Hvad bruges sølv til

Skrevet af den 31/03/2011 i Fakta - 0 kommentarer

Næst efter olie, er den ressource der benyttes i flest forskellige industriprodukter i verden. benyttes i over 10.000 forskellige produkter. Der er tre overordnede kategorier af produkter hvori indgår; traditionel brugindustriel brug og noget vi vælger at kalde fremspirende brug. Mange tror, at sølv udelukkende bruges i og i begrænset omfang som , men sølv besidder mange unikke egenskaber der gør, at metallet benyttes i forskellige industrielle produkter.

Både ædelmetal og industrimetal

Sølv adskiller sig markant fra idet, at det både er et ædelmetal samt et industrimetal, og dette faktum giver selvsagt nogle fordele overfor sin gyldne søster. I denne artikel vil vi gennemgå i mest betydningsfulde anvendelser af sølv.

Sølv er unikt idet metallets formbarhed, duktilitet, elektriske egenskaber, varmeledningsevne, reflektionsevne og modståelighed overfor varme gør, at der ikke findes noget alternativ. Metallet er derfor ikke blot et ædelmetal, men også et industrimetal.

Fordel i forhold til guld

Guld bruges også i forskellige produkter, såsom kabler og i tandlægeindustrien. Fordelen ved sølv er netop, at det er det billigste af alle ædelmetaller (sammenlignet med guld, og ) og derfor et naturligt input i produktionen. Men selv hvis sølv pludselig skulle stige til samme niveau som de andre ædelmetaller, ville producenterne ikke have noget alternativ. Den lave sølvpris har ligeledes gjort, at det aldrig har været rentabelt at genbruge sølv på samme vis som guld. Således er omkring 90 pct. af alt sølv der nogensinde er udvundet forsvundet. Når en computer skrottes eller et missil affyres, så er sølvet forsvundet for altid. Til sammenligning, så eksisterer stort set al guld der er hevet op fra jorden de sidste 5000 år stadig. Vi vil inden for en overskuelig årrække nå et prisniveau hvor det også vil være økonomisk rentabelt at genbruge sølv, men indtil da, vil udbuddet af skrumpe lige så stille ind i takt med, at det bliver anvendt i flere og flere produkter.

De følgende tre kategorier udgør samlet 95 pct. af den årlige efterspørgsel efter sølv.

Traditionelt brug

Møntning

Guld og sølv har været accepteret som penge de sidste 5.000 år. Sølvmønter har været brugt som betalingsmiddel i Romerriget og helt op til vor tid, indtil sølv blev for dyrt, og derfor oversteg mønternes nominelle værdi. I dag er det kun Mexico der har sølvmønter i cirkulation, da alle andre lande gik væk fra det efter enden på guldstandarden i 1971. Der møntes dog stadig sølvmønter, men de bruges som investering i stedet for betalingsmiddel. I dag køber man sølvmønter pga. metalværdien og ikke den nominelle værdi. De fleste investeringssølvmønter (bullion) har en lødighed på .999 og betegnes finsølv. De mest kendte bullion sølvmønter er Maple Leaf, Silver Eagle, Philharmoniker, Libertad, Kookaburra, Koala, og kinesiske Panda. Mønterne fås i forskellige størrelser fra 1/20 oz til 1 kg. Sterlingsølv har en lidt lavere lødighed (.925) og er nok den mest kendte sølvform herhjemme, der primært benyttes til sølvbestik, smykker og figurer.

Fotografi

Denne form er nok den mest omtalte form, og bliver ofte benyttet af kritikere til at argumentere for, at efterspørgslen efter sølv er faldende efter introduktionen af digital fotografi. David Morgan maner dog denne myte til jorden i sin bog. Sølv benyttes både i negativer på grund af metallets særlige evne til at reflektere lys, men også til selve papiret det trykkes på. Der går omkring en troy ounce sølv (31.1 g) til 5.000 billeder. På trods af digital teknologi, er gammeldags fotografi stadig overlegent på flere områder. Opløsningen er langt højere og i flere tilfælde er omkostningerne lavere. Læger benytter stadig sølv i røntgenfotografier, så der vil gå en rum tid før denne anvendelsesmåde er uddød.

Smykker

Guld og sølv har unikke farver, rådner eller ruster ikke, og er lette at forarbejde pga. deres relativ bløde struktur. Derfor gør de sig specielt godt til smykker. Den mest anvendte form for sølv i smykker er sterlingsølv der består af 92,5 pct. sølv og 7,5 pct. kobber.

Sølvbestik

De fleste har forældre eller bedsteforældre, der har sølvbestik i skuffen, og som kommer frem og bliver pudset til specielle lejligheder. Bestik består af sølv med en lavere lødighed, da det gør det mere modstandsdygtighed end finsølv.

Industrielt brug

Batterier

Der indgår en lille mængde sølv i både almindelige og genopladelige batterier. Batterier baseret på sølv-oxid vinder mere og mere frem, da de er langt mindre miljøskadelige end litium batterier.

Kuglelejer

Sølv benyttes uden på stållejer i store maskiner såsom flymotorer for at mindske friktion og varme der opstår heraf.

Lodning

Fysisk sølv er særdeles anvendelig til lodning og benyttes i adskillige produkter såsom klimaanlæg og køleskabe. Sølv – sammen med tin og kobber – erstatter i højere og højere grad bly som lodemetal, på grund af miljøhensyn.

Katalysator

Her tænkes ikke på biler, men derimod sølvets enestående evne som katalysator i kemiske processer. Omkring 700 ton sølv bliver årligt brugt i kemiindustrien.

Elektronik

Sølv benyttes i meget elektronik fordi ædelmetallet leder varme på en effektiv måde. Både TV, mobiltelefoner, mikroovne, tastaturer, men også alle CDer og DVDer, har et lille lag sølv på undersiden, der giver reflektionen. Selv i våbenindustrien benyttes sølv hyppigt. Hvor meget er dog ikke til at sige, da vi ikke har kunnet finde officielle kilder, men ingen tvivl om, at der indgår sølv i eksempelvis missiler.

Fremspirende brug

Medicinsk

Sølv er anti-bakteriel og bruges derfor i forskellige medicinske applikationer og præparater. Metallet virker særdeles effektivt overfor resistente bakterier, hvor andet medicin viser sig virkningsløst. Det bruges også i plastre og bandager, da det fremskynder helingsprocessen og mindsker risiko for betændelse.

Spejle og belægninger

Vi kender det fra sølvmønter, hvor sølvet giver en unik blank refleksion. Hvis man tilføjer et næsten gennemsigtigt lag af sølv på vinduer, kan man opnå en bedre varmeblokering fra solen, og samtidig en bedre isolering indefra. Det kan også anvendes i briller, hvor sølvet ligeledes reflekterer solstråler.  Metallet kan også anvendes i maling, som kan forhindre bakterier i at formere sig, eksempelvis i køleskabe.

Solceller

I takt med at traditionelle energiressourcer, kernekraft, olie og kul, bliver dyrere og dyrere vinder alternative kilder såsom solenergi frem. Sølv benyttes i panelerne på grund af dets unikke refleksionsevne, som beskrevet ovenfor.

Vandrensning

Sølvioner forhindrer bakterier og alger i at formere sig, og findes derfor i diverse vandrensningsprodukter i stedet for kemikalier, da sølv er uskadeligt for mennesker.

Efterspørgslen vil stige i fremtiden

Som det ses, vil der altid være efterspørgsel efter sølv grundet dets unikke egenskaber. I takt med at man finder nye anvendelsesmetoder i innovative produkter såsom solenergi, vil efterspørgslen blot stige.

Metallets anvendelser gør ligeledes, at der en inelastisk efterspørgsel efter det, hvilket holder hånden under prisen. Sølvet kan ikke erstattes af andre metaller, og givet de relativt små mængder i hvert produkt, vil en prisstigning have en meget begrænset negativ effekt for producenterne. Vi vil derfor ikke se, at producenter substituerer over mod andre metaller, når prisen på sølv for alvor tager fart.

Sølv er beskyttet mod nedgang i økonomien

Sølv er også til en vis grad immun overfor fald i produktion som følge af økonomiske kriser. Det skyldes dels, at de produkter hvori det anvendes, i høj grad er nødvendighedsvarer, som altid vil blive produceret i et stort omfang uanfægtet af det økonomiske miljø. På den anden side, så udvindes sølv primært som et biprodukt at andre industrielle metaller såsom kobber, og en nedgang i økonomien, og dermed efterspørgslen efter industrimetaller, vil begrænse udbuddet af fysisk sølv.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar