Nu officielt en korrektion – næste skridt depression?

Skrevet af den 04/08/2011 i Økonomi - 0 kommentarer

Dagens sell-off på aktiemarkederne var de værste siden oktober 2008, hvor finanskrisen var i fuld gang. Samtidig steg VIX indekset 36 pct. hvilket er største stigning siden flash crashet i maj sidste år. I de sidste to uger har aktieindeksene i USA slettet alle gevinster i 2011, og der er nu officielt tale om en korrektion (dvs. 10 pct. fald).

På vej i double dip

Folk der har argumenteret mod et double-dip, må stå tilbage med røde ører, da der nu ikke er nogen tvivl om, at økonomien er til rotterne. Idéen om at økonomien var på rette kurs, var en løgn. Folkens, det er alvorligt! Vi håber at I allerede har lyttet til vores advarsler og har advaret familie og venner. Hvis ikke, så er det ikke for sent!

Falsk velfærdseffekt

Det er vigtigt at holde sig for øje, at de flotte stigninger i aktiemarkederne siden bunden i marts 2009 er den eneste grund til at den almene amerikaner har følt en velfærdseffekt. Forsvinder disse gevinster vil de stå tilbage med en skrumpet pension, men nu med betydelig højere råvarepriser. Det eneste der har gjort, at forbrugerne har følt sig velstående, er nu blot blæk på pensionsoversigter fra tilbage i tiden. De skal stadig betale nogenlunde samme priser for mad, og selvom olieprisen er faldet sammen med aktierne, så er prisen stadig høj.

Yderligere ?

QE3 står for døren. Befolkningen i USA vil kræve action og hjælp fra Obama og Bernanke. Der er FOCM møde d. 9 august, hvor vi tror at der vil komme hint om et nyt opkøbsprogram. Den officielle udtalelse vil komme på Fed Konferencen i Jackson Hole i slutningen af august. Med graden af fald i markederne in mente, kan Bernanke ikke vente helt til Jackson Hole, hvor QE2 blev præsenteret sidste år, og derfor vil markederne få nys om det allerede i næste uge. Som vi ser det, er yderligere likviditet det eneste der kan stoppe faldene i markederne.

I morgen kommer den månedlige jobrapport fra USA, der betegnes som kongen af nøgletal. Det er vores overbevisning, at denne også vil misse konsensus, og tegne et billede af et sygt arbejdsmarked. Derfor forventer vi igen store fald at slutte ugen af på.

Status på guld og sølv

Guld og især sølv er også ramt at dette kæmpe udsalg. Guld holder sig dog imponerede godt oppe. Grunden til faldene i metallerne er primært, at investorerne trækker likviditet ud af alt, der ikke er boltet fast, i panik. De vil hellere låse gevinster fast og afvente situationen. Vi er dog overbeviste om, at vi ikke kommer til at se fald i størrelsesorden 2008, men kun kortsigtet panik indtil der falder mere ro på. Dette vil skabe utrolig lukrative opkøbsmuligheder, da man skal huske på, at en kommende QE3 vil sætte fut til metallerne i resten af 2011. Dette sammenholdt med dollarens svækkede status som safe-haven gør, at investorer vil søge mod reale aktiver såsom ædelmetaller som sikkerhed. Sølv befinder sig faktisk utrolig tæt på vores target omkring USD38 som bør holde som support. Brydes niveauet kan sølv hurtigt falde ned i USD36,50.

Fortsatte problemer i PIIGS området

De seneste rygter i markedet går på alvorlige problemer i Italien og der snakkes om omstrukturering af gæld. Dette har efter sigende udløst et bank run. Er det sandt, vil det lægge italiens finansmarked ned på meget kort tid. Valutakrydset EUR/CHF falder voldsomt (CHF styrkes) og er nu tilbage på samme niveau som før gårsdagens intervention af den schweisiske nationalbank. Dette vidner om seriøse problemer i Eurozonen.

Vi bevæger os tættere og tættere på en fuldblodet depression og globalt økonomisk kollaps som vi fra starten har advaret imod. Som sagt, så afventer vi indtil videre situationen, men der går ikke lang tid før vi vil trykke på købsknappen.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar