Hvor blev det store kollaps i guld af?

Skrevet af den 25/04/2013 i Analyse - 15 kommentarer

Der har bestemt ikke manglet negative artikler om guld (og sølv) den seneste tid. Også de danske mainstream medier er hoppet med på vognen og kaldt toppen i guldprisen og postuleret, at boblen er sprunget. Men som vi skrev, kan en boble ikke sprænge hvis den ikke eksisterer!

Guld har genvundet det værste af faldet

Guldprisen har i skrivende stund vundet halvdelen af det tabte tilbage. Goldman Sachs, som var en af hovedårsagerne (sammen med Cypern) til det pludselige fald, har nu lukket deres short positioner, og nu venter fortsatte store stigninger. Som vi ligeledes gjorde opmærksom på i sidste uge, så underbygges faldene ikke af fundamentalerne, som aldrig har været stærkere. Samtidig har alle de store forhandlere af guld og sølv bullion meldt om udsolgt siden faldene for alvor tog fart. Mediernes negative billede og omtale af guld og ædelmetaller stemmer altså ikke overens med, hvad vi ser i det fysiske marked.

Folk vender mainstream medierne ryggen

Folk er dog begyndt at se igennem sløret af mediernes manipulation og har vendt de traditionelle nyhedsmedier ryggen til fordel for alternative kritiske hjemmesider såsom zerohedge eller denne blog (det er ikke tilfældigt at CNBC har laveste seerantal i 8 år). Folk er trætte af de samme “kloge” økonomer og “eksperter”, som udtaler sig om hvad man skal investere i, for så få uger efter, at sige det modsatte. Bankøkonomer er blot sælgere, der ønsker at sælge netop deres produkter (investeringsbeviser, konti, rådgivning osv.), og de har intet med troværdighed eller objektivitet at gøre.

Så hvor blev kollapset af?

Kollapset kom naturligvis aldrig, store voldsomme fald ja, men intet kollaps. En boble der sprænges agerer ikke på denne vis. Når en finansiel boble sprænger, er det fuldstændig forbi (i hvert fald i et stykke tid, som vi så med kredit- og boligmarkedet efter 2008-2009), og det er ikke hvad vi ser i guld og sølvmarkedet lige nu. Tværtimod har efterspørgslen efter fysisk ædelmetal aldrig været større, med premiums over spot på rekordhøjder. Det begynder nu at være svært at skaffe bare moderate mængder af investeringsguld og sølv hos forhandlerne, og der begynder at tegne sig et billede af en afkobling mellem spotprisen og det fysiske marked. Men medierne har allerede “glemt” alt om deres negative artikler og spådomme om guldkollapset og begyndelsen på bearmarkedet i ædelmetaller, og håber folk ikke husker det. Sådan vil det også være næste gang der kommer en korrektion (eller bevidst manipulation): de vil stå klar med artikler der minder om drengen der råbte på ulven, men ulven kommer bare aldrig. Det ville til gengæld klæde dem at skrive om hvorfor guld har været det bedste aktiv med stigninger hvert år siden 2001, men det er nok at håbe på for meget.

Om forfatteren

Vi startede Sølvinvestor i februar 2011 og vores interesse ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

15 kommentarer den "Hvor blev det store kollaps i guld af?"

 1. Johnny 25/04/2013 kl. 14:34 Svar

  God artikel. Det er sådanne artikler der skal til for at familie og venner forstår hvad det er man snakker om…!

 2. renecohrt 29/04/2013 kl. 02:28 Svar

  Et flertal af guldsagkyndige spår enorme prisstigninger på guld, hvor selv ikke fantasien giver plads til mulighederne. Disse prisstigninger kommer til at holde i generationer.

  Folk i almindelighed forstår ikke, hvad guld har betydet for eksempel slægten Rothschild

  Alle kapitalstærke slægter har altid hvilet på guld og med god kapitalbevarende effekt.

 3. René Cohrt 29/04/2013 kl. 09:55 Svar

  Den nuværende krise er i virkeligheden 4o-45 år gammel.

  Det der altid er blevet søgt i dette metal er kapitalbevaringsevnen, og perspektivet har altid været

  tidsmæssigt langt (30 år).

  Nu er vi kommet så langt, at man kan spare sig opsparing i banker, pensionskasser, kapitalforsikringer,

  obligationer og aktier.

  Menneskeheden største økonomiske katastrofe er indtrådt, men stadig ikke accepteret.

  Cyperns indhentede bankoplysninger er ren tragedie, faktisk konfiskation af midlerne

 4. René Cohrt 29/04/2013 kl. 10:10 Svar

  Sin økonomiske vejledning skal man ikke indhente fra fagøkonomer, men fra slægtserfaring og mere primitive mennesker der er ikke er i de økonomiske banditters vold.

 5. ricky 19/05/2013 kl. 22:00 Svar

  man skal nok på regne prisen ryger helt ned på omkring 1200 dollar før det vender op igen

 6. Sasa Kovacevic 21/05/2013 kl. 13:07 Svar

  Jeg beklager meget, hvis jeg stiller et dumt spørgsmål. Men sådan som jeg har forstået det, så er der guldpriser der afspejler sig som fiatpenge da man køber papirguld og ikke fysisk guld? Og disse papirguld skulle være ligeså manipuleret som de normale papirvalutaer?

  • Admin 22/05/2013 kl. 09:54 Svar

   Velkommen til Sasa. Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår spørgsmålet, men mange har bestemt den opfattelse, at papirguld kontrakter er manipulerede ligesom LIBOR renten. Det er nok ikke helt ved siden af hvis man siger, at der findes 100 gange mere papir end fysisk guld, og dermed er det også papirmarkedet (dvs. futures børserne) der stadig bestemmer prisen. Centralbankerne har indrømmet, at de har interveneret i guldmarkedet før i tiden (London Gold Pool), og fed har udtalt, at de “står klar til at lease guld i markedet” (kan findes på GATA). Så det ville være mærkeligt, hvis ikke også ædelmetallerne blev manipulerede ligeså meget som fiatvalutaerne.

 7. ricky 21/05/2013 kl. 15:51 Svar

  ved ikke helt admin de sider du hentyder til, har taget fejl i et par år nu med mange ting,man skal lige huske på at de er sæger!!

  • Admin 22/05/2013 kl. 08:16 Svar

   Det skal jeg ikke kunne udtale mig om, men de info jeg linker til er jo bare fakta.

 8. ricky 19/06/2013 kl. 22:53 Svar

  man skal nok regne med guld ryger længere ned måske 1100- 1200 og der kan gå lang tid inden den kommer op igen..

 9. Admin 02/09/2013 kl. 19:03 Svar

  Det viser sig i følge Zerohedge, at Goldman Sachs købte rekord mange papir guldkontrakter, i den såkaldte GLD fond, i andet kvartal http://www.zerohedge.com/news/2013-08-30/guess-which-bearish-bank-bought-record-amount-gld-q2. De har altså købt mange at de kontrakter som deres kunder har solgt ud af i hvad de troede var “enden på bullmarkedet i guld”.

  • NogetSker 03/09/2013 kl. 10:02 Svar

   He he, og folk tror stadig ikke at de bliver trukket rundt i manegen.

 10. Judge Judy 03/11/2014 kl. 22:40 Svar

  Da dette nonsene blev skrevet lå sølvprisen på $24 for en ounce. Der tales om at “papirsølv”, hvad det så end er, har en fiktiv pris mens fysisk sølv da er umuligt at opdrive til den pris. Jeg kan se at en 1 ounce sølvmønt hos liberty silver koster lige omkring $19 i dag mod en spotpris på omkring $16, så artiklens postulater har i hvert fald ikke været korrekte. Hvornår kommer den der store afkobling? Er det når spotprisen er redet ned i $5 og liberty silver stadig skal have et premium på $3, at det så proklameres at nu er afkoblingen sket fordi den fysiske pris er 60% over spot? Måske denne blog bare skulle til at indrømme at man tog fejl og evt. undskylde overfor eventuelle ofre som man tog med på et 2½ års bear marked nedad? Det må have været hårdt.

 11. T.I. 08/11/2015 kl. 15:30 Svar

  Europas fremtid taget i betragtning er det vist en god ide med køb af sølv og guld:
  http://redicecreations.com/article.php?id=34686

Skriv en kommentar