Kommer QE3 ved Jackson Hole?

Skrevet af den 25/08/2011 i Økonomi - 6 kommentarer

Vi har længe proklameret, at QE3 i sidste ende er uundgåelig, hvis den amerikanske (og resten af Vestens økonomi for den sags skyld) skal undgå at kollapse. Vores forventning bunder i, at Bernanke har opbrugt det eneste alternativ i værktøjskassen, nemlig renteskruen. Den er allerede helt i bund 0,00 – 0,25%, så det er praktisk talt gratis for bankerne at låne penge, og da den nominelle ikke kan blive negativ, så er yderligere lempelser udelukket.

Lave renter frem til 2013

Fed har lovet rekordlave renter frem til 2013 i et forsøg på at berolige markederne og skabe sikkerhed om virksomhedernes finansieringsmuligheder i fremtiden. Denne udmelding gav kun begrænset optimisme på markederne for nogle uger siden, da investorerne havde håbet på en endnu større pakke a la yderligere opkøb af statsobligationer.

Fed har tre muligheder fredag:

 • QE3
 • ingen QE3 eller
 • QE3 ad bagvejen.

Undlader Bernanke at hentyde til QE3 på pressemødet, holder det stadig muligheden for en “stealth QE3”, som enten kaldes noget andet eller bliver mere eller mindre usynlig for markedet. Lad os overveje alle tre muligheder i lidt flere detaljer.

QE3 kommer

Kommer Fed med hints om en ny omgang , vil aktiemarkedet slutte ugen af med en stor fest. Nye løfter om likviditet i markedet vil få investorerne til at kigge tilbage på efteråret sidste år og forvente samme stigninger resten af 2011. og kan blive ramt negativt til at starte med af en sådan udmelding, men flere gratis i systemet er i sidste ende meget positivt for ædelmetallerne. På sigt vil de levere fantastiske afkast, omend priserne på kort sigt kan blive ramt.

Vi er dog ikke overbeviste om, at effekten på aktierne vil være lige så markant som QE2. I en verden hvor gæld finansieres med mere gæld, kræves der konstant mere likviditet for at holde ponzi spillet kørende. QE2 inkluderede tilbagekøb af USD600 mia. og en QE3-pakke skal derfor være betydelig større – måske i størrelsesorden USD800-1.200 mia.

Vælger Bernanke at offentliggøre en ny omgang lempelser, er det fordi han har fokus på jobskabelse og ikke inflation. I modsætning til ECB, så har Fed traditionelt haft fokus på beskæftigelse og i mindre grad inflation pga. dollarens reservevalutastatus. Jobmarkedet er kun på papiret forbedret siden 2008-09. Der er rekord mange mennesker på “food stamps” i USA og andelen af befolkningen, der på en eller anden måde forsørges af staten, er stigende. Når Obama alligevel bryster sig med at have skabt jobs, så skyldes det måden arbejdsløsheden opgøres på. Statistikken negligerer blandt andet folk der ikke står til rådighed, eller med andre ord, folk der har opgivet at finde et job. Sorteres disse sjæle fra, ser ledighedstallene bedre ud. Universitetsuddannede der vender bøffer på McDonald’s trækker ledigheden ned, selvom de tjener en minimumsløn. Alle disse smarte opgørelsesprincipper hjælper til at male et skønmaleri af Obama administrationens evner til at skabe jobs efter krisen. Sandheden er dog en hel anden. Arbejdsmarkedet er til rotterne, og det er så småt ved at gå op for den almene befolkning. En QE3 vil officielt have jobskabelse som hovedformål, og trade-off’et ligger i en markant højere inflation, som vil udmønte sig i endnu højere råvarer og ædelmetaller. Men under overfladen ligger et ønske om, at holde aktierne kunstigt pustet op, så befolkningen føler en velfærdseffekt ved stigende nominel værdi af deres pensioner, så de i sidste ende forbruger mere.

QE3 kommer ikke

Kommer der ingen udmelding fredag, vil det skuffe aktiemarkederne helt enormt. Denne uge har været præget af, at investorerne har taget forskud på QE3, og alle disse stigninger vil forsvinde med ét. Ydermere vil det skabe frygt om en potentiel dyb bund i alle aktieindeks. De fleste tekniske analytikere vil nok indprise en risiko for at bunden fra marts 2009 skal testes igen. Hvad der kommer til at ske med guld og sølv i dette scenarie kan vi kun gisne om. Der er en risiko for at metallerne bliver trukket ned i samme stil som under finanskrisen i 2008. Ligesom ovenfor, kan priserne lide under depressionstemningen på kort sigt, men investorerne vil søge mod de eneste sikre havne der er tilbage, efter de har mistet tiltroen til USD og for nyligt CHF. Fundamentalerne trækker i positiv retning, men de tekniske forhold trækker i modsat retning.

I 2008 faldt sølvprisen omkring 50%, men dette gjaldt primært papirmarkedet. Det fysiske marked holdt sig oven vande og da spotprisen var USD8, blev bullion solgt til omkring USD12 på ebay (dvs. 50% premium). De færreste fysiske investorer vælger at sælge ud af deres beholdning, dels fordi de er klar over forskellen mellem papirmarkedet og det fysiske marked og dels fordi alle vidste, at der var tale om en midlertidig bund. I modsætning til aktier i en virksomhed, så er der ingen risiko for konkurs ved fysiske ædelmetaller, så indprisningen af risiko er kun midlertidig. Kommer der et tilbageslag i ædelmetalpriserne tror vi, at det bliver et hurtigt et af slagsen, og former en dyb V-formation på grafen. I et sådant scenarie er det om at holde hovedet koldt, da prisen vil stige igen ligesom den gjorde efter 2008, og håbe på at have tørt krudt og at trykke på købsknappen når bunden er nået.

Vælger Bernanke at skuffe aktiemarkederne i dag, så skyldes det, at han er under et massivt politisk pres. Præsidentkandidaten Rick Perry har på det seneste langet hårdt ud efter Bernanke, og vores favorit Ron Paul, der har skrevet bogen End the Fed, har aldrig lagt skjul på sin holdning. De nominelle prisstigninger der er fulgt i kølvandet på QE1 og QE2 kan kun til en vis grad skjules i statistikkerne. Folk vil stadig opleve højere ved tankstationen og i supermarkedet selvom inflationstallene kun viser begrænsede stigninger. Der er desuden det aspekt, at QE2 uden tvivl var en fiasko (ihvertfald for menigmand i USA), der ikke har skabt de ønskede jobs eller velfærd. USA har været vant til at forbruge og leve godt at Kinas billige produktion, at de helt har glemt hvordan de selv producerer ting. Hjælpepakker vil derfor ikke forøge produktiviteten, men derimod gøre det muligt for amerikanerne at fortsætte deres overdådige livstil præger af overforbrug.

Vi ser det mest sandsynligt at QE3 (eller under et andet navn) bliver annonceret fredag. Hvis ikke det sker, så forventet vi en kryptisk udmelding, som sandsynligvis vil tage investorerne et par uger at fordøje. I denne periode vil der være stor nervøsitet blandt investorerne. Vi er klar over, at mange ser QE3 som usandsynlig, men man bør spørge sig selv, hvad alternativet er. Ingen QE3 betyder recession og måske endda depression, da markederne ikke længere kan holdes kunstig i live. Er Obama villig til at lade dette ske op til valget i 2012? Det vil med sikkerhed betyde at han ikke bliver genvalgt. Naturligvis vil Obama og Bernanke finde en løsning, da de i bund og grund har samme prioriteter, nemlig at skabe vækst og beskæftigelse, og pleje deres venner på Wall Street.

Vi holder ingen papirkontrakter op til pressemødet senere i dag, da udsvingene kan blive ekstreme. Det er desuden svært at spå om hvilken umiddelbar effekt det vil få på metallerne. På længere sigt ser vi begge scenarier som bullish for guld og sølv. Deflation (recession, depression) vil få investorer til at søge mod sikre havne og inflation (QE3) vil få dem til at sikre deres købekraft mod udhuling igennem ædelmetaller. Så derfor er vores fysiske positioner uændrede, og vi vil tilføje til dem, hvis vi er så heldige at se USD38,50 sølv eller USD1.650 guld igen.

Hvad end der sker senere i dag, så bliver det uden tvivl spændende, og med Løkkes pressemøde kl 11.00, tegner det sig til at blive en underholdende fredag.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

6 kommentarer den "Kommer QE3 ved Jackson Hole?"

 1. ricky 26/08/2011 kl. 21:41 Svar

  ser ud til at q3 først kommer 20 september,men mon ik der ryger en bank eller 2 inden da.

  • admin 26/08/2011 kl. 21:59 Svar

   Det lugter i hvert fald af, at der er noget stort i vente til næste FOMC eftersom de har udvidet mødet til at vare 2 dage. Bernankes strategi er, at se hvordan markederne reagerer på dagens udtalelse, og se om der er bedre stemning for en QE3 om en lille måneds tid. Mange ting kan ske inden da, og det er ikke utænkeligt, at den politiske stemning har ændret sig til den tid.
   Markedets reaktion ovenpå “skuffelsen” var uventet, men som vi også forventede så holdt Bernanke døren stå på klem for yderligere tiltag. Ser ud til at aktiemarkedet fortolkede dagens udmelding som om de får opfyldt deres ønsker til september.

 2. admin 26/08/2011 kl. 23:18 Svar

  Er dette QE3: http://bit.ly/nUqddK

 3. ricky 26/08/2011 kl. 23:18 Svar

  jep kunne også ses på guld 🙂

 4. ricky 27/08/2011 kl. 09:44 Svar

  og så er valgkampen starte juhu nej vel, jeg sidder og ryster på hovedet hver gang de åbner munden,det er jo ligelyldig hvem der bliver valgt for når krisen først går i gang bliver de alle nød til at arbejde sammen..
  men er stadige måløs over danskerne som helhed, de fleste tror bare det er et lille bump på vejen.
  jeg tror de fleste skal stå med ryggen mod mureren før de vil begynde og lytte,men selv der er der mange der tror de ved bedst,og dem kan vi ikke hjælpe, om det så er famille eller venner,jeg har efterhånden lært og kunne udpege disse mennesker ret tidligt, du kender det sikkert selv ?

 5. admin 27/08/2011 kl. 10:43 Svar

  Bernanke er en presset mand. Hvis han lancerer QE3 vil han møde stærke politiske modvinde pga. den allerede høje inflation. Hvis han ikke gør noget, bliver jobsituationen endnu værre i USA.
  Normalt er der en positiv korrelation mellem inflation og beskæftigelse, den såkaldte Phillips-kurve. Hvis man vil sparke gang i beskæftigelsen, så vil det medføre en højere inflation, og vil man begrænse inflationen, så går det ud over ledigheden. Bernanke står i en situation, hvor inflationen er høj, men beskæftigelsen lav. Det er hvad man typisk kalder stagflation. Derfor kan han ikke umiddelbart brugte inflationsvåbnet til at sparke gang i jobbene med mindre, at han vil risikere hyper-inflation.
  Bernanke er ekspert på deflation, og har skrevet snesevise videnskabelige artikler om netop dette fænomen. Det er vores overbevisning, at han for alt i verden vil undgå deflation, og det ved markedet også, så ved det mindste tegn på at vi går mod et deflationært miljø, vil han trykke på seddelpressen igen.
  Der er lang tid til september, og meget kan nå at ske på markederne. Vi tror, at QE3 er sikker hvis markedet fortsætter de dårlige toner fra august, og indtager et deflationært recession stemning. Han sagde i går, at de har flere værktøjer de kan benytte. Det er ikke vores overbevisning eftersom rentevåbnet er væk, så det eneste han kan gøre er at købe korte eller lange statsobligationer, med friske nyudstedede dollarsedler. Lige meget hvad man kalder det, så betyder det mere likviditet i markederne, og dermed en udhuling af dollaren. Dette vil få råvarer og ædelmetaller til at stige, og vi ser garanteret også en positv effekt på aktierne, således “boomers” i USA kan føle den vigtige velfærdseffekt og fortsætte med at bruge penge. Dem der er kloge nok til at se igennem “sløret af misinformation” vil søge at beskytte deres formue og købekraft igennem guld og sølv.
  Lige meget hvad der sker til FOCM d. 20-21 september, så går vi et yderst spændende efterår i møde, der med sikkerhed vil byde på store nyheder i finansverdenen.

Skriv en kommentar