Er verdensøkonomien tæt på double dip?

Skrevet af den 24/05/2011 i Økonomi - 0 kommentarer

Er det ikke pudsigt, at alle økonomiske nøgletal og nyheder indikerer, at et double dip (dobbelt dyk) er kommet nærmere, når vi for bare få uger siden fik at vide fra kommentatorer, eksperter og økonomer, at verdensøkonomien var i bedring.

PIIGS lande i problemer

I går faldt indeksene i Europa og USA med helt op til 3 pct. efter nedgraderinger af PIIGS landene. I det hele taget står de dårlige nyheder på spring; nedjustering af Kinas vækst, fortsatte uroligheder i MENA området, naturkatastrofer osv. Der har i det hele taget ikke været meget opmuntring den seneste tid, og det virker nu som om, at markederne blot venter på, at der bliver givet grønt lys for QE3 samt at politikkerne i Washington endelig får besluttet at hæve gældsloftet.

Sølvprisen er ledende indikator

Det hele startede sådan set med “flash crashet” i d. 2 maj. Vi forudså, at der ville komme store økonomiske nyheder på baggrund af denne korrektion, men der har ikke været noget konkret linket til faldet. Til gengæld ser det ud som om, at hele markedet er vendt på en tallerken, og nu er særdeles bearish på både , og til dels ædelmetaller. Det pudsige er, at det er det samme der skete i 2008 forud for sub-prime krisen. Fra juli til september faldt sølvprisen fra omkring USD20 til USD10 og få dage efter ramlede hele økonomien sammen. og sølv kom dog hurtigere og stærkere ud af krisen end andre aktiver.

Hvis sølv reelt har så stor betydning og gennemslagskraft for verdensøkonomien, så forstår man bedre, hvorfor centralbanker og politikkerne frygter det.

På vej i double dip

Vi har ikke på noget tidspunkt været i tvivl om, at der kommer et double-dip, og at det bliver mere alvorligt end det i 2008. Politikkerne kan trække pinen ud indtil økonomien ikke reagerer positivt på ekstra likviditet. Vi er ved at nå det punkt nu. Under amerikanernes seneste hjælpepakke, QE2, på USD600 mia. blev der kun skabt 700.000 ekstra job. Det betyder, at hvert nye job har kostet USD850.000, og derfor meget begrænset effekt på økonomien. Det eneste ny likviditet hjælper til med er, at forøge inflation og udhule købekraften hos befolkningen. Hvis en ny omgang kvantitative lempelser skal have en effekt kræves det, at den er langt større end de tidligere.Næste gang snakker vi måske USD1.500 mia. Men i sidste ende udskyder man det uundgåelige, og når verdensøkonomien braser sammen vil konsekvenserne være betydeligt større end hvis man havde taget pillen noget før.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar