Hvad skyldes den seneste uges frie fald i sølvprisen?

Skrevet af den 06/05/2011 i Gæsteindlæg - 0 kommentarer

Af vores bruger Frantz.

For to dage siden publicerede Sølvinvestor en hurtig analyse jeg lavede med forudsigelse på at sølvet ville ramme $36.5. Det viser sig at området omkring $36.5 blev et kort bekendtskab for sølvprisen denne gang.

På grafen for SLV ETF ser det ud som om prisen nærmest er i frit fald. Der er oven i købet et gap i dag. Altså en åbning hvor markedet om morgenen er åbnet lavere end den laveste pris fra dagen før. Jeg håber at eventuelle læsere som måtte have kigget med tog rådet om ikke at købe dippet ligenu til sig.

Vi ser igen i dag en omsætningsrekord i SLV, og det er altså en lovning på at prisen også falder i morgen. Jeg har tegnet de to mulige support og ”vende rundt” niveauer jeg ser for prisen ind. Nemlig $28 og $26. Der er også indtegnet sølvets trendlinje i 2 års perspektiv. I dag ville sølvprisen have ligget på $21, hvis det havde fulgt den trend som blev tegnet før den amerikanske centralbank annoncerede QE2 i august 2010. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig sølvpriser under $21. Det må simpelthen være sidste station for prisfaldet hvis det går så galt.

Så hvorfor er det egentlig gået så galt? Man kan pege på de to G’er som også i 2008 forårsagede en stor krise: Gearing og Grådighed. Nu er dette ikke indledningen til en lang monolog fra den store moralske sæbekasse. Jeg bruger selv gearing i nogle af mine investeringer, og desuden er gearing et meget variabelt begreb.

Der hvor jeg vil hen er følgende: For at tage et halvt kilo kobber op af jorden, og køre det igennem en raffineringsprocess kommer producenten af med en pris på omkring en dollar. Men prisen på dette halve kilo kobber er på omkring 4 dollars. Er det producenten som har en profit på næsten $3? Nej det er det ikke. Der er lagt et stort spekulativt premium på prisen.

Den måde handel med fungerer på er groft sagt at de handler med ”futures” – altså kontrakter på fremtidig levering af varer. Disse futures tradere benytter gearing i udpræget grad. Det vil sige at en trader som handler olie futures (helt fiktive tal) for $1000, som han deponerer som sikkerhed på en konto som en ”margin”, får lov via futures kontrakter til at kontrollere olie til en af $35.000. Så hvis olieprisen skulle stige med bare en enkelt procent, så vil denne futures trader altså kunne sælge kontrakten videre og høste $350 i profit. Ikke dårligt når man tænker på at alt hvad han selv lagde på bordet er $1000.

Nu kan det jo også ske at prisen går den modsatte vej, så lad os antage at olie prisen faldt 3%. Så ville vores trader have tabt de $1000 han lagde som sikkerhed. Det der så vil ske er, lidt afhængig af type konto han har på sin handelsplatform, at han vil få et ”margin call”. Altså en besked om at lægge flere som sikkerhed. På andre konto typer vil mægleren simpelthen bare automatisk tvangssælge futures kontrakten og lukke kontoen siden den teknisk set står i $0 eller mindre. Det er vilkårene når man handler med futures og valuta, og det er derfor at private skal holde sig fra det.

Pointen man skal tage med er, at gearing hurtigt kan medføre et udsalg og massivt prisfald. For når nu den første trader bliver sat ud af spil, og hans kontrakter bliver tvangssolgt, så falder prisen også, og den næste trader får et margin call og besked på at lægge flere penge. Måske han ikke kan honorere, og så bliver han også tvangslukket. Jo mere gearing, jo hurtigere kan den her spiral bevæge sig ned.

Det som er sket i den her uge er at CME Group, som ejer COMEX børsen, onsdag meddelte at de forhøjede kravet for hvor mange penge en trader skal lægge for at få lov at kontrollere en kontrakt. Pengene der skal lægges på bordet er steget fra $16.200 til $18.900 ved udgangen af torsdagens handel. Altså i dag. Ydermere vil prisen blive hævet igen den 9. maj til $21.600 pr kontrakt.

Resultatet her er flerfoldigt. For det første eliminerer det nogle mindre spillere på futures markedet for . De har simpelthen ikke råd til at være med og handle længere. For det andet nedsætter det graden af gearing. er super-volatilt i sine prisryk, og hvis man havde bibeholdt prisen fra for et år siden på $4.250 for at holde en sølvkontrakt , så havde det muliggjort en helt ekstrem grad af gearing. Man må huske på at når prisen på stiger, så bliver margin kravet nødt til at følge med op. Ellers betyder det bare at risikoen for spekulativ boble med efterfølgende spektakulært markedskollaps bliver meget stor. Det duer ikke hvis enhver spekulant med $4.250 på lommen kan sidde og kontrollere futures kontrakter til $200.000+ i et marked så volatilt som .

Med de forøgede rater som CME har bestemt, sker der åbenbart det, at den reaktion som de forsøgte at forhindre er sat igang af dem selv. Prisen på sølv falder fordi spekulanternes bid af kagen er ved at skrumpe til ingenting. Når den bid af kagen er væk, så ser vi en mere ægte pris på sølv. Omvendt kan man jo prøve at forestille sig hvor højt prisen var gået hvis CME havde ignoreret situationen.

Jeg kunne ønske mig at de øvrige børser havde nosser til at gøre det samme. Hvor meget spekulativt premium er der lagt på olien? På hvede, ris og majs priserne? Hvor mange i den tredje verden sulter ligenu fordi de ikke har råd til at betale det ekstra premium som spekulanter har pustet prisen op med? Hvor mange penge lægger man i futures spekulanters pung hver gang man tanker bilen?

Nuvel, siden prisen på olie er faldt med rundt regnet 10% i dag, formentlig ansporet af at spekulanter har set på sølvet, og dernæst fået travlt med at komme ud af deres gearede investeringer, så er forøgede rater måske slet ikke nødvendige på de øvrige råvarebørser.

Andre nyheder i dag:

Statistik over nytilmeldte ledige i USA viser at arbejdsløsheden er i markant stigning mellem marts og april.

ISM tal blev offentliggjort i går, og de ser slemme ud. ISM tallene samles ind fra erhvervslivet og er et tal som er udregnet ud fra firmaernes forventninger til ordrer, nyansættelser osv. Det signifikante her med disse ISM tal er at de synes at signalere at den økonomiske cyklus er ved at gå ind i næste fase nu. Den fase som man kalder sammentrækning. De fleste kan vel regne ud hvad det betyder.

Jeg har hørt det frygtede ord ”double-dip” oftere på det seneste i forbindelse med det amerikanske boligmarked.

Alt i alt er det ikke så positivt. Hvis den amerikanske beskæftigelse falder, boligmarkedet tager et ryk til nedad, og økonomien trækker sig sammen, så ser det ilde ud for amerikanerne. Det er iøvrigt ikke isoleret til bare USA. Man skal huske på at vi i Danmark føler det samme som USA, men blot med ca. 6 måneders forsinkelse.

Trichet talte også om , og markedet har fået den opfattelse at ECB ikke hæver renten i de næste par måneder. Det har så ledt til at Euro/USD har lavet et såkaldt ”failed move” på 1.50, fordi den aldrig kom dertil. Det kan faktisk godt betyde et dollar rally på kort sigt. I dag steg dollar indexet i hvert fald næsten 1.5%. Største stigning i lang tid.

Sølvinvestor er ikke ansvarlig for gæsteskribenters bidrag, og de udtrykker ikke nødvendigvis vores holdning. Læs her hvordan du kan få din artikel udgivet på Sølvinvestor.dk.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar