Angiveligt 482 ounce sølv i hvert Tomahawk missil

Skrevet af den 30/03/2011 i Fakta - Kommentarer lukket til Angiveligt 482 ounce sølv i hvert Tomahawk missil

bruges som bekendt mange steder i industrien. De mest almindelige anvendelsesformer er i mobiltelefoner og solceller, men sølv forekommer også i andre mere “eksotiske” produkter såsom avancerede militære våben. I følge Ekstra Bladet er der blevet affyret 192 Tomahawk-missiler mod de regeringsvenlige libyske styrker siden krigen brød ud. Hvert missil koster i omegnen af USD1,5 mio. hvilket bringer det samlede beløb for Tomahawk’erne op på USD300 mio. Hvorfor er dette interessant?

15 kg sølv i hvert missil

Hvert missil indeholder angiveligt omkring 482 troy ounce sølv, hvilket svarer til 15 kg (det er stadig på rygtestadiet, da detaljerne omkring missilerne ikke er offentliggjort, men dette link kommer ind på emnet). Samlet er der derfor foreløbig kastet 3 ton rent sølv i Libyen eller 92.544 oz. Til en pris på USD37 betyder det, at der er forsvundet for USD3,5 mio. på sølvmarkedet. Sølv er særdeles anvendeligt i elektroniske apparater, men at det var i så store mængder i våbenudstyr kom da noget bag på os.

Det lyder måske ikke umiddelbart af meget, men man skal huske på, at markedet for sølv (årlig produktion på lidt over 700 mio. oz) er småt i forhold til andre og ædelmetaller. Derfor bliver det påvirket relativt stærkere af ændring i efterspørgsel. Sølvet fra missilerne er ikke til at genbruge, så det er altså sølv der forsvinder fuldstændig ud af cirkulation. Vi vil dog nok ikke se en effekt på prisen på kort sigt, men det beviser blot, at sølv benyttes i flere og flere produkter og at udbuddet forsvinder stødt fra cirkulation.

500 ounce sølv er nok til en hel familie

Flere kommentatorer har argumenteret for, at netop 500 oz er nok til at klare en familie igennem et vidtrækkende økonomisk kollaps. I denne beregning er der taget højde for, at familien skal klare sig i minimum et halvt år med mad, vand, varme og husly. Det er selvfølgelig umuligt at spå om præcist hvor meget fysisk der kan redde en mod et økonomisk kollaps, men det sætter alligevel mængderne i perspektiv…

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Der er lukket for kommentarer.