Græsk exit fra euroen er uundgåeligt

Skrevet af den 30/05/2012 i Økonomi - 0 kommentarer

Valget i Grækenland den 17. juni bliver afgørende for, om pro eller anti euro partier får magten. Mange eksperter støtter sig til, at det samtidig er afgørende for, om landet udtræder af EMU samarbejdet, men i virkeligheden er de allerede på vej ud.

Tilliden er forsvundet

Om politikerne fortsat støtter bail out pakken eller ej, så er det et spørgsmål om tid før Grækenland er tvunget til at forlade (“Grexit”). En hurtig udtrædelse vil stoppe yderligere gode penge i at forsvinde ned i det sorte hul, hvorimod alternativet vil trække pinen i langdrag.

Når først tilliden er brudt er den næsten umuligt at genoprette. Det bliver en eskalerende effekt som ikke kan bremses. Foruden de massive økonomiske og strukturelle problemer, har den store politiske splittelse i fetalandet bidraget til yderligere mistillid og tilbageholdenhed fra investorer og centralbanker. Tillid er det sidste der forsvinder, og når det sker, kan man være sikker på udfaldet.

Alle forbereder sig på exit

Centralbanker i den vestlige verden er i gang med at udarbejde planer for et græsk exit og endda et eurokollaps. Butikker indkøber ekstra beskyttelse i tilfælde af en gentagelse af urolighederne sidste år. Borgerne trækker penge ud af bankerne i et omfang, så man kan snakke om “bank runs”.

Det er ikke længere tabu at snakke om, at et land rent faktisk kan melde sig ud af euroen. Vi skrev for et års tiden siden, at Grækenland allerede dengang var på vej ud. Dengang var et exit et fy-ord, men mange kloge hoveder kunne se, at det blot var et spørgsmål om tid.

Grækenland har intet andet valg end at melde sig ud af euroen, devaluere drachmaen med minimum 30% i forhold til euroen, tage nogle magre år og starte opbygningen af økonomien igen.

Om forfatteren

Vi startede Sølvinvestor i februar 2011 og vores interesse ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

Skriv en kommentar