Hvad sker der hvis de ikke når en aftale om gældsloftet?

Skrevet af den 30/07/2011 i Økonomi - 0 kommentarer

Den forgangne uge vil blive husket for den værste uge på de amerikanske aktiemarkeder i over et år. VIX indekset, som er en proxy for volatilitet i markedet, nåede over 25, hvilket indikerer stor usikkerhed blandt investorerne. Den dårlige stemning skyldes hovedsaglig en manglende aftale om gældsloftet i USA, men der kom samtidig yderligere skuffende tal fra amerikansk , der alle trak ned.

Fortsat dårlige nyheder og nøgletal

USAs bruttonationalprodukt voksede med beskedne 1,3% i andet kvartal i år. Konsensus var betydelig højere, og derfor tog markederne et dyk oven på nyheden. USA flirter dermed med recession. Et yderligere faldt i væksten og USA befinder sig i en officiel recession igen. Flere eksperter mener, ligesom vi, at USA aldrig kom ud af recessionen i 2008-2009, og det er dette der begynder at stå klart for de fleste. Man skal huske på, at BNP altid kan boostes af forbrug, hvilket kunstigt kan skabes af og flere penge i cirkulation. Dette må siges at være USAs slogan: Land of the Debt.
Samtidig blev der offentliggjort reviderede tal om graden af recessionen efter subprime krisen der viste sig værre end først antaget. Så alt i alt generelt dårlige nyheder ovenpå det politiske spil om gældsloft. Et spil som mere og mere tegner til at ende uden en klar vinder (måske lige Tea Party bevægelsen, der har bremset enhver form for kompromis fra Republikanernes side).

75/25 sandsynlighed for et løft af gældsloft

Vi har hævdet i flere omgange efterhånden, at gældsloftet bliver hævet, da der ikke er noget alternativ. Dette ser vi stadig som det mest plausible udfald, men som begivenhederne har taget form i denne uge, så begynder det faktisk at se sort ud for en aftale (vi giver det 75% sandsynlighed for at det hæves). Men hvad sker der i så fald?

Frem for alt vil USA ikke gå bankerot (selvom Apple nu har flere penge end USA). Det er simpelthen ikke en mulighed – konsekvenserne er for store for hele verdensøkonomien. Men verdens førende økonomi står overfor en nedgradering af dens kreditrating til AA fra nuværende AAA. Dette vil højst sandsynligt ske uanset hvilken aftale der nås mellem Republikanerne og Demokraterne. Hvad dette får af konsekvenser er svært at sige. Det er dog sikkert, at stort set alle bliver ramt. Vores bud er, at et 25% fald på de amerikanske aktieindeks ikke er urealistisk! Derudover vil renterne stige, hvilket gør det dyrere for USA at finansiere det massive overforbrug. Vi kan ikke med sikkerhed sige, om det vil ramme og sølvprisen. Vi vil dog personligt føle os mere trygge ved at holde fysisk og end andre aktiver. Et brandudsalg kan inkludere aktier i mineselskaber, så i et sådant scenarie, vil det være risikabelt at holde alle former for “papir”.

Behov for yderligere stimuli

Tænk Jer hvilket pres dette vil lægge på Obama for at finde en løsning. En løsning som indebærer en redningspakke fra Fed. Og ja, dette er som altid særdeles bullish for ædelmetaller. Obama mister højst sandsynlig valget i 2012, hvis markederne dykker og gældsloftet holdes fast. Vi er sikre på at der kommer en form for QE3 i august eller september. Sandsynligheden for dette er styrket ovenpå stimen af forfærdelige nøgletal, men måske endnu vigtigere; et tilsyneladende fald i den rapporterede inflation. Disse to faktorer er vigtige for at Obama kan trumfe en aftale om flere gratis penge i systemet igennem Kongressen og hos befolkningen. Hæves gældsloftet er der grønt lys for yderligere stimuli fra Fed. Deadline d. 2. august ser ikke ud til at blive overholdt, men de fleste analytikere regner med, at USA vil kunne klare sig et godt stykke tid efter d. 2. før en aftale er kritisk.

Udviklingen i sølv i den kommende uge

Vi havde bestemt regnet med en aftale på dette tidspunkt, som skulle have sendt sølvprisen ned omkring USD38 eller lavere. At politikerne ikke er blevet enige endnu ændrer en smule på prognosen. Bliver de aldrig enige, vil prisen fortsætte opad i næste uge sammen med VIX indekset. Vores bud er USD42.35, som er umiddelbar modstand.

Sølv brød ud af den nedadgående flagformation tilbage fra 1. maj ovenpå usikkerheden i den forgangne uge. Prisen faldt herefter ned for at teste trenden og bouncede af, hvilket er et godt teknisk tegn. Hæves gældsloftet ikke i næste uge, tror vi, at udviklingen vil forløbe som vores tidligere forecast, måske endda endnu stejlere stigning. Omvendt, kommer der en løsning på gældsloftet, er USD33 en potentiel bund før markederne indser at dette betyder mere likviditet. I så fald vil der byde sig en masse opkøbsmuligheder…

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar