Bjørnen er vågnet

Skrevet af den 26/06/2011 i Gæsteindlæg - 0 kommentarer

Af vores bruger Landsknecht

Jeg er ikke positiv på for tiden. Vi er på vej ind i det næste bear market, hvilket altså vil sige at aktierne har toppet i denne omgang og nu tager vejen ned.

Der er et par pointer som jeg gerne vil bringe til torvs for at underbygge min påstand, og det meste af det er hængt op på afslutningen af de kvantitative lempelser i USA, samt lidt diagramanskuelse.

Når jeg refererer til QE1 og QE2 så mener jeg de to runder af kvantitative lempelser (quantitative easing), som er blevet gennemført af den amerikanske centralbank, (FED). Basalt set har disse kvantitative lempelser gået ud på følgende: FED har krediteret deres egen konto med penge som de selv har skabt elektronisk. Altså det der populært sagt kaldes at trykke penge. Dernæst har FED for disse penge indkøbt nogle aktiver.

I QE1 indkøbte FED de måske-værdiløse financielle instumenter baseret på amerikansk boliggæld. FED bragte ved indkøb af boliggæld og bankgæld deres såkaldte ”balance sheet” op til hele $2100 mia. da det stod højest.

I QE2 indkøbte FED yderligere amerikanske statsobligationer for $600 mia.

Et af formålene med de kvantitative lempelser har været, at FED har forsøgt at nedbringe arbejdsløsheden i USA. Dette har desværre været forfejlet, men det er ikke pointen med dette indlæg.

Denne udvidelse af pengemængden, skabt af den amerikanske centralbank, har efter sigende ledt til at markederne har fået for meget likviditet mellem hænderne. Der har ikke i markedet været megen ide i at geninvestere denne likviditet i obligationer pga de lave renter. Derfor hedder det sig, at likviditeten efterhånden har fundet vej over i aktier og , fordi der simpelthen er bedre afkast at hente.

Efter starten af QE1 begyndte aktieindexet S&P500 at accelerere kraftigt op så snart stormen fra Lehman havde lagt sig. I mellemrummet mellem afslutningen af QE1, og indtil annonceringen af QE2 begyndte markedet næsten omgående at falde. I august 2010 blev QE2 annonceret og markedstrenden ændrede sig med det samme.

Hvad enten de der siger, at likviditeten siver over i aktie- og råvaremarkederne, har ret eller ej, så er der altså tegn på, at markedet holdes i live af de massive pengeindsprøjtninger fra FED.

QE2 udløber i slutningen af juni 2011. Vil det så sige, at markedet vil falde tilbage til den samme nedtrend som efter QE1? Det er det overvejende sandsynelige scenarie.

Hvis vi zoomer ind på de seneste 6 måneders action kan vi se to iøjenfaldende ting. For det første har kursen på S&P500 to gange været nede og røre sit 200 dages glidende gennemsnit. Når et index bryder igennem sit 200 dages snit plejer det at være en indikator for et skift i retningen af trenden.

Den anden iøjenfaldende ting er, at kursen nærmer sig den bund der blev lagt på 1250, i dagene der fulgte jordskælvet i Japan. Et bull marked er i kursudviklingen karakteriseret ved højere toppe, og højere bunde. Der er ikke noget sundt bull marked, som på denne måde går ned og tester en tidligere bund.

På graferne kan man iøvrigt se, at markedet kunne blive ved med at stige en god måneds tid efter afslutningen af QE1. For nuværende kan markedet ikke engang holde stigningerne til afslutningen af QE2. Der er tegn på at markederne ligenu, på trods af den i øjeblikket højere kurs, er i en langt svagere forfatning end i april 2010.

Min umiddelbare konklusion er, at det amerikanske aktiemarked ikke bare er midt i ”en sund korrektion”. Der er snarere tale om et skift til nedtrend som vil accelerere så snart S&P500 har stukket benet under 1250. Nedtrenden vil formentlig fortsætte, med lavere toppe og lavere dale, til markedet når sin sande bund, hvor den skulle have været uden pengetrykning, eller til FED eventuelt måtte falde til patten og igangsætte en QE3.

Det er muligt at der kommer et kortvarigt rally første gang 1250 bliver testet, hvilket nogle market bulls formentlig vil bruge til at legitimere fingerpegning af de som deler mit synspunkt, men det er min overbevisning, at alle så at sige vil søge mod udgangen i slutningen af juli eller starten af august. Det er ikke bare S&P500 det drejer sig om. Den afsmittende effekt vil være global, og især et index som det danske OMXC20 vil blive revet med ned.

Det giver os en lille måneds tid til at finde ud af måder at tjene penge på tab i aktiemarkederne.

Sølvinvestor er ikke ansvarlig for gæsteskribenters bidrag, og de udtrykker ikke nødvendigvis vores holdning. Læs her hvordan du kan få din artikel udgivet på Sølvinvestor.dk.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar