Gentagelse af Black Monday på markederne

Skrevet af den 08/08/2011 i Økonomi - 0 kommentarer

Der blev hele weekenden spekuleret i risikoen for en gentagelse “Black Monday” fra 1987 når markederne åbnede i dag, efter at S&P nedgraderede USAs kreditværdighed i fredags fra AAA til AA+. Det viste sig at holde stik, selvom det til at starte med så lyst ud. Konsekvenserne af denne historiske begivenhed er enorme, og tog mange investorer på sengen, da de ikke havde regnet med at det nogensinde ville ske. Aldrig før i historien har USA haft andet end en perfekt kreditrating. Det er et kraftigt signal om, at noget er fuldstændig galt i verdensøkonomien, og at ingen er immune overfor nedgraderinger. Spørgsmålet er nu, hvornår de resterende ratingbureauer følger i Standard & Poors fodspor og ligeledes nedgraderer USA.

Fra eufori til panik

Markederne startede med eufori ovenpå en udmelding fra ECB om at de stod parat til at købe italienske og spanske statsobligationer. Eufori blev dog hurtigt vendt til panik, der spredte sig fra Europa til USA. Det danske C20 indeks faldt for 11. dag i træk, hvilket gør det til den værste tab stime i 20 år. Det falder pudsigt nok sammen med, at sidste gang vi oplevede en Sort Mandag på børserne, var for 24 år siden. Faldene blev dog ikke så voldsomme som den berygtede mandag i 1987, men dette kan være startskuddet til noget særdeles alvorligt.

Vi føler i den grad med alle hårdtarbejdende folk, der har mistet store formuer, blot fordi de har fulgt de såkaldte eksperters råd. Disse folk sætter deres lid og opsparing på, at én finansiel institution formår at træffe de rigtige beslutninger og dermed sikrer en god tilværelse i fremtiden. Problemet er bare, at stort set alle institutioner tænker ens og har samme kortsigtede strategi, og almindelige mennesker der ikke har forstand på investeringer, har dermed intet alternativ. Det er netop derfor vi ser et behov for en hjemmeside såsom Sølvinvestor.dk, for at give et modspil til den ensidige tankegang der hersker i den finansielle verden.

Hints om QE3 i morgen?

I morgen aften dansk tid er der møde i , og markedet forventer en eller anden form for udmelding fra Bernanke. Om han allerede i morgen præsenterer en QE3 eller om han trækker tiden til Jackson Hole Konferencen i slutningen af august er svært at spå om, men vores bud er, at der allerede nu ligger et stort pres på centralbankchefen, for at berolige markederne (selvom det ikke er hans mandat). QE3 er, som vi har skrevet lige fra starten, uundgåelig. De kan blive ved med at nedtone behovet for yderligere stimuli, men i sidste ende afhænger de finansielle markeder af det. Lad os se hvad der sker, og kommer der en udmelding allerede i morgen, så forvent et rally på de amerikanske børser som vil fortsætte onsdag på resten af verdens aktiemarkeder.

Pres på det fysiske guldmarked

En anden vigtig nyhed i dag, som vi blev gjort opmærksom på af vores bruger Pjolle33 er, at Tavex, som er Nordeuropas største forhandler af bullion, melder midlertidigt stop for salg af bullion (mønter og barrer). Der er tilsyneladende et massivt pres fra investorer på det fysiske guldmarked ovenpå de seneste dages usikkerhed i markederne. Læs Tavex’s pressemeddelelse her.

Vi har været i kontakt med Silber-Depot, og de melder også om meget lidt guld tilbage på deres lager. Samme problem hos Liberty Silver. Tilsyneladende er der endnu ikke samme flaskehalse i sølv, men hvor mon investorer vil søge hen, når de ikke kan skaffe mere ?

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar