Update på vigtigste makro begivenheder 18. og 19. april

Skrevet af den 20/04/2011 i Gæsteindlæg - 0 kommentarer

Af vores bruger Frantz. 

Mandag 18/4-2011

Både guld og sølv startede dagen med en sivende tendens. Det skyldtes flere ting:

For det første var den Saudi Arabiske olieminister ude om søndagen og udtale sig om at markedet er overforsynet med olie.

For det andet blev dollarindexet styrket. Den tungest vejende valuta i dollarindexet er Euroen, og euroen faldt grundet frygt for græsk statsbankerot samt at anti-hjælpepakke partiet True Finns vandt en jordskredssejr i det finske valg. En styrket dollar har tendens til at betyde sænkede råvarepriser.

Disse to fakta betød fald i olien. Ædelmetallerne gik heller ikke fri. Som man kan se på graferne fulgte de langsomt olien ned.

Ydermere hævede Kina deres reservekrav til bankerne i fredags fra 20% til 20.5% hvilket formentlig vil følges op af en rentestigning næste måned. Det gør Kina for at bekæmpe inflation. Siden ædelmetaller benyttes af hedge fonde som en ”hedge” mod inflation, så vil inflationsbekæmpelse i verdens næststørste økonomi altså have en vis effekt på ædelmetalpriserne.

Konkret betyder de 50 procentpoint at 360 milliarder yuan (288 mia danske kroner) bliver låst fast i bankerne og kan dermed ikke udlånes til spekulanter, som ellers kunne byde priserne på aktier og råvarer op. Der fjernes simpelthen likviditet fra markedet som det hedder.

Der var således lagt op til en dag med fald i ædelmetaller, men sådan skulle det ikke gå!

Klokken 15.00 dansk tid sker der noget på graferne. Både guld og sølv bevæger sig opad i raketfart. Det skyldes at kreditvurderingsbureauet S&P sænkede USA fra ”stable outlook” til ”negative outlook”.  Lidt forklaring: Der findes forskellige kreditvurderingsbureauer ud over S&P. F.eks. Moodys og Fitch. Disse vurderer både virksomheder og hele stater og kan give en ”rating” for hvordan de synes at økonomien ser ud. Den højeste rating er AAA som besiddes af både USA og Danmark. De lavere ratings, som også kaldes junk status eller junk ratings, besiddes af eksempelvis Grækenland. Den rent praktiske betydning af ratings er hvordan lånemulighederne ser ud for den stat som får den klistret på. Danske pensionskasser må f.eks ikke købe græske statsobligationer grundet landets junk status. Det afskærer Grækenland fra at låne penge af de danske pensionskasser til at dække landets budgetunderskud. Når et land afskæres fra lånemuligheder stiger renten på statsobligationerne.

I det konkrete tilfælde her med USA’s nedgradering bibeholder USA deres AAA rating. USA’s lånemuligheder forringes altså ikke i praksis. Negative Outlook betyder heller ikke automatisk en nedgradering på sigt. Hvis USA var blevet sat på ”Negative Watch” havde det formentlig betydet en nedgradering fra AAA til AA indenfor 3 måneder. Men rent psykologisk har det en effekt på markedet, idet USD har reserve-valuta status. Derfor får vi en massiv spike i guld og sølv priserne klokken 15.00 hvor investorerne ret voldsomt søger sikker havn i blandt andet guld.

Iøvrigt gik der ikke lang tid før beskyldningerne mod S&P begyndte. Det hed sig at S&P udtrykte sig politisk med deres nedgradering, og diverse marionetter brugte resten af dagen på at bagatellisere betydningen af nedgraderingen. ”Investorerne forlader hellere S&P end de forlader USA” og ”S&P tog jo fejl før finanskrisen”. Let the spin begin! Mit take: Det er ca 15 år siden at USA blev nedgraderet på den her måde. Det var vist nok sidst under Clinton hvor man heller ikke kunne blive enige om budgettet. Det gør ondt.

Omkring klokken 16.00 kan man se et tilsvarende voldsomt fald i prisen på guld og sølv igen. Det er svært at vide præcist hvad der er sket, men formentlig har der ligget en stor mængde salgsordrer for guld ved $1490 hvilket har mættet køberne for en kort bemærkning. Derefter er priserne faldet, computernes algoritmer har reageret ved at annullere købsordrer og derfor blev faldet så dramatisk. Resten af dagen kan man se guld og sølv bryde fri af oliens tendens og handle højere.

En sidste nyhed tikkede også ind: Goodluck Jonathan har vundet præsidentvalget i Nigeria. Mens de kristne har fejret i det sydlige Nigeria har der været voldsomme protester i det muslimske nord, sådan som det har været før. Jeg ved ikke præcist hvad protesterne går ud på, men mon ikke det er de sædvanlige anklager om valgsvindel, korruption osv. I 2007 efter seneste valg blev en oliepipeline sprunget i luften af en milits hvorefter hele Nigerias olieeksport på 1,9 millioner tønder om dagen blev afbrudt. Jeg vil umiddelbart sige 70-30 på at det sker igen.

Sølv spotpris:

Guld spotpris:

Brent Crude (Nordsøolie):

Tirsdag 19/4-2011

Tirsdagen blev ikke nær som hektisk som mandagen. Goldman Sachs fremlagde et regnskab der overgik analytikernes forventninger kl 14.00. Byggetilladelser for USA blev fremlagt kl 14.30 og viste at der bliver startet mere nybyggeri end analytikerne har forventet.

Goldman Sachs regnskabet kan aflæses på intraday kurserne på guld og sølv. Det er som om gassen siver ud lige omkring kl 14.00.

Commerzbank udgav en analyse på guld og sølv markedet. Kort fortalt forudsiger Commerzbank en kraftig korrektion af sølv på kort sigt. Til gengæld forudsiger banken at guld vil teste $1500 snart og $1600 mod slutningen af året. Til grund lægger de den stadig svagere dollar, samt det faktum at mange centralbanker fra 2010 og frem nu er nettokøbere i stedet for nettosælgere af guld. Banken påpeger en interessant ting: Prisen på guld i euro er stort set ikke steget i de sidste to måneder. Det er fald i dollarens værdi og ikke stigninger i guldet man kan se på priserne.

Så længe de kvantitative lempelser (populært kaldet QE2) er i effekt i USA vil der blive printet flere penge. Og derfor vil dollaren også blive ved med at falde.  Man kan betragte dollarindexet for de sidste 3 måneder med den trendlinje jeg har tegnet ind.

Trendlinjen berører hele fire punkter på vejen ned. Det ser ud som om der er et breakout fra trenden til allersidst, men her er det nødvendigt at vente på bekræftelse af dette. Stigningen til sidst skyldes mere svaghed i euroen frem for styrke i dollaren. Intraday i dag er dollaren også faldende med en lidt mere lodret linje end ovenstående, så der ser umiddelbart ud til at indexet synker tilbage under 75 og under trendlinjen.

Priserne på både guld og sølv følger kort tid efter en stigning i olien cirka kl 17.30. Det er et move som er set mange gange de sidste uger. Olien skyder i vejret, og guld/sølv følger efter 15-20 minutter senere. Denne gang skyldes det vist nok svækkelse af USD som følge af spekulation om yderligere renteforhøjelser fra ECB. Jaja, det kan jo blive agurke-tid selv for markederne. J

Prisen på guld futures på COMEX nåede $1500 i dag. Grunden til at grafen på guld nedenunder ikke når $1500 er at det er spot prisen på guld. Altså her-og-nu prisen på guld til omgående levering. En gold future er prisen på guld til fremtidig levering om en eller flere måneder, og den pris har altså passeret $1500.

Men ellers en temmelig nyhedsfattig dag.

Spot silver:

Guld:

Brent Crude:

Sølvinvestor er ikke ansvarlig for gæsteskribenters bidrag, og de udtrykker ikke nødvendigvis vores holdning. Læs her hvordan du kan få din artikel udgivet på Sølvinvestor.dk.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar