer i forskellige størrelser. En 1 troy ounce mønt med .999 lødighed skal veje lidt mere end 31,1 gram eller lidt over 1 ounce, og er det ikke tilfældet, bør alarmklokkerne ringe. Dette siger naturligvis kun noget om vægten og ikke dimensionerne. Hvis man vil være helt sikker på at højde og diameter svarer til de officielle mål, kan man købe diverse skabeloner på internettet.
  • Der findes forskellige kemikalier der kan test metallet. Kemikalier kan teste hvor fint ædelmetallet er, men husk at undersøg om det ødelægger overfladen før du tager det i brug. Disse testere kan blandt andet købes hos Liberty Silver, og du kan få 1% rabat ved brug af koden “Sølvinvestor” ved checkout.

Er vægten og dimensionerne ens, kan du være sikker på at metallet er ægte. Det er praktisk talt umuligt for forfalskere at producere mønter af alternativt metal i samme dimensioner til en pris der er lavere end fysisk sølv. Der er måske lidt større risiko ved guld, hvor der længe har cirkuleret rygter om tungsten i guldbarrer, men er tæt på umuligt at fremstille samme massefylde.

Følger du ovenstående anvisninger har du gjort alt hvad der er nødvendigt for at sikre sig mod forfalskninger. Man kan naturligvis aldrig være 100% sikker, men disse råd sorterer med sikkerhed langt hovedparten af svindlerierne fra. Risikoen for at købe forfalskninger stiger i takt med spotprisen på ædelmetallet. Den lave pris på sølv indbyder ikke til at forfalske små størrelser såsom 1 oz mønter, da omkostningerne ved dette er for høje i forhold til risiko og gevinst. Guldprisen er derimod i et leje, hvor det kan betale sig at producere forfalskninger, så det bør man være opmærksom på.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar