Guld og sølv er kommet sig ovenpå katastrofen i Japan

Skrevet af den 18/03/2011 i Analyse - Kommentarer lukket til Guld og sølv er kommet sig ovenpå katastrofen i Japan

og særligt havde nogle triste dage efter Japans jordskælv og tsunami og efterfølgende atomkrise. Det gik særligt hårdt ud over mineaktierne, men også spotpriserne blev ramt med flere procent i den negative retning. Flere analytikere har siden argumenteret for, at ædelmetallerne havde nået toppen og at korrektionen var en naturlig reaktion på dette. Grunden var dog imidlertid en hel anden.

Hedgefonde solgte ud af

De store hedge funds blev tvunget til at dække deres margin calls efter kæmpe fald i Nikkei indekset og efterfølgende i Europa og på Wall Street. Det var derfor udelukkende et spørgsmål om, at de store penge var tvunget til at dække deres tab, og likviderede de mest likvide aktiver såsom guld og sølv kontrakter først. Det betyder dermed også, at de frie midler hurtigt vil finde tilbage til selv samme aktivklasse som de forlod, så snart hedge fondene har fået overblik over tabene.

Inden ændring i fundamentalerne

Intet i de fundamentale faktorer har ændret sig i forhold til en bearish case for ædelmetaller – tværtimod. De fundamentale faktorer er særdeles bullish i disse dage, forstærket af Japan og nu endnu mere efter “no fly zone” over Libyen vedtaget i dag fredag.

Fredag stiger sølv med omkring 2 pct. over lukkekursen i går, og kæmper med at bryde igennem resistance USD35. Mineaktierne fik taget revanche i går – flere steg med over 5 pct. – selvom guld og sølv kun oplevede minimale stigninger. Dette kan være et tegn på, at de store penge søger tilbage i ædelmetaller.

Små ændringer i fysisk ædelmetal

Fysisk metal havde ikke mærkbare udsving under denne korte korrektion. Selvom spotsølv faldt mellem 2 og 4 pct. onsdag, holdt fast i sin høje premium. Guldbarrer i Shanghai var på USD5,43 over spot, i Indien USD5,16 over spot og i Vietnam hele USD33,08 over torsdagens . Det indikerer at der specielt i Asien er en uovertruffen efterspørgsel efter bullion guld og sølv, hvilket bunder i, at de altid har betragtet fysiske ædelmetaller som en kilde til bevarelse af rigdom. Befolkningen anerkender, at det er i netop disse tider, at det er vigtigt at sikre sig økonomisk.

Vi har fuldt priserne nøje på fysisk sølv på de pt. billigste mønter (Philharmoniker 1 oz) sælges til EUR28, hvilket er EUR3,15 over spot! Vi må igen gøre opmærksom på, at spotprisen og den fysiske pris ved at være fuldstændig koblet fra hinanden. Det er en tendens der er blevet mere og mere åbenlys de seneste par måneder – specielt efter Max Keisers kampagne (google “Crash JPMorgan Buy Silver) mod de store bullion banker.

Verdensøkonomien er temmelig usikker for tiden; gældproblemer i USA og EU, urolighederne i MENA regionen, stigende råvarepriser og inflation, og nu også Japans katastrofe der udvikler sig dag for dag. Det er svært at se, hvordan alle disse faktorer ikke skal have en negativ effekt på markederne i ugerne og månederne der kommer.

Fremtiden ser dyster ud

På kort sigt vil vi måske se styrkede aktieindeks som følge af den skarpe selloff i specielt Nikkei, men endnu mere pga. den store mængde likviditet, som BoJ har sprøjtet i markederne for at bremse yderligere fald (indtil videre USD360 mia på tre dage). På længere sigt vil JPY blive svækket markant, og Japan kan ikke undgå at tilbagekalde en betydelig mængde af sine amerikanske statsobligationer (de ejer i omegnen af USD900 mia.). Dette vil have en negativ indvirkning på amerikansk , og deres fiatdollar i særdeleshed. USD flirter allerede med det kristiske niveau 76 i DXY indekset, og hvis vi ser dollaren falde igennem en gang til, er der stor risiko for at dollaren vil slå alle tiders bundrekord over DKK.

Bullish case for guld og sølv

Alt dette er selvfølgelig bullish for guld og sølv, da investorer i større og større grad vil søge mod sikker havn. USD har traditionelt være betraget som safe haven, men hvis den svækkes yderligere, vil de blive tvunget til at finde alternativer. Vi har allerede fået det første hint af, at dollaren ikke betragtes som mere. Under urolighederne i Egypten og Libyen, så vi ikke en styrkelse, som man ellers kunne forvente. Til gengæld ser vi CHF stige betragteligt overfor alle andre valutaer. Guld og sølv har også vist styrke efter korrektionen i januar (sølv steg 20 pct. i februar), og har på forbløffende vis, vundet alt det tabte ind på blot et par uger. Hvis vi ser sølv bryde igennem USD35 og guld holde sig over USD1400 nogle dage, kan vi meget vel begynde den næste ben op i priserne.

Vi går en – set fra et økonomisk perspektiv – spændende tid i møde, der uden tvivl vil få betydning på guld- og sølvprisen.

Om forfatteren

Jesper startede Sølvinvestor i februar 2011 og står for den daglige vedlige-holdelse af hjemmesiden. Jesper studerer nationaløkonomi med særligt fokus på makroøkonomi og finansiering, og interessen ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Der er lukket for kommentarer.