Sommerperioden negativ for guld og sølv prisen

Skrevet af den 08/06/2011 i Analyse - 0 kommentarer

Vi har taget hul på hvad de i USA kalder “Summer Doldrums” som varer fra juni/juli til starten af september. Begrebet henviser til månederne, hvor investorerne bogstaveligt talt holder sommerferie, hvilket medfører en naturlig reduktion i volumen i markedet. Det betyder samtidig, at udsvingene kan være store, da køb og salgsordrer har en relativ større indvirkning på kursen i et tyndt marked.

Lettere at påvirke prisen op eller ned

Dette gælder for så vidt alle aktiver, men i særlig grad ædelmetallerne , , og . Når man samtidig husker på, at er et relativt lille marked, så vil en reduktion af den generelle handelsvolumen betyde, at diverse aktører på markedet har lettere ved at påvirke prisen i den ønskede retning.

Nedenfor er vist en graf over udviklingen i sølvprisen fra 2003 til nu. Vi har markeret perioderne 1. juli – 1. september, for at vise hvad der plejer at ske over sommeren.

Prisen stagnerer traditionelt i denne periode og handles nogenlunde fladt i disse to måneder. Nedenstående graf viser hvordan guld historisk set har udviklet sig i de forskellige kalendermåneder.

De lilla søjler viser hele perioden fra 1973-2010 og de lyseblå viser delperioden 2001-2010. Det er værd at bemærke, at det sekulære bullmarked i og ædelmetaller startede i 2001, og det er derfor mest interessant at kigge på de lyseblå søjler, da vi stadig befinder os i dette bullmarked, og højst sandsynlig vil gøre det 5-10 år endnu.

Holder fast i vores pristarget for resten af året

Juni og juli er, ligesom sølv, dårlige måneder for guld. I august plejer der så at ske et skift i trenden, så snart volumen stiger igen. Af begge grafer fremgår det, at efteråret traditionelt er givet solide stigninger. “Summer Doldrums” plejer at slutte med voldsomme dag-til-dag stigninger der signalerer, at de store penge skifter strategi og dækker deres korte positioner. Sidste efterår steg sølv over 50 pct. i efteråret, men det forventer vi dog ikke gentaget i år. Vi holder stadig fast på vores pristarget mellem USD46-49, hvilket betyder en stigning på mellem 30 og 35 pct. fra dagskursen. Dette indbefatter en tredje runde kvantitative lempelser i USA (QE3), som vi er helt overbeviste om kommer i den ene eller anden form.

Be right and sit tight

Man skal altid passe på med at benytte historiske data til at spå om fremtiden, men en så klar trend i guld og sølvprisen gør, at vi føler os sikre nok til at forudsige stigninger i september, oktober, november og det meste af december. Vi sølvinvestorer skal lige igennem de triste sommermåneder på markederne, før der er klar himmel i horisonten. Har man mod på at handle guld og sølv i disse måneder kan der være rigtige gode gevinster at hente, men det kræver at man er erfaren og sætter snævre stop-loss, da markedet kan vende på en tallerken. For de investorer der søger sikkerhed i guld og sølv, vil det ofte være bedre at beholde sine positioner og vente til stormen er drevet over. Som Jesse Livermore skrev: be right and sit tight.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar