Hvorfor stiger knappe naturressourcer såsom guld og sølv i pris?

Skrevet af den 11/05/2012 i Fakta - 12 kommentarer

Begrænsede naturressourcer stiger i pris i det lange løb. Der er groft sagt to effekter som spiller ind i prisdannelsen på disse aktiver; og tilgængelighed. Den første påvirker prisen og den anden har indflydelse på værdien. Det er vigtigt at skelne mellem disse begreber, da prisstigninger ikke nødvendigvis betyder, at investorer er blevet rigere i reale termer.

Gamle definition på inflation

I dag snakker økonomer og eksperter om inflation som prisstigninger på forskellige , men det er faktisk ikke den oprindelige definition. Prisstigninger er blot et symptom på inflation, i samme grad som feber er et symptom på sygdom i kroppen. For et halvt  århundrede siden, blev inflation defineret som en stigning i pengemængden, der ikke umiddelbart kunne opsuges af efterspørgslen. Inflation blev dermed skabt, når der cirkulerede for mange i samfundet end der var brug for.

Stater skjuler den sande inflation

Hvorfor er dette vigtigt? Ved at definere inflation som prisstigninger, giver det staten mulighed for fiksfakserier i forhold til at måle den. Inflationen opgøres i dag ud fra forskellige parametre, som i sig selv ikke giver mening, hvis man tænker over det. Eksempelvis vil en iPad 2 der er dobbelt så hurtig som en iPad 1, til samme pris, tælle som et prisfald på 50% (). Men det har ikke ændret på dit forbrug, da prisen stadig er den samme. Du kan ikke allokere flere penge til andre ting af at der kommer en iPad2 på markedet. Dette giver tilgengæld staten mulighed for at trække fra i inflationstallene således, at den sande inflation ikke kommer rigtig frem. Foruden disse “hedonic” justeringer, benyttes andre måleenheder såsom kerneinflation fratrukket energi og fødevarer, hvilket heller ikke giver mening. Staterne har naturligvis et incitament til at skjule den sande inflation, da den sladrer om fiatvalutaernes tilstand. Ydermere, så holder et overførselsindkomster under kontrol, som alle følger et prisindeks baseret på inflationstallene.

Naturressourcer stiger i pris

Når man måler begrænsende (“finite”) ting i ubegrænsede (“infinite”) mængder såsom fiatvaluta, er det en matematisk lov, at den begrænsede ting til stige nominelt i . Hvis der kun eksisterer en begrænset mængde og på jordkloden, men staterne har mulighed for at printe nye pengesedler eller indtaste flere nuller på computerskærmen ud af den fri luft, vil der være mere konkurrence om at få fat i den begrænsede mængde ædelmetal. Når flere penge strømmer mod et aktiv stiger det naturligvis i pris – men ikke nødvendigvis i .

Værdi nogenlunde konstant

Der er forskel på pris og værdi. Guld og sølv har bevaret deres igennem tiden. I Romerriget kunne en 1 ounce guldmønt købe en udrustning og i dag et nydeligt jakkesæt. Måles ædelmetaller overfor andre knappe ressourcer som eksempelvis olie, har forholdet ikke ændret sig markant over de sidste 100 år. I samme periode har den amerikanske dollar tabt 98% af sin . I 1913 da Federal Reserve blev oprettet kunne en dollar købe 2 tønder råolie, i dag, næsten ingenting. Forskellen mellem ædelmetaller og fiatvaluta, og grunden til, at de har udviklet sig forskelligt, er, at guldproduktionen er konstant, og dermed også købekraften. Det er netop af denne grund, at flere økonomer argumenterer for en tilbagevenden til en (guldfod), da boom og bust cykler vil kunne mindskes.

Sølv har en fordel

Sølv er derimod en lidt anden størrelse end guld idet sølv forbruges i industrien og dermed mindskes tilgængeligheden. Så foruden at stige i pris pga. inflation, så forstærker udbud-efterspørgsel skævheder prisstigningerne. Derfor kan man tale om, at sølv har potentiale til at stige voldsomt i værdi og ikke kun i pris, overfor andre råvarer. Det betyder samtidig, at guld-til-sølv raten alt andet lige vil blive indsnævret markant i fremtiden. Guld er firkantet sagt udelukkende et monetært metal, hvor udbuddet er konstant. Sølv er i dag i mindre grad et monetært materiale, men det har den fordel, at der forbruges løs af metallet i industrien. Sølv opfylder de samme vilkår som guld som monetære størrelser, den eneste forskel er, at guld er mine tilgængeligt end sølv, men i takt med at sølv forsvinder fra jordoverfladen, vil det det blanke metal blive mere og mere anerkendt. Mennesker vil altid efterspørge sjældne ting, også selvom de ikke umiddelbart har nogen nytte.

Om forfatteren

Vi startede Sølvinvestor i februar 2011 og vores interesse ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

12 kommentarer den "Hvorfor stiger knappe naturressourcer såsom guld og sølv i pris?"

 1. Lars Ringsted 11/05/2012 kl. 10:32 Svar

  Super indlæg og godt at dette bliver tilgængeligt på dansk, da ikke alle har kunskaberne til at kunne læse, se og forstå alt det der er på nettet.

  Der er ca 5 milliarder ounces guld på jorden og cirka 25 milliarder ounces sølv. Så 1:50 i pris virker en smule lavt sat. Samtidig forbruges cirka 250 millioner ounces af de 25 milliarder pr år i Genbrug fra gammelt skrot.

  Går man ind på usdebtclock.org og ser på reserverne vil man se at samtligt nuværende sølv reserver vil være forbrugt om 20 år. Så hvis udviklingen med at have billigt elektronik som man bare skrotter uden videre fortsætter, så er der altså en nobrainer stigning i værdi hvis man har sølv som f,eks opsparing til sin pension eller bare som sikkerhed, imod disse tåbeligheder centralbankerne elsker at pådutte os.

  • Admin 11/05/2012 kl. 10:39 Svar

   Konge kommentar Lars!

 2. Michael 11/05/2012 kl. 11:28 Svar

  Helt enig, Lars.
  Jeg tror så også at ”reverse supply chain management” vil blive mere udviklet på sigt, da der gemmer sig mange penge, i de ting der bliver smidt ud.
  Men ja, super artikel, som virkelig rammer hovedet på sømmet, keep it up!:-D

 3. ricky 15/05/2012 kl. 16:47 Svar

  mit bud er at guld kan falde helt til 1200-1300 hvis ikke der kommer en q3, så køb af guld nu vil efter min mening ikke være en god ide…. 🙂

  • Admin 15/05/2012 kl. 16:51 Svar

   Så du mener ikke at der kommer en QE3?

   • FD 15/05/2012 kl. 19:12 Svar

    Der kommer FOMC mødereferat i morgen kl 20.00, og der er måske nogle hints. Ellers er næste møde helt henne den 20. juni med efterfølgende presse konference. Hvis der ikke er nogen hints i referatet, og det her “Bernanke put” virker endnu mere fjernt efter i morgen, så ser det ilde ud. Så vil det se ud til at FED strammer pengepolitiken (eg. Operation Twist udløber i slutningen af juni). Hvad jeg forventer er at diskussionen om steriliseret QE fortsætter på mødet i juni, og at det bliver en realitet i August. CPI kom ind som 2,3% y/y i dag, og det er ikke frugtbar jord for en QE pakke. I hvert fald ikke en usteriliseret en af slagsen.

    • Admin 15/05/2012 kl. 20:38

     Jeg har svært ved at se nogle hints om QE3 i morgen, da mødet foregik før Grækenland blussede op igen. Til gengæld forestiller jeg mig, at der kommer hints udenfor FOMC regi, hvis Grækenland får en anti-euro regering. Så er det ikke sikkert Fed kan vente indtil juni 🙂 Overordnet set, så vurderer jeg sandsynligheden for en snarlig QE højere i dag end for 1 måned siden givet Obamas krig mod oliespekulanter har båret frugt, og at aktiemarkederne er faldet. Jeg læste en undersøgelse i dag, hvor et flertal af investorer ønskede yderligere stimuli fra verdens centralbanker. Så snart befolkningen står bag, sætter de seddelpressen i full speed.

    • FD 16/05/2012 kl. 22:42

     No dice i denne omgang: “The latest FOMC minutes for the April 24-25 meeting indicated that there was at least incremental inclination for QE3 if the economy loses momentum. Instead of “a couple” of participants being in favor of additional ease if the economy worsens as seen in the minutes of the March meeting, it now is “several.” However, this does not change the fact that most members are emphasizing costs likely outweighing benefits of such a move.”

    • Admin 17/05/2012 kl. 14:27

     Tak for updaten. Det vigtigste at notere sig er, at Fed ikke har droppet idéen om mere QE og derfor vil det også komme når økonomien kommer lidt længere ned. Skrækken i markederne er, at Fed helt dropper usteriliserede interventioner, men det tror jeg vist godt vi kan udelukke. Seddelpressen får lov at køre senere på året.

 4. ricky 16/05/2012 kl. 06:14 Svar

  der er intet der tyder på Q3, og guld ser åbenbart ud til at ryge ned sammen med euroen, så nej det er ikke gode tegn for guld og sølv det næste halve år…

Skriv en kommentar