Hvornår lanceres en ny omgang kvantitative lempelser?

Skrevet af den 24/01/2012 i Økonomi - 11 kommentarer

I dag og i morgen er der møde i Federal Reserves Federal Open Market Committee (FOMC), og der er dermed chance for en interessant udmelding fra Ben Bernanke i morgen. Flere medier har spekuleret i en ny omgang (QE3), men vi mener ikke dette er på dagsordenen allerede nu. Vi forventer derfor en gentagelse af tidligere tom snak uden overraskelser.

Vi har siden sidste sommer skrevet om en kommende QE3 eller lignende, men indtil videre har (Fed) holdt sig på måtten, og forsøgt sig med andre værktøjer i stedet. Vi er dog ikke i tvivl om, at Fed er nødsaget til smøre markederne med ny likviditet på et tidspunkt, da pyramidespillet skal holdes igang, men der er flere faktorer der taler for, at tiden ikke er inde til det endnu.

Forbedrede nøgletal fra USA

Om man stoler på de officielle tal fra USA eller ej, så er faktum, at de økonomiske nøgletal har vist forbedringer over de seneste måneder. Arbejdsløshedsprocenten er faldet og tilliden blandt forbrugerne og virksomhederne er steget. Kommer beskæftigelsen og arbejdsløsheden under kontrol, vil Fed have mindre fokus på dette, og de vil sandsynligvis stille skarpt på inflationen i stedet for. Dette taler på kort sigt imod en ny omgang opkøb i markederne. Inflationen er dog tilsyneladende i øjeblikket faldende, så på lidt længere sigt kan dette være et argument for yderligere opkøb.

Begrænset effekt af pengepolitiske lempelser

Den første omgang kvantitative lempelser fra Fed affødte en positiv reaktion på markederne. QE1 bremsede de massive fald på aktiemarkederne ovenpå finanskrisen, og bidrog til det hurtige uholdbare snap back rally i sidste halvdel af 2009. QE2 i sommeren 2010 havde ligeledes en positiv effekt på og specielt og , men effekten varede i kortere tid. Vi vurderer derfor, at en QE3 i størrelsesorden med QE2, maksimalt vil have en effekt over 6 måneder.

Pengepolitiske lempelser virker kun på kort sigt, da de ikke tager hånd om strukturelle problemer i økonomien. Effekten vil blive svagere og svagere ind økonomien når et mætningspunkt hvorved der ikke kan presses mere ud af markederne. Dette bringer os til vores pointe.

Bernanke er Obamas mand

Ben Bernanke og Fed har været under usædvanlig skarp kritik fra de republikanske præsidentkandidater anført af liberalisten Ron Paul (vi kan iøvrigt varmt anbefale hans bog End the Fed). De tilbageværende kandidater har givet udtryk for, at der skal ske ændringer i centralbankens struktur, hvilket uden tvivl betyder Bernankes afgang i tilfælde af, at Obama taber valget. Forestillingen om, at centralbanken er fuldstændig uafhængig af politikerne er utopi, og det eneste eksempel på at dette kan fungere i praksis er sandsynligvis Tyskland. Bernanke er Obamas mand, og har derfor incitament til at arbejde mod de samme mål.

Tirsdag d. 6 november i år er der præsidentvalg i USA, og på dette tidspunkt skal der gerne være gang i beskæftigelsen og den almindelige amerikanske borger skal igen føle en velfærdseffekt af stigende aktier i deres pensionsdepot. Sker dette ikke, vil Obama have ualmindeligt svært ved at slå selv den mest uduelige republikanske kandidat (Romney). Antager vi, at en ny omgang pengepolitisk stimuli vil have en effekt over et halvt år, vil Fed tidligst lancere en QE3 (eller under et andet navn) i starten af maj. Tillægges en bufferperiode på en måneds tid, ser vi det dermed sandsynligt, at FOMC mødet d. 19-20 juni vil komme med hints om ny stimuli.

Hold øje med arbejdsløsheden og dollarkursen

“Høgene” overgår stadig “duerne” i FOMC, men dette kan hurtigt ændre sig. En pludselig stigning i arbejdsløsheden eller en forsat styrkelse af dollaren overfor euroen vil kunne få duerne i Fed til at vende på en tallerken. Den amerikanske kan ifølge über-keynesianerne ikke klare sig uden en svækket dollar, og den kan derfor være afgørende for hvornår QE3 slippes løs.

Om forfatteren

Vi startede Sølvinvestor i februar 2011 og vores interesse ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

11 kommentarer den "Hvornår lanceres en ny omgang kvantitative lempelser?"

 1. FD 25/01/2012 kl. 00:27 Svar

  Jeg vil tilføje at Operation Twist jo først udløber i juni i år. Jeg tror ikke de vil lave både en omrokering og udvidelse af balance sheet på een gang.
  Og så hører det med at yderligere opkøb af værdipapirer, stats- eller boligobligationer, er det sidste skud de har i bøssen. Som forventet prøvede de deres andre options først. Dvs lovning på at holde renten lavt 2 år frem og omrokering af balance sheet, og så på dette møde: En åben informationspolitik, hvad det så end skal betyde. Økonomien skal se meget værre ud før FED skyder deres sidste kugle af.

  Mht. høge og duer i kommiteen: Fra årsskiftet har der været 3 udskiftninger i FOMC. De nye medlemmer er efter sigende mere duer end høge. Men mon dog at de går drastisk til værks på deres allerførste møde.

  • admin 25/01/2012 kl. 11:16 Svar

   Hvad er så dit bud på hvornår og hvad der skal til, før der kommer en ny omgang stimuli?

   • FD 25/01/2012 kl. 20:38 Svar

    Jeg behøver ikke at gætte, for Bernanke har netop sagt det lige nu på pressemødet. Hvis inflationen dykker under target, så vil de være parat til at igangsætte yderligere kvantitative lempelser. Før dette sagde han at de forventer inflation som målt i CPI på 1,4-1,8% i 2012 og 1,5-2,0% i 2013. Hvis der kommer så meget deflationært pres på, og du ser inflationsrater væsentligt under FED forventning, som f.eks. 1,0% y/y ligesom i 2010, så kan du forvente QE.
    Og deflation, eller disinflation, kommer jo så vidt jeg ved fra deleveraging på kreditmarkedet, boligmarkedet, i husholdningernes gæld, samt evt. et regulært aktiemarkeds crash i en forlænget periode. Det kan såmænd sagtens ske, men du skal nok ikke holde vejret før det tydeligt kan læses i tallene.

 2. PMPirate 25/01/2012 kl. 20:17 Svar

  Så kom der lidt ud fra mødet: Ingen QE3 endnu, men “ZIRP to infinity” (eller mindst til slutningen af 2014): http://www.forbes.com/sites/steveschaefer/2012/01/25/bernanke-stays-easy-fed-rates-to-stay-low-through-late-2014/

  Det gav en positiv reaktion på ædelmetalpriserne. Med en negativ realrente på obligationer i mindst tre år endnu er det jo fordelagtigt i stedet at placere sin kapital i aktiver der ikke har modpartsrisiko og hvis værdi ikke udhules af inflationen.

 3. ricky 28/01/2012 kl. 09:24 Svar

  jeg følger nogen trader der ser lille tilbagegang til 1680-1700 dollar og så derfra skulle det gå mod de 1800 dollar og hvis vi får sølv over 35 skulle den skyde mod nye højder, der var rigtig mange pro trader der regnet med at vi ville få et tilbage fald mod de 1500 og sølv 26 men det er blevet taget af bordet da central bankeerne har sat printeren på max speed……

  • PMPirate 29/01/2012 kl. 21:37 Svar

   Efter hurtige prisstigninger, som vi har haft denne måned, er det ikke usædvanligt, at der kommer en korrektion. Selv ser jeg ikke et mindre tilbagefald som usandsynligt, og holder derfor igen med at købe flere ædelmetaller lige nu.

   Vi må huske på, at seddelpressen langt fra er sat på max speed endnu. QE3 blev ikke annonceret, og der er ikke noget tilsvarende på vej her i Europa.

   Det centralbankerne gør lige nu er mere subtilt. Currency swaps og øgede lånefaciliteter fra centralbankerne (herunder vores egen nationalbank) er ikke direkte QE. Men hvis den finansielle krise bliver værre, kan dette medføre et endnu værre kollaps.

   For over 40 år siden afskaffede Nixon den sidste rest af guldstandarden. I mange år gik det fint, for hvis man bare kan trykke penge ud af den blå luft, behøver ingen mangle penge. Men før eller siden går det galt, som vi så i 2008. Stigende renter gjorde den større gældsbyrde (fiat valuta er gæld) svær at håndtere, så man blev nødt til at sænke renten og trykke endnu flere “penge”.

   I 2008 undgik vi, at hele det financielle system gik ned. Men vi undgik det kun ved at gøre mere af det, som oprindeligt skabte krisen. Det er det, som vi nu igen mærker. Og igen tror “eksperterne”, at løsningen er mere gæld.

   Bankerne blev reddet af nationalstaterne i 2008. Og nu er nationalstaterne i krise, så centralbankerne forsøger at redde nationalstaterne. Men hvem skal redde centralbankerne, når det eneste reelle aktiv de har er en seddelpresse?

   • admin 29/01/2012 kl. 22:26 Svar

    Kan ikke være mere enig. De fleste glemmer at fiatvaluta ikke har intrinsic værdi i sig selv, men udelukkende er en lovning om betaling. Ædelmetaller har intrinsic værdi igennem den kapital, humankapital og arbejdstid der er gået til at udvinde det. Fiatvaluta er i bedste fald et lille stykke fint papir og i værste fald nuller og 1-taller i computeren.

  • FD 29/01/2012 kl. 22:40 Svar

   Nu kommer de kinesiske tradere tilbage på pinden i morgen efter at have holdt 14 dages ferie og fejret nytår. Så ser vi hvordan de reagerer på seneste FOMC melding blandt andet.

   • PMPirate 29/01/2012 kl. 23:44 Svar

    Når markederne holder lukket, ser jeg på prisen på Bullionvault. Og her ser det lige nu ud til en lille stigning.

    Men ellers ser jeg ikke på de kortvarige udsving. De giver kun stress – især hvad sølv angår.

    Jeg ser på fundamentalerne da mine investeringer er langsigtede.

    Kun hvis jeg vil købe ser jeg på det kortsigtede, for at finde det bedste tidspunkt. Og her skal man ikke vente for længe.

 4. admin 28/01/2012 kl. 12:38 Svar

  Glimrende interview med manden bag Currency Wars, Jim Rickards: http://kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2012/1/28_Jim_Rickards.html

 5. Admin 26/03/2012 kl. 18:04 Svar

  Bernanke kom i dag med hvad vi tolker som det første hint om yderligere kvantitative lempelser http://borsen.dk/nyheder/oekonomi/artikel/1/229010/bernanke_saar_tvivl_om_jobmarkedets_styrke.html.

Skriv en kommentar