Portugal får brug for mindst 450 milliarder kroner i hjælpepakke

Skrevet af den 07/04/2011 i Økonomi - Kommentarer lukket til Portugal får brug for mindst 450 milliarder kroner i hjælpepakke

I går bad Portugals premierminister Socrates endelig om hjælp fra EU’s hjælpefond EFSF. Gad vide hvad hans navne fader ville have sagt til hele misæren. Det var derfor kun et spørgsmål om tid før premierministeren ville stikke tiggerhatten frem. Børsen skriver i dag, at Portugal får brug for minimum DKK450 mia., men at tallet kan havne på hele DKK671 mia. Et voldsomt beløb i den i forvejen stressede eurozone.

Budgetunderskud i 30 år

Portugal har kørt med et offentligt budgetunderskud i over 30 år, hvilket er kendetegnet for mange af de andre sydeuropæiske lande. Ligesom Grækenland, skulle Portugal aldrig have været med i EMU’en. Der kan sættes spørgsmålstegn ved, om de nogensinde har opfyldt betingelserne for optagelse i , men som altid, er EMU’en mere et politisk samarbejde end et monetært. Og det vil netop være dette faktum, der i sidste ende kommer til at fælde samarbejdet.

Hvilket land er næste i rækken?

Spanien vil sandsynligvis være den næste i rækken til at bede om hjælp – det er blot et spørgsmål om tid – fra den kolossale hjælpefond, EFSF, oprettet til formålet. Hvor stor skal hjælpen da være? Spanien er en langt større end Portugal, så der vil være tale om enorme summer. Det vil øge likviditeten, gearingen og dermed risikoen i den europæiske , hvilket er meget positivt for og . Man kan kun gisne om, hvilket land bliver det næste efter Spanien, og hvor længe man kan/vil fortsætte med at redde gennemrådne økonomier. Først var det Grækenland, dernæst Irland og nu Portugal. Er der først en af de store lande der får alvorlige økonomiske problemer, så er det slut for euroen. Italien er bestemt en kandidat til en redningspakke på et tidspunkt i fremtiden, og det kan blive enden på eurosamarbejdet.

Danskerne med til at betale regningen

Vi danskere er også med til at betale til landenes årelange overforbrug, men det kan ikke fortsætte meget længere. Hvorfor skal vi være med til at betale regningen, når vi ikke har bestemt menuen? Eftersom vi kører med fastkurspolitik overfor euroen vil vi blive ramt på samme vis som medlemmerne, af en svagere EUR. Danskerne vil som alle andre opleve højere fødevarepriser og oliepriser som kan bremse alt hvad der bare tilnærmelsesvis lugter af et økonomisk opsving.

Stærkere svensk krone

Ses på den svenske krone, som bekendt har en flydende valutakurs, er den blevet styrket kraftigt siden problemerne startede i EU. Det betyder, at de har oplevet en real stigning i valutakursen og dermed bliver de ramt mindre hårdt at stigende priser på materialer og fødevarer fra omverdenen. En realkurs stigning er et udtryk for mere tiltro til økonomien og landet end omverden. I juli 2009 kostede 100 svenske kroner kun 68 danske kroner, men nu koster de 83. Det er en stigning i SEK overfor DKK på 22 pct. For hver gang der ydes hjælp, øges likviditeten i eurozoen, hvilket forværrer euroens , bidrager til , og sidst men ikke mindst, får guld og sølv til at stige endnu mere i reale termer.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Der er lukket for kommentarer.