Mulig afkobling af spotpris fra fysisk guld og sølv pris

Skrevet af den 13/12/2011 i Analyse - 10 kommentarer

Skandalen omkring MF Globals konkurs i slutningen af oktober bringer endnu en gang spørgsmålet om og sølv kontra papir op. Hvis investorernes indeståender og futures kontrakter ikke er sikret imod konkurser, hvorfor så overhoved risikere at investere på børsen, i stedet for at have metallet i sin egen besiddelse.

Futures markedet altid betragtet som sikkert

Før MF Globals konkurs, havde man tiltro til, at ens formue var sikret i futuresmarkedet. Aldrig i historien har en investor tabt penge pga. konkurs, men nu ser det ud til, at omkring USD1,2 mia. af MF Globals kunders penge er forsvundet. Dette burde ikke kunne ske, da der er en klar grænse mellem forvalterens og kundernes likviditet, men denne grænse blev brudt, da direktøren for MF Global, Jon Corzine, så sit snit til at tjene hurtige penge på gearede sydeuropæiske statsobligationer.

Markedet for futures fik med ét taget sin uskyld, og det værste der kan ske i finansielle er, at investorerne mister tilliden. Opdager de, at systemet er korrupt og ineffektivt, så søger de mod andre aktiver. Dette kan markere enden på det finansielle system som vi kender det i dag.

Meget lille fordel ved futures kontrakter

Hvis vi har ret i vores formodning om, at MF Global vil have vidtrækkende konsekvenser for det finansielle system, så er investorerne allerede nu i gang med at lukke futures kontrakter og trække likviditet ud af markedet. Hvis vi tænker specifikt på guld og sølv kontrakter, så kan en vis andel af de seneste ugers fald sandsynligvis tilskrives dette faktum. Det er ikke et spørgsmål om, at investorerne har mistet tilliden til guld og sølv – det er et spørgsmål om, at de nu skal inddiskontere risikoen for, at deres kontrakter kan blive værdiløse.

Man kan betragte markedet for futures, som en børs der muliggør besiddelse af en bred vifte af aktiver, og ædelmetaller, uden at man fysisk behøver at opbevare det. Nogle aktiver () egner sig særdeles godt til futures markeder, eksempelvis hvede, korn osv. der er sæsonbestemte og som rådner relativt hurtigt. Guld og sølv rådner ikke og udbuddet er stabilt, så den eneste fordel ved at holde sådanne futures kontrakter er, at man slipper for at opbevare det fysisk. Hvis det er den eneste fordel, er det måske ikke værd at risikere hele sin position på at investere i papirkontrakter.

Afkobling mellem papir og fysisk metal på vej?

Hvis investorerne tænker på denne måde, vil de søge at lukke deres eksisterende positioner, hvilket vil give en masse støj (store prisudsving på kort sigt) på markedet. Herefter vil de søge over i det fysiske marked i stedet for. Konsekvensen af dette vil blive, at spotprisen falder, mens den fysiske pris stiger.

I første omgang vil det give sig udtryk i stigninger på premiums på mønter og barrer, dernæst flaskehalse og konkret mangel hos forhandlere, og til sidst en decideret afkobling fra papirmarkedet. Stigninger i premiums og flaskehalse har vi observeret tidligere på året, især på guldmarkedet, hvor store forhandlere løb tør for fysisk guld. Der skal dog en skelsættende begivenheden på børserne til, at en fuldstændig afkobling bliver en realitet. Men så snart det sker, er der ingen vej tilbage.

Vi holder selv øje med priserne på ebay i forhold til futuresmarkedet for et fingerpeg om, hvornår afkoblingen sker. En guide til køb og salg på ebay kan findes her.

Fantastiske opkøbsmuligheder i fysisk guld og sølv

Kommer det til at spille sig ud som vi forventer, så vil der opstå fantastiske entry points i guld og sølv lige før en komplet afkobling. De fysiske priser vil initialt følge spotprisen nedad (konvergens), dog i et langsommere tempo på grund af forhøjede premiums, der virker som en stødpude for fald.

Prisen på guld og sølv bestemmes stadig primært på futures markeder såsom CME (Chicago Mercantile Exchange), og det vil fortsætte indtil “musikken stopper, og der ikke er stole nok til alle”. I det øjeblik vil spotprisen falde til ingenting og de fysiske ædelmetalpriser vil sætte nye rekorder (divergens). Kan man time dette øjeblik, og købe fysisk lige før det går op for investorerne, at spotprisen er kunstigt manipuleret, så kan der opstå dette årtis bedste entry points i begge metaller.

Indtil videre er vores nederste pristarget USD26 for sølv og USD1550 for guld.

Om forfatteren

Vi startede Sølvinvestor i februar 2011 og vores interesse ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

10 kommentarer den "Mulig afkobling af spotpris fra fysisk guld og sølv pris"

 1. Abdu 13/12/2011 kl. 23:25 Svar

  hej

  hvad tror i at priserne vil falde imorgen yderligere

  på guld og sølv

 2. ricky 17/12/2011 kl. 10:19 Svar

  synes ikke prisen hos guldhandlerne faldt sammen med spot prisen….

 3. john 22/12/2011 kl. 17:39 Svar

  guld vil falde de næste dage tror jeg

  • admin 08/01/2012 kl. 17:22 Svar

   Vi tænkte at sammenligne de to sølvfonde SLV (papir) og PSLV (fysisk) for sjov, for at se om man kunne udlede noget af deres prisudvikling, og noget yderst interessant fremkom, som kan ses her: https://www.tradingview.com/e/ewrWdTI6/ For første gang i meget lang tid ses der en divergens mellem de to fonde!! Indtil nu har du fulgt hinanden næsten perfekt op og ned. Fortsætter dette kan det være de første spæde tegn på en afkobling.

 4. admin 10/02/2012 kl. 10:51 Svar

  Den faldende volumen på råvarebørserne efter MF Globals kollaps har nu fået CME til at gøre noget vi ikke troede muligt, nemlig at sænke margin kravene på ædelmetaller! http://www.zerohedge.com/news/cme-cuts-gold-silver-platinum-and-copper-margins Det kan være triggeren der får guld og sølv til at stige mod nye højder i foråret.

  • FD 10/02/2012 kl. 22:44 Svar

   Det kommer ikke til at have nogen effekt overhovedet. Beklager. 🙂

   • admin 11/02/2012 kl. 10:32 Svar

    Det kommer ikke bag på os at du mener det 😉

 5. Admin 23/03/2012 kl. 22:28 Svar

  Så ser det endelig ud til, at korthuset braser sammen for Jon Corzine, og han måske får den straf han fortjener: http://www.bloomberg.com/news/2012-03-23/mf-global-s-corzine-ordered-funds-moved-to-jpmorgan-memo-says.html

Skriv en kommentar