Guide til nybegyndere om guld og sølv

Her kan du få svar på de typiske spørgsmål omkring investering i guld og sølv.

Hvilke primære årsager er der til at investere i guld og sølv?

I virkeligheden skal guldprisen og sølvprisen ses som et sandhedsserum på verdensøkonomien. Stiger priserne fortæller det noget om, at fiatvalutaerne er svækket og at tilliden til dem er reduceret. Udbud og efterspørgsel spiller naturligvis også ind, hvilket du kan læse mere om her og her.

Hvordan forbereder man sig på et finansielt kollaps?

Der er flere ting, som vi personligt har gjort for at være bedre rustede mod det globale økonomiske kollaps, som vi er overbevist om, kommer indenfor en overskuelig årrække. Læshvilke tiltag vi har gjort os.

Hvor kan man købe fysisk guld og sølv (mønter og barrer)?

Mange guldsmede og mønthandlere har guld eller sølv liggende, men ønsker man store mængder, eller investeringsmønter og barrer, skal man som regel kigge på specialiserede forhandlere. Vi har samlet en liste over troværdige forhandlere – flere af dem har vi forhandlet rabat med. Man kan også købe online på auktioner. Læs denne artikel for information om at sælge ædelmetal.

Hvordan kan man investere i guld og sølv?

Der findes mange forskellige måder at investere på, men grundlæggende skal man skelne mellem papir (optioner, futures, ETF’er osv.) og fysisk ædelmetal (mønter og barrer). Læs mere om de forskellige fordele og ulemper.

Er der moms på guld og sølv?

Der er ikke moms på guld, da det anses som et monetært metal i EU. Det er desværre ikke tilfældet for sølv, og her gælder de individuelle landes momssatser. I Danmark betales der 25% ligesom i Sverige. I Tyskland er skal der kun betales 7% moms på sølvmønter.

Hvilke mønter og barrer findes der?

Den mest almindelige måde at investere i fysisk guld og sølv på, er ved at købe mønter og barrer og opbevare dem i sit pengeskab. Der er primært tale om investeringsmønter (“bullion”), men investorer bør ligeledes kigge på cirkulerende mønter fra eksempelvis Sverige eller USA, som indeholder fra 40-90% rent sølv, da disse ofte kan erhverves tæt på spotprisen. Liste over mønter og barrer.

Skriv spørgsmål i kommentarfeltet, så forsøger vi at svare på dem.

4 kommentarer den "Guide til nybegyndere om guld og sølv"

 1. Morten Rosenvold Villadsen 26/06/2013 kl. 10:15 Svar

  Har I en god ordbog til sølv/guld lingo hvor man i et forståeligt sprog for forklaret spread, spot, premium osv?
  – det ville være rigtig fedt!
  Morten

  • Admin 26/06/2013 kl. 10:19 Svar

   Velkommen til Morten. Det er en rigtig god idé, vi har ikke lavet en sådan ordbog endnu. Imellemtiden kan du forsøge at søge på hjemmesiden på de forskellige termer, da vi efterhånden har beskrevet de fleste udtryk på et eller andet tidspunkt.

 2. tom jensen 03/11/2013 kl. 18:29 Svar

  Jeg er helt nybegynder – og overvejer at lægge en del af en nylig arv i guldbarre. (ca. 4-500.000 DKK)

  Jeg er nået frem til at 100 g barre er det optimale? – pga omsætteligheden?
  Kan jeg gå ind i en af de anbefalede butikker og lægge 25.000 på disken og få en barrer i hånden. Er der registreringspligt fra sælgers side?

  Får man et certifikat med? Hvordan sikrer en amatør sig, at det vitterlig er .999 renhed.

  Er der forskel på spread hos de forskellige handlere?

  Er en guldbarre omsættelig alle steder, der køber guld, eller er der nogle (barre-producenter) der er mindre gangbare end andre.

  Når man sælger og medbringer købsfaktura samt evt certifikar, – vil man da modtage kontanter med det samme?

  På forhånd tak, og tak for en informativ hjemmeside,

  Tom Q. Jensen

  • Admin 10/11/2013 kl. 22:37 Svar

   Velkommen til Tom. Er glad for du finder siden interessant og informativ.
   Du stiller en masse gode spørgsmål der nok desværre ikke findes et klokkeklart svar på. Jeg vil nok anbefale dig at surfe lidt rundt her på siden og i forummet, hvor flere af disse spørgsmål er debatteret før.
   Hvilke slags mønter eller barrer der er bedst at købe afhænger nok primært af, om du ønsker meget metal for pengene eller marginalt mindre i lavere denomineringer. Der er fordele og ulemper ved begge valg, som også afhænger af, hvad du forestiller dig fremtiden kommer til at byde på. Planlægger du at sælge metallet igen om nogle år kan større barrer være et fint valg, men forestiller du dig et finansielt kollaps hvor det skal byttes til andre varer, så vil små størrelser helt sikkert være at foretrække. Der er sikkert ligeså mange meninger om dette som der er brugere på siden 🙂
   Mht. køb og salg hos pålidelige forhandlere, så er guld og sølv i højeste lødighed/karat meget likvidt. Om der findes en max. grænse for kontanter per transaktion er nok noget du bliver nødt til at kontakte forhandleren for at høre om.
   Håber svaret hjalp en smule.

Skriv en kommentar