Illusionen om velstand

Skrevet af den 19/08/2011 i Økonomi - 5 kommentarer

De seneste ugers markante fald på aktiemarkederne har taget de fleste analytikere, eksperter, kommentatorer og sågar økonomer på sengen. De søger i Øst og Vest for at finde hoved og hale på hvad faldet skyldes. Deres hovedargument er, at virksomhederne viser styrke i regnskaberne, og at der derfor ikke er grundlag for disse store fald vi har set. De skyder skylden på irrationelle paniske investorer eller computeralgoritmer (de selv har skabt) der er sat til at sælge ud, når de modtager et bestemt signal.

Flere penge jagter færre ressourcer

Hvad disse såkaldte orakler glemmer at tage in mente er, at siden kollapset i Lehman Brothers og den efterfølgende finanskrise, er der postet utrolige mængder fiat penge i markederne. Alt denne likviditet finder vej til forskellige aktiver og naturligvis giver dette sig også udslag i virksomhedernes regnskaber. Når der er flere fiat penge i systemet, vil flere penge jagte færre ressourcer, hvilket presser den nominelle pris i vejret. Det er denne effekt vi ser på råvaremarkedet, hvor stort set alle er steget i pris siden 2008, men også denne effekt der giver udslag i forbrugernes købelyst. Er man vant til at drikke kaffe hver dag, så skruer man ikke umiddelbart ned for forbruget, når prisen stiger. Det er en langsom proces der skal forplante sig i hele værdikæden, før den når forbrugerne og i sidste ende til virksomhedernes regnskaber.

og ikke nominelle stigninger

Det giver derfor ingen mening at kigge på, om en virksomhed overrasker med større nominelt overskud end forventet, når der samtidig er printet uanede mængder gratis papirpenge af centralbankerne, siden sidste regnskabsaflæggelse.

Det man skal kigge på i stedet for, er det der kaldes købekraft. Begrebet beskriver hvor meget man reelt kan købe for sine penge, og ser derfor bort fra prisen, som er en nominel størrelse. Hvis eksempelvis et land beslutter at sætte tre nuller bag på sine pengesedler, så en pose kaffe nu koster 30.000 kroner i stedet for 30 kroner, så ændrer det ikke på, hvor meget kaffe man kan købe, da ens formue og løn ligeledes forøges med tre nuller. Fiat penge siger derfor intet om, hvad den reale pris er.

For at finde den reale pris, skal man kigge på hvor meget kaffe man kan købe for sin løn i dag i forhold til sidst. Alternativt kan man vende det på hovedet og spørge sig selv, hvor mange poser kaffe man får i løn nu i forhold til før. Her vil de fleste nok opdage, at deres lønninger ikke er fulgt med det generelle prisniveau (). Der er dermed sket en udhuling i folks købekraft, som ikke opdages i virksomhedernes regnskaber.

At deres regnskaber på overfladen ser sunde ud, er blot et udtryk for, at de er steget i nominelle værdier, men ikke i reale. Man skal huske på, at mere likviditet medfører en svækket valuta. Denne svækkelse kan eksperterne tilsyneladende heller ikke få øje på, da de sammenligner med andre valutaer, der er ligeså svækkede. Det svarer til, at man sætter to snegle til at løbe om kap, og så konkluderer, at vinderen er hurtig. Måske hurtig i forhold til den endnu langsommere snegl, men ikke hurtig sammenlignet med andre dyr.

og er basis for sammenligning

De eneste aktiver man kan sammenligne valutakurs med, er ædelmetaller, og særligt guld og sølv. Er man i tvivl om hvorfor, så anbefaler vi at læse denne artikel. Selv en valuta som CHF fejler i sammenligning, da det i bund og grund bare er endnu en papirvaluta. På trods af dette, er CHF styrket kraftigt i forhold til alle andre valutaer på det seneste. Sammenlignes i stedet med guld, så ses det hurtigt, at samtlige valutaer er svækkede – også CHF.

Grunden til at investorer køber guld er, at de har mistet tilliden til fiat penge og deres konstante korrosion. Guld korroderer ikke, men bevarer sin købekraft, hvilket det har gjort i mange tusinde år. I romerriget kunne en guldmønt købe en rustning, i dag kan selv samme mønt købe et nydeligt jakkesæt.

De fleste der i dag investerer i sølv og guld ville foretrække, at prisen på ædelmetallerne var lav, da det er et udtryk for en sund verdensøkonomi som alle naturligvis ønsker. Men når det nu ikke er tilfældet, så søger de mod de eneste sande former for penge der er tilbage.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

5 kommentarer den "Illusionen om velstand"

 1. Mikael Rieck 20/08/2011 kl. 22:38 Svar

  Jeg er ikke helt sikker på hvorfor I skriver, at man nødvendigvis skal sammenligne med guld eller sølv. Kunne man i princippet ikke lige så godt sammenligne med kaffe, olie eller lignende råvarer?

  Mvh
  Mikael

  • admin 21/08/2011 kl. 09:23 Svar

   Håber denne artikel gør det mere klart: https://www.soelvinvestor.dk/2011/03/26/guld-og-solv-er-de-eneste-sande-penge/ Her oplistes de forskellige faktorer der gør det muligt at benytte guld og sølv som sammenligning.

   Det er naturligvis ikke et fuldstændigt objektivt valg at benytte guld og sølv som måleenhed, men det er alligevel guld og sølv der har vundet accept som penge igennem historien. Og som alt andet, så afhænger det af hvad der er generel konsensus, ligesom det er (eller ihvertfald har været) konsensus at USD er en sikker valuta.

 2. ricky 21/08/2011 kl. 13:14 Svar

  hold øje med denne franske bank (Société Générale ) det skulle blive den første af de helt stor banker der ryger, eller skal have hjælp fra EBC, skulle ske inden for 1 til 2 uger…..så tror jeg ikke der er noget mere der kan holde guld og sølv priser nede……

  • admin 21/08/2011 kl. 14:49 Svar

   Vi har set rygter om dette på zerohedge over weekenden, og hvis det skulle ske, ville det være katastrofalt for finansverdenen i EU og USA. Tvivler dog på at det nogensinde kommer frem at den er ved at kollapse, da den helt sikkert bliver reddet i 11. time. Politikerne vil ikke risikere en ny Lehman.

 3. ricky 21/08/2011 kl. 16:05 Svar

  ja som jeg har læst det kan kun fed eller ebc redde den, og så kommer der gang i printe maskinen,hvilke vist også er godt for guld og sølv ?

Skriv en kommentar