Faktorer der påvirker guld og sølv på kort og langt sigt

Skrevet af den 06/01/2012 i Analyse - 2 kommentarer

Som alle aktiver, påvirkes guldprisen og sølvprisen af mange forskellige faktorer, der hver især trækker i sin retning. Generelt kan man opstille disse i to hovedgrupper: tekniske og fundamentale forhold. Disse to forhold er ikke direkte forbundet. Ofte ses en diametralt modsat prisudvikling, og derfor er det vigtigt at have begge in mente, når man investerer i guld og sølv, eller i et tredje aktiv for den sags skyld.

Denne artikel behandler nogle af de samme emner som vores tidligere artikel om, hvorfor man skal investere i guld og sølv, da spørgsmålet om “hvilke faktorer” og “hvorfor” i sidste ende er identisk.

Divergens og konvergens

De fundamentale forhold er dem som holder guld og sølv på “rette kurs” (konvergens), og de tekniske kortsigtede forhold er dem der giver udsvingene væk fra denne kurs (divergens). Har man identificeret et langsigtet bullmarked i ædelmetaller, kan man forvente at prisen vil stige i det lange løb.

Intet stiger dog uafbrudt, og det er her de kortsigtede faktorer spiller en rolle. Som et pendul får de tekniske forhold armen til at svinge fra side til side, men efter et stykke tid stabiliserer den sig. Eksempelvis kan et statsbankerot medføre umiddelbare prisfald på ædelmetaller (tekniske forhold), men når panikken er dæmpet igen, vil investorer igen søge mod metallet som (fundamentale forhold).

Tekniske forhold for guld og sølv

Mange investorer benytter sig af teknisk analyse (eng.: technical/chart analysis) til at identificere forskellige entry og exit points. Selvom det stadig er uklart hvorvidt denne form for analyse kan bruges, sidder der uomtvisteligt mange analytikere og investorer verden over og kigger på de samme grafer. Dermed kan der opstå en form for selvopfyldende forventninger. Der er naturligvis også en grundigere forklaring på hvorfor teknisk analyse kan bruges, men her henviser vi til diverse bøger om emnet i stedet (Amazon).

Har et flertal af investorerne identificeret et modstandsniveau, som eksempelvis var tilfældet med USD50 per troy ounce sølv, forventer de, at det er modstand. Selvom der ikke i sig selv er en fundamental eller logisk grund til, at folk skulle sælge ud, så kan det alligevel blive tilfældet, da investorerne forsøger at front runne de andre. Tekniske forhold er dermed i høj grad et spørgsmål om følelser og kortsigtet adfærd blandt investorer.

Tekniske forhold dækker dog også over andet end følelser. Vi så i efteråret, at den økonomiske med dertilhørende pludselig fald på aktiemarkederne tvang de store banker og hedgefonde til at likvidere deres succesfulde beholdninger, for at møde margin calls på deres tabende aktiver. Dette gik ud over guld og sølv, som indtil da havde været en profitabel med tocifrede afkast for indeværende år. Salget af ædelmetallerne skete dermed på trods af, at flere analytikere stadig så dem som en god på langt sigt.

Fundamentale forhold for guld og sølv

Fundamentale faktorer er dem, som binder sig til strukturelle forhold i samfundet og økonomien. Her er der traditionelt tale om inflation, arbejdsløshed, produktivitet, , demografi, geografi, købekraft osv. Det er forhold der ikke umiddelbart kan ændres, og de sørger dermed for at holde aktivernes prisudvikling nogenlunde stabil på lidt længere sigt.

En kontinuerlig devaluering af valutaernes købekraft eller en konstant høj inflation vil drive investorer over i guld og sølv for at bibevare deres formue. Arbejdsløshed og gæld vil øge usikkerheden, og ligeledes få investorer til at søge mod sikre havne. Den demografiske udvikling og produktivitet vil skabe en overefterspørgsel efter specielt sølv i industrien og til investeringsbehov. Alt dette er mere grundigt forklaret her.

Ofte snakker man om kontra , hvor kan benyttes til at påvirke økonomien på kort sigt, men på langt sigt, er det kun finanspolitik der kan ændre strukturen i samfundet. Et godt eksempel er de gældsproblemer verdensøkonomien og USA og EU oplever i disse år. Indtil videre har politikerne og centralbankerne forsøgt sig med igennem adskillige rentenedsættelser og forøgelse af pengemængden, men det har blot udskudt problemerne. Opkøbsprogrammerne QE1 og QE2 havde markante positive effekter på akivpriserne på kort sigt, men nu ser det ud til, at nye tiltag igen er nødvendige for at holde hånden under aktiemarkederne. For at man virkelig skal løse gældsproblemerne kræver det strukturelle ændringer.

Hvad enten man er modstander eller tilhænger af kortsigtet og langsigtet stimuli af økonomien, så er det faktorer man skal tage højde for, når man investerer i guld og sølv. Urutinerede investorer kan hurtigt blive skræmt af kortsigtede prisudsving, og glemmer at holde fokuset længere fremme, og dermed misser de store stigninger der udfolder sig i sidste ende.

Om forfatteren

Vi startede Sølvinvestor i februar 2011 og vores interesse ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

2 kommentarer den "Faktorer der påvirker guld og sølv på kort og langt sigt"

 1. Mikael Rieck 06/01/2012 kl. 12:23 Svar

  Rigtig godt indlæg 🙂

 2. benny 07/01/2012 kl. 10:55 Svar

  Danmark er rige…!!
  vi har en krigs-kasse med små 400 milliarder..kr..!
  Desuden har vi knap 70 tons med guld..!!
  hip hip hurra..!!
  noget jeg derimod ikke fatter…!! Er at co 80%
  af det danske guld befinder sig i bank of england.i london..!
  vel ca 15% i usa…ca 5% i danmarks national bank..!
  SYNTES det er på tide dk.guld kommer hjem..!!
  kan man ikke holde det i hånden…ejer man det ikke..!!
  Desuden er der så meget fake gold i omløb..!! bla. udsendt
  fra forth knox…wolfram…barrer iklædt 2-3 mill..guld..!!
  jeg vil opfordre den danske regering..til at få vort guld hjem..!!

Skriv en kommentar