Dine gamle mønter er mere værd end du tror

Skrevet af den 18/01/2012 i Fakta - 13 kommentarer

Vi skriver normalt om investeringsguld og investeringssølv ( eller barrer) af højeste lødighed og karat, men det er vigtigt at huske på, at alt kan betragtes som en investering eller en opsparing. Så længe man ikke betaler en urimelig høj pris over spotprisen for mønterne og kun for metalindholdet, er det et ligeså fornuftigt køb (i nogle tilfælde bedre) som traditionelle mønter og barrer på trods af slid og misfarvninger.

Mønter i cirkulation

Guld og især sølv blev i gamle dage brugt i “hverdagsmønter” (cirkulerende mønter) over hele verden, og derfor er det stadig muligt at finde cirkulerede mønter der indeholder ædelmetal. Man gik senere væk fra at producere mønter der indeholdte og sølv, fordi metalværdien efterhånden oversteg den nominelle (pålydende) af mønten. Idag laves cirkulerende mønter traditionelt af kobber og tin, men det er ikke utænkeligt, at man en dag igen bliver nødt til at finde nye billigere materialer såsom plastik eller helt gå væk fra fysisk valuta. Grunden til prisstigningerne er naturligvis, at penges købekraft er kraftigt udhulet pga. inflation, siden mønterne blev produceret.

Gamle mønter steget 3500% i værdi

Et rigtigt godt eksempel på et land hvor der cirkulerede sølvmønter i samfundet er USA. Op til 1964 indeholdte de fleste mønter 90% rent sølv. Flere af mønterne tilbage fra 1800-tallet indeholder faktisk tæt på 1 troy ounce sølv. Den amerikanske hjemmeside Coinflation.com har lavet en oversigt over mønternes nominelle værdi i forhold til metalværdien. Flere af mønterne er steget med over 3000% og har dermed været en særdeles god investering, havde man gemt dem i sparegrisen.

Den mest almindelige amerikanske mønt er nok Kennedy Half Dollar mønten fra 1964 der indeholder 90% sølv og 10% kobber. Den nominelle værdi er naturligvis en halv dollar, men pga. sølvindholdet er værdien i dag omkring 11 dollars, svarende til en prisstigning på over 2000%. Half Dollar mønter fra 1965 og frem indeholder derimod kun 40% sølv, og derfor er stigningen mere moderat.

Find selv flere eksempler inde på hjemmesiden – det kan jo være du har en lille formue liggende i en krukke i kælderen.

Fysisk pris ofte under spotpris

Fordelen ved cirkulerede mønter, og grunden til at de til tider er en bedre investering end investeringsmønter er, at de ofte kan erhverves til en pris under spotprisen. Det er meget sjældent, at ucirkulerede mønter med høj lødighed kan købes under spot, og der betales som regel en præmie over metalværdien. Går man derfor udelukkende efter det rene guld eller sølv, så bør man måske kigge i denne retning.

Da cirkulerede mønter ikke anses som investeringsobjekter, så er det ikke altid, at mønthandlere eller privatpersoner er opdateret på den faktiske metalværdi. Prisen på guld og sølv er som sagt steget markant siden 2001, og ikke alle forhandlere har opdateret deres , da køberne indtil videre har været dominerede af samlere.

Hvor kan de købes?

Vi har ofte stødt på amerikanske mønter hos mønthandlere og på loppemarkeder, hvor prisen har været særdeles fornuftig. Ofte ligger forhandlere og private samlere desværre kun inde med nogle få stykker, så det kræver lidt benarbejde at samle mange af disse sammen. Dog kan der gå lidt sport i at se hvor billigt man kan købe dem til hos diverse forhandlere landet over.

Gå ned i din nærmeste mønthandler og se hvad de ligger inde med. Mød op til næste loppe eller kræmmermarked, da der altid er nogle der sælger mønter. Den svenske guld og sølvforhandler Liberty Silver køber og sælger ligeledes både amerikanske og svenske mønter med forskellig sølvindhold. Husk at du kan få rabat ved at benytte vores rabatkode.

Del dine erfaringer med køb og salg af cirkulerende mønter i kommentarfeltet.

Om forfatteren

Vi startede Sølvinvestor i februar 2011 og vores interesse ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

13 kommentarer den "Dine gamle mønter er mere værd end du tror"

 1. PMPirate 21/01/2012 kl. 16:45 Svar

  Efter min mening er Liberty Silver alt for dyre med deres cirkulerede svenske sølvmønter.

  Dem plejer jeg at købe billigere hos PR Mønter i Aarhus. På hverdage plejer de om formiddagen at publicere en opdateret prisliste for de cirkulerede mønter de sælger: http://www.pr.dk/guld/guldkurs.htm

  Selvom det ikke fremgår af deres hjemmeside, sælger de også per postordre.

  Når jeg køber hos dem, plejer jeg at ringe til dem for at checkke om de har det på lager jeg vil købe, og aftale en pris på fragten (prisen på mønterne er altid prisen i deres seneste prisliste). Så laver jeg en bankoverførsel til dem på det samlede beløb, og når de har modtaget pengene sender de varerne til mig.

  • admin 21/01/2012 kl. 16:51 Svar

   Tak for tippet Pirate. Hvilke mønter sælger PR og hvor meget koster fragt?

   • PMPirate 21/01/2012 kl. 18:05 Svar

    De gør mest i guldmønter. I sølv sælger de assorterede/uspecificerede mønter i finsølv og 40% og 80% svenske sølvmønter. Prisen for sølvmønterne plejer at være lige omkring spot for sølvindholdet.

    Jeg plejer at købe 2-4 kg af gangen fra dem, og har afhængigt af vægt og værdi betalt mellem 175 og 300 kr. i fragt per forsendelse.

    • admin 21/01/2012 kl. 20:36

     Tak for svaret, lyder spændende.

    • Admin 08/04/2012 kl. 11:39

     Liberty Silver har lige nu et enestående tilbud på cirkulerende 40% sølvmønter fra Sverige http://www.libertysilver.se/kopa/produkt/fourty Prisen er pt 5681 dkk per kilo rent sølv. Derudover får man 1% rabat ved at benytte vores rabatkode.

 2. Stella 11/03/2013 kl. 02:04 Svar

  Hej. Jeg har nogle gamle penge som jeg vil sælge. Men ved ikke hvad de er værd. Der er 1 100 kr fra 1936. Og en 5 kr seldfra 1936. Og 2 stk 10 kr seld fra samme år. En 10 kr seld fra 1972. Er der en som kan hjælp mig her med at sige hvad deisse penge er værd.
  På forhånd tak.

  • NogetSker 12/03/2013 kl. 19:34 Svar

   Sorry – men du er nok kommet forkert her.
   Tvivler på at du blandt os gold bugs vil finde nogen, der kan se en merværdi i fiatpenge.
   For mig vil de, på en god dag, maks. være pålydende værdi værd.

   Prøv evt. at kontakte Lauritz.com.

 3. Ulla rathje 24/03/2016 kl. 09:59 Svar

  Hej. Er en Kennedy half dollar fra 1964 noget værd når der er sat sølvvedhæng på så den kan bruges som halskæde.
  Tak for hjælp.
  Vh Ulla Rathje

  • Admin 24/03/2016 kl. 15:30 Svar

   Hej Ulla. Jeg tror desværre ikke at den vil have værdi udover sølvværdien som kan ses her.

 4. Bent Slivsgaard 24/05/2016 kl. 17:36 Svar

  Hej
  Jeg har en gul 1 kr. fra 1960, hvad er den værd

  • Finn Holm 04/09/2016 kl. 12:11 Svar

   Du kan kontakte mig, såfremt du vil sælge din gule 1 krone fra 1960. – Jeg vil gerne se et foto inden jeg vil byde. Finn Holm, Kongehøjen 58, 6520 Toftlund

  • anna 28/09/2016 kl. 13:54 Svar

   Husk altid at få vuderet dine ting hos et ordentligt auktionsfirma, før du videre sælger dine ting.
   Jeg googlede “1kr 1960 guld” og kom frem til dette link, hvor den stod til 56.000.
   http://www.samlerforum.dk/produkter/115-gule-1-kroner/1001254-1-krone-1960-0/
   Nu ved jeg jo ikke om det er den, men hvis det er, så sælg den ikke for billigt, til den første og bedste på din vej.

 5. Annemette 11/10/2017 kl. 20:46 Svar

  Hej , jeg står og har arvet en ret stor mønt samling og kunne godt tænke mig at få den vurderet … Er der nogle der ved hvor jeg kan søge hjælp henne? Gerne i Vejle omegn

Skriv en kommentar