USD40 sølv nedlagt, guldtarget USD1800

Skrevet af den 16/08/2011 i Økonomi - 22 kommentarer

Dagen i dag var præget af dårlige nøgletal specielt fra Europa, hvor BNP tal fra Tyskland bød på noget af en skuffelse. Alle lande bevæger sig mod nulvækst, og det gamle vækstlokomotiv Tyskland skuffede mest. Det lagde grundlaget for en rød dag på aktiemarkederne.

Stigende

Samtidig var der inflationstal fra UK der viste sig højere end konsensus. Problemet med dette er, at breder inflationen sig til resten af verden, så har vi det der kaldes stagflation, dvs. stagnation i økonomien sammenholdt med høj inflation. Det er et potentielt farligt økonomisk miljø at befinde sig i, da stimuli værktøjerne er meget begrænsede, men samtidig traditionelt et miljø som guld og sølv befinder sig godt i.

Her til aften skuffede Merkel og Sarkozy ved at afvise oprettelsen af Euro Bonds til at støtte de gældsatte randlande i EU. Markederne var ikke glade for dette, da det sætter spørgsmålstegn ved, hvor langt Tyskland og Frankrig vil gå, for at redde EMU samarbejdet. Dagens dårlige økonomiske nøgletal fra begge lande øger yderligere usikkerheden, om de overhoved er i stand til at redde flere lande. Lad os se, om Merkel og Sarkozy ikke kommer på bedre tanker senere..

Psykologisk grænse

Om det var disse nøgletal eller udtalelser der gjorde udslaget eller om der allerede forinden var lagt i kakkelovnen til stigninger i i dag, er ikke til at sige, men nedlagde i hvert fald det psykologiske niveau USD40, og ser meget stærk ud nu. Det ser ud til, at de tæv fik da investorerne likviderede alle aktiver ovenpå problemerne i sidste uge, var midlertidige.

I den første panik på markederne, bliver alt hvad der ikke er boltet fast solgt, men når der falder ro på igen, vil investorerne vende tilbage. Fordelen ved disse prisdrop er, at det giver mulighed for “stærke hænder” at gå i fysisk sølv, som ikke bliver likvideret når der opstår panik på markederne. Husk på, at de færreste hedgefonde ejer fysisk ædelmetal, men udelukkende futures. Jo mere fysisk der fjernes fra markedet, desto sværere er det for de store aktører at påvirke prisen.

Sidste gang vi befandt os ved runde psykologiske tal var 1600/40 og nu står befinder vi os ved 1800/40 – noget er galt! Sølv “lagger” efter gulds flotte stigninger på det seneste, og det får os til at tro på, at sølv vil bryde ud af disse lænker. Næste udfordring for sølv, givet at den tager USD40 ud i dag eller i morgen, ligger omkring USD42,50. Sidste gang denne modstand blev testet var i starten af august, og der bouncede sølv fra. Jo flere gange den forsøger, desto større sandsynlighed er der for at sølv bryder igennem, når man tager højde for de fundamentale forhold.

Dårlige danske regnskaber

I morgen bliver endnu en spændende dag på markederne – specielt i Danmark. A.P Møller Mærsk og Vestas kommer begge med regnskaber, og især Vestas kan levere end slem overraskelse. Vestas er tynget af mangel på i alternativ energi, og dette bliver blot forværret i krisetider. Mærsk er en cyklisk aktie som rammes af tilbagegang i økonomien, og det kan allerede nu forplante sig i resultatet.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

22 kommentarer den "USD40 sølv nedlagt, guldtarget USD1800"

 1. Thomas Arnkjær 22/08/2011 kl. 09:19 Svar

  I lyset af den dramatiske udvikling i guld og sølvprisen er siden her overraskende stille!!!

  Er er udviklingen bare som forventet og kræver ingen kommentarer eller analyser? Foregår der en lystig debat i et andet forum? eller sidder I nærmest mundlamme og ser på den næsten lodrette streg, ligesom jeg gør, og ved ikke helt, hvad der skal siges på nuværende tidspunkt?

  Jeg er i øjeblikket i gang med at lukke en række mindre sølvhandler (fysisk selvfølgelig) og holder vejret i håb om, at de går glat igennem inden det nye prisniveau går op for markedet som helhed 🙂

  • admin 22/08/2011 kl. 09:27 Svar

   Der har været lidt stille fra vores side, fordi vi er i gang med at lægge vores strategi om fra at give daglige opdateringer til at skrive mere informative artikler – samt skiftet over til det nuværende design har krævet ekstra tid til justeringer.
   Vi er bestemt ikke mundlamme over udviklingen. Guld løber sandsynligvis hele vejen til 2000 i denne uge, hvor den nok vil møde modstand. Fredag bliver interessant mht. Jackson Hole og torsdag kommer der nøgletal der kan give et hint om USAs økonomiske situation.
   Mht. sølv, så synes jeg du skal kigge på vores analyse fra d. 18. juli (https://www.soelvinvestor.dk/2011/07/18/udviklingen-i-solvprisen-indikerer-snarlige-stigninger/), hvor vi har forecastet med en sølvpris på USD46 før 1. september. Med andre ord, stigningerne kommer ikke som en overraskelse for os, men garanteret for rigtig mange andre.
   Det kunne bestemt være fedt at få flere af vores besøgende på banen med kommentarer, men det kan vi desværre ikke styre.
   Hvor køber du sølv henne Thomas?

   • admin 22/08/2011 kl. 09:41 Svar

    ..og så kan jeg lige tilføje, at det re-entry point vi kigger på i sølv ligger omkring 42,50. Holder support, vil den skyde i vejret igen med stor kraft helt op til 46 regner vi med. Vi står klart til at købe mere ved dette niveau i hvert fald.

    • admin 22/08/2011 kl. 17:55

     ..og ganske rigtigt, der var et take-down i sølv omkring kl 14.30 (hvilket faktisk ikke er usædvanligt) hvor prisen printede USD42.50. Håber der var andre end os der fik fyldt nogle bud, da det var en super entry point.

   • Thomas A. 22/08/2011 kl. 13:21 Svar

    Jeg læste artiklen med interesse dengang den udkom, og den har da også været medvirkende til, at jeg har fået lidt mere fart på, med at få skrabet noget fysisk sølv sammen. Alligevel er udviklingen gået noget hurtigere, end jeg havde forestillet mig.

    Jeg søger på nettet og finder privatpersoner, der ligger inde med større eller mindre mængder sølv, som de gerne vil af med. Nogle har i sin tid lavet et fejlkøb, som de bare skal af med (f.eks. Danmarkshistorien i sølv som ingen samlerværdi har – alligevel). Andre er (tidligere) samlere, som sælger ud af en større beholdning sølvmønter, som de har skrabet sammen gennem årene. Det indebærer naturligvis en vis risiko, at køre ud til en ukendt adresse med en stak penge og stole på, at udvekslingen foregår planmæssigt. Der er også større risiko for, at man køber uægte varer, men omstændighederne ifm. de (ret få) gange jeg indtil videre har været ude og hente sølv, har været betryggende. Jeg har haft en god mavefornemmelse, som jeg har stolet på.

    Mit første og største køb var gennem dba.dk. Jeg var nok lidt desperat for at komme igang, så det var også her jeg betalte den højeste pris/oz. Jeg fik en mængde sølvmønter, som var blevet “neutraliseret”, så de ingen samlerværdi har. Neutraliseringen ærgede mig lidt, men argumentet er fair nok. Jeg betalte 41,5$/oz. dengang spotprisen lå på 40,xx$/oz. Men for to uger siden hentede jeg en mindre samling sølvmedaljer “Danmarks befrielse” eller noget i den retning, som jeg fandt på Gul&Gratis. Her betalte jeg 36,5$/oz. dvs. et stykke under spot for fejlfrie medaljer i plastindkapslinger og med ægthedsbeviser. I øjeblikket har jeg gang i et lidt andet projekt, som jeg gerne fortæller om, når jeg har gjort mig nogle erfaringer.

    God jagt til alle I andre . Jeg kan godt forstå dem af jer, som sidder og gemmer lidt på deres “marked” – for konkurrence fra os, der læser dette site, er ikke nødvendigvis det man ønsker sig. Men jeg var måske slet ikke kommet i gang med min sølvinvestering, hvis det ikke havde været for denne glimrende side med artikler, analyser og debatter. Jeg har det derfor godt med at give lidt tilbage, og måske hjælpe dem, som har hjulpet mig.

    • admin 22/08/2011 kl. 13:29

     Spændende at høre om “hands-on” erfaringer – det er med garanti folk herinde der efterlyser. Tror der er mange der er betænkelige ved at begynde at købe fysisk guld og sølv da de er bange for at blive snydt. Gode erfaringer i starten er dog noget der kan give en den tryghed det kræver for at komme rigtig i gang med at investere.
     Tillykke med de gode køb! Og vi håber at kunne få flere detaljer når du har færdiggjort de resterende køb 🙂 Og fedt at du kan lide vores side!

 2. Keld J. 23/08/2011 kl. 19:23 Svar

  Min strategi er rimelig klar. Jeg nægter at arbejde med ETF’s
  Langt hovedparten af mit fysiske metal køber jeg hos Tavex (sølv dog hos Tavid, deres hovedkontor i Tallinn).
  De er ret fornuftige, og til at have med at gøre. Sidst jeg købte, opbevarede de sølvet for mig, til jeg kom forbi.
  Opbevarer det i en bankboks hjemme i Danmark.
  Ulempen herved er at det jo ikke er specielt likvidt – og handelsomkostningerne er jo ikke ubetydelige.
  Derfor supplerer jeg hos Bullionvault – det giver mig likviditeten, og en rimelig sikkerhed for at der er metal bagved.
  Er også en gardering i relation til næste gang, jeg skal fylde i bankboksen, og jeg kan se det lidt som en hedge heraf.
  Hvad jeg har i bankboksen er det, der skal sikre min pension, eller at vi kan leve i en 5-6 år ved at brUge mønterne som penge i en depression. Går det værre end dette, så er det vel ligegyldigt hvad man gør.

 3. Christian 23/08/2011 kl. 23:15 Svar

  Jeg undre mig over den seneste udvikling på siden.

  Et ændret fokus der tager siden væk fra daglige tekniske og strategiske analyser af den aktuelle kursudvikling imod mere generelle makroøkonomiske noveller er i mine øjne en fejl.

  Hermed mister siden sin niche appeal og tilslutter sig de utallige andre sider der foretager disse nok så interessante historier der dog har lille værdi som “sølvinvestor”.

  Jeg håber i vil overveje dette og, omend mindre omfangsrige end tidligere, også hyppigt vil forsøge jer med konkrete fremskrivninger af de elskværdige PM’s.

  • admin 24/08/2011 kl. 06:57 Svar

   Hej Christian og tak for feedback!
   Problemet ved den gamle model er, at det for det første optager meget mere tid (det er desværre stadig kun på hobbybasis) og for det andet, så er vi ikke spåmænd, og ved at forsøge at give et bud på udviklingen i priserne baseret på dag-til-dag støjen på markederne, så kan vi kun dumme os.
   Det skal ikke være sådan, at folk baserer deres investeringsbeslutninger på vores meninger, men at de benytter denne side som opslagsværk, inspiration, debat osv. Vi skriver først og fremmest disse artikler for vores egen skyld, da det hjælper os med at finde hoved og hale på begivenhederne. At der så er nogen der kigger os over skuldrene og måske kan bruge informationerne selv, er jo bare fedt.
   Det er vores mål på sigt, at opdatere siden med egne artikler minimum 2 gange om ugen; 1 informativ artikel indenfor et bestemt emne og så en markedsopdatering i weekenden. Foruden disse vil der forhåbenlig være nogle af jer der bidrager med gæsteartikler så vi kan få opbygget en solid base af informationer til alle sølv og guldinvestorer.
   Tro mig, der er ikke noget vi hellere ville end at opdatere siden hver dag, men vi har desværre ikke midlerne til det i skrivende stund.

 4. Troy 24/08/2011 kl. 16:31 Svar

  Så kom der ellers gang i det gyldne vandfald. Hold da fast! Mr. Ferguson fastholder at der er tale om manipulation, og med den volatilitet er det en besnærende tanke.
  Men – det er vist også på høje tid at vi får en korrektion i Guld, jeg har ihvertfald ventet utålmodigt på den. Sølv følger forudsigeligt med, men det bekymrer mig ikke, for Sølv har vist tænder, og nu bliver tavlen renset af til den næste omgang stigninger.
  Jeg fik heldigvis solgt ud af en del af min spekulative portion i BullionVault i sidste øjeblik, og står nu klar til en omgang bargain hunting når vi engang rammer en bund!

  • admin 24/08/2011 kl. 16:59 Svar

   Manipulation, eller hvad man nu vil kalde det, er naturligvis en mulighed, men først og fremmest skal vi alle forberede os på højere volatilitet end før. Guldprisen er måske blevet banket i bund, og har i dag oplevet det største fald i 2 år, men stadig blot til et niveau fra slutningen af sidste uge, så værre er det ikke.
   Det er farligt at begynde at spekulere i en bund, men det virker umiddelbart til at det værste er overstået. Har man noget tørt krudt kan der komme nogle fantastiske opkøbsmuligheder. Vi er overhoved ikke bekymrede over dagens udvikling, og holder naturligvis fast i vores fysiske positioner. Investerer man i ædelmetaller skal man være indstillet på disse kæmpe swings, men på længere sigt vil de efter vores overbevisning stige.

   • Troy 24/08/2011 kl. 17:37 Svar

    “Guldprisen er måske blevet banket i bund, og har i dag oplevet det største fald i 2 år, men stadig blot til et niveau fra slutningen af sidste uge, så værre er det ikke.”

    Det er utroligt – så volatilt er gamle Guld blevet! 🙂

    • admin 24/08/2011 kl. 18:27

     Ja det plejer at være sølv der løber med opmærksomheden, men ingen tvivl om, at guld ikke kunne fortsætte med at stige i det tempo vi så i sidste uge. Denne lille korrektion vil samtidig gøre det billigere for centralbanker og stater at købe op i guld, og dermed kan dagens action være medvirkende til at fjerne store mængder fysisk fra markedet, og dermed holde hånden under yderligere fald.
     Det bliver interessant at se hvad udfaldet af Chavez’s beslutning om at hente alle sine 99 ton fysisk guld hjem på Venezualsk grund bliver og hvilken indflydelse det får på prisen i den kommende tid. Det er underligt at det skal tage så lang tid, når GLD tilsyneladende kan flytte 25 ton fra dag til dag.

 5. Troy 24/08/2011 kl. 19:11 Svar

  Key reversal er i al fald på plads, omend det er sket før i august uden synderlig effekt. Jeg er sidelined til efter Jackson Hole, tror jeg. Så går det sikkert løs igen 🙂
  ‘Tilsyneladende’ er det operative ord når det gælder GLD! Men spændende bliver det at se Hugo-effekten!

 6. admin 24/08/2011 kl. 19:15 Svar

  Sølv fortsætter med at falde. Vores bud er at hvis USD39 ikke holder, så vil niveauet omkring USD38,50 være solid.

 7. admin 25/08/2011 kl. 00:04 Svar

  Endelig kom margin hiken i guld: http://www.marketwatch.com/story/cme-increases-gold-margin-requirements-by-27-2011-08-24?link=MW_story_latest_news
  Det er med garanti denne som investorerne forventede ville komme, og dermed trådte der en form for selvforstærkende forventninger i kraft som blev opfyldt grundet høj volatilitet. Nu forventer vi et hurtigt snap-back rally op mod 41,50 i sølv – i første omgang – i løbet af denne uge. Et drop helt ned i 38,50 kan dog ikke udelukkes, men det mener vi så også er en fantastisk opkøbsmulighed. Har man ikke allerede fysisk sølv, mener vi også at niveauet nu er attraktivt.

  • admin 25/08/2011 kl. 18:48 Svar

   Sølv har, som forventet, kurs mod USD41,50 igen. Vi ser dog stadig en test af området omkring USD38,50 som sandsynligt på kort sigt.

   • admin 26/08/2011 kl. 22:03 Svar

    Sølv testede for få minutter siden modstanden i USD41,50 og bouncede perfekt af. Guld og sølv har fået lov af de “store drenge” at løbe frit i dag, men vi forventer et tilbageslag tidligt næste uge hvor vi forhåbenlig ser USD38,50 for en kort bemærkning, så der kan købes stort op.

 8. Erdal 25/08/2011 kl. 10:36 Svar

  Kan du komme med et bud på hvordan nyheden om QE4 vil påvirke sølvpriserne i samme øjeblik ?

  Der er stor sandsynlighed for at det vil blive annonceret fredag ; )

  • admin 25/08/2011 kl. 10:45 Svar

   Jeg går ud fra du mener QE3. Det er næsten umuligt at sige om sølv initialt stiger eller falder ovenpå en nyhed om nye kvantitative lempelser, men tror det er sikkert, at der vil være store bevægelser i markedet. Jeg ville ikke personligt sidde med papirkontrakter op til Jackson Hole…

   • Keld J. 25/08/2011 kl. 16:07 Svar

    He he
    Ja vi har alle vænnet os til tanken om QE3 at vi nu taler 4’eren

    • admin 25/08/2011 kl. 17:24

     Ja lad os nu se 🙂 Vi kommer med en lille teaser til morgendagens konference i Jackson Hole senere i aften.

Skriv en kommentar