Sådan opbygger du en guld og sølv portefølje

Skrevet af den 02/05/2011 i Køb og Salg - 1 kommentar

At sammensætte en optimal portefølje handler om at vægte og afkast i forhold til de fundamentale forhold i økonomien. Dette gælder også når man akkumulerer sølv og guld til opsparingen. Risikoen spredes ved at købe mindre mængder over længere tid, for dermed at opnå en form for gennemsnit af prisen i perioden. Hvis man køber det hele på én gang, risikerer man at købe på et midlertidigt toppunkt, hvor man kunne have fået en lavere pris, hvis man havde spredt købene ud over flere gange.

Lav et grundigt benarbejde først

Ideelt kunne man købe hver dag for det samme beløb og dermed følge udviklingen i priserne næsten perfekt. De færreste har dog tid og lyst til at gøre dette, da det også indebærer forskellige omkostninger. I denne artikel giver vi nogle idéer til hvordan man kan opbygge den perfekte portefølje. Der er fundet inspiration i bøgerne Crash Proof 2.0 og Guide to Investing in Gold and Silver.

Når man akkumulerer ædelmetaller, hvad enten det er fysisk eller derivater (, optioner, futures…), bør man både tage højde for de fundamentale forhold (langt sigt) og de tekniske forhold (kort sigt). Sølvinvestor.dk har netop som mål, at give både tekniske og fundamentale betragtninger på ædelmetalmarkedet. Ved at læse vores artikler og de bøger vi anbefaler, vil du opbygge en solid viden omkring guld og sølv, hvilket gør dig i stand til at træffe bedre beslutninger. Skal du i gang med at købe fysisk guld og sølv så start med at besøge vores forhandlersektion, hvor vi har indgået rabataftaler med troværdige forhandlere.

Identificér langsigtet trend

De fundamentale forhold er dem som bestemmer, om aktivet (i dette tilfælde guld og sølv) er i et bearmarked eller bullmarked. Det kunne eksempelvis være faktorer såsom , arbejdsløshed og som alle giver en indikation af, om ædelmetaller fortsat er i et sekulært bullmarked. Det er derfor fundamentale faktorer der bestemmer, hvad der er en god på langt sigt. Læg mærke til at vi anvender begrebet investering, og ikke spekulation. Der er en hårfin grænse mellem disse to begreber, men vi mener, at investering er når man har intention om at holde aktivet i længere tid pga. fundamentalerne. Spekulation ser vi som et “hurtigt fix” baseret på tekniske indikatorer, hvor der tages en for høj risiko. Det sidste holder vi os selv fra, da det kan udhule ens formue på meget kort tid, hvis man ikke passer meget på.

Beslut opkøbstrategi

De tekniske forhold er kortsigtede, hvilket gør dem særdeles anvendelige til at time sine opkøb. Det kræves dog, at man har god forstand på teknisk . Undersøgelser på dette område giver ikke noget klart billede af teknisk analyses robusthed og relevans, men flere eksperter mener, at teknikken virker i omkring 60-70 pct. af tilfældene – eller væsentlig bedre end plat eller krone.

Hvis man er en god teknisk analytiker vil man derfor alt andet lige have en “edge” over andre investorer. Har man ikke har forstand på denne form for analyse, linker vi til et par kanaler på YouTube i vores linksektion, der indeholder daglige videoer på sølv og guld markedet.

Teknisk analyse kan bruges som rettesnor, men hvis man ikke føler sig sikker på teknikken, kan man benytte en simpel form for opkøbstrategi som vi kalder for prisgennemsnit. Det foregår således, at man bestemmer sig for et fast beløb samt et tidsinterval, hvor man vil købe. Lad os sige, at man beslutter sig for at købe for 5.000 kroner den 15. i hver måned. Ved at gøre dette tager du ingen stilling til om prisen er god eller dårlig den pågældende dag, så du slipper for bekymringer. Nogle gange vil du købe “dyrt” og andre gange “billigt”, men over en længere periode vil du opnå en form for gennemsnit at spotpriserne.

Denne metode kan naturligvis udvides således at du køber flere gange om måneden. Jo flere faste dage du køber på desto bedre gennemsnit (og mindre risiko) opnår du i din portefølje. Det vigtige er, at man holder sig til sin strategi, også selvom prisen måske ser fristende ud. Det er sjældent at man kan forudsige prisen på kort sigt, så en fristende pris i dag kan være endnu mere fristende i morgen. Med andre ord, så gælder det om at tage følelserne ud af spillet, da det er enhver investors største fjende.

Kerneportefølje

Der kan også være forskel på, om man er en ny fysisk investor eller om man har været i markedet i længere tid. Nye investorer vil som ofte gerne opbygge en kerneportefølje relativt hurtigt. Erfarne investorer har allerede opbygget porteføljen, og fokuserer primært på at finde gode opkøbsmuligheder, hvor de kan tilføje til en billigere pris. Man kan derfor forestille sig en strategi, hvor størrelsen afhænger af hvor meget fysisk guld og sølv man har i forvejen. Er man helt ny vil man eventuelt vælge at starte med at købe for relativt mange de første måneder og så stille og roligt drosle beløbet ned i takt med at porteføljen vokser.

For at opsummere: først analyserer man de fundamentale forhold i økonomien og beslutter sig for hvad der er en god investering på længere sigt. Herefter benytter man sig enten af teknisk analyse eller prisgennemsnit til at time sine indkøb. Til sidste bestemmer sig for hvordan ens strategi afhænger af, hvor meget man har i forvejen og hvor meget man til slut ønsker at ende op med.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

En kommentar den "Sådan opbygger du en guld og sølv portefølje"

 1. Rene Cohrt 24/09/2011 kl. 01:03 Svar

  En guld og sølvportefølje burde være naturligt i en sindssyg monetær verden. Mange hindringer ståt i vejen for den private investor.

  En trussel mod legaliteten af besiddelse af sølv og guld. (tænk på USA 1934 og Tyskland fra 1933)

  Guld og sølvhandel tabu for danske banker.

  I Frankrig er guldhandel begrænset til cash 600 dollars per transaktion per 1.ste september.

  Østrig har behersket transaktioner i guld for hvisse bankers vedkommende til 15000 dollars.

  Anlæggelse af guld og sølvportefølje kan blive en vanskelig og illegal ting

Skriv en kommentar