Hvor meget vejer 1 million kroner i guld og sølv

Skrevet af den 21/10/2011 i Fakta - 5 kommentarer

Nogle gange er det en fordel at sammenligne forskellige aktiver for at gøre det lettere at forstå deres værdi. På onsdag er der 70 mio. kr. i Superpuljen i Onsdagslotto. Vi køber nok personligt et par ekstra kuponer, for tænk hvor meget og sølv man kunne købe, hvis man vandt hovedgevinsten. Men vent, hvor meget fysisk kan man egentlig få, for den svimlende sum af 70 mio. danske kroner?

I denne uge var der en interessant artikel i medierne om, hvor meget en million kroner vejer i forskellige danske og sedler. Artiklen viser, hvor meget man skal slæbe rundt på, hvis man vælger at få beløbet udbetalt i forskellige denomineringer. Eksempelvis vejer en rund million ca. 700 kg. i 10-kroners . Denne undersøgelse kunne vi godt tænke os at relatere til fysisk guld og sølv. Hvor meget ville det kræve at få pengene udbetalt i fysisk ædelmetal?

1 million kroner i guld kan ligge i håndtasken

Dagens er 280 kr. per gram og sølvprisen ligger i skrivende stund på 5,3 kr. per gram. Deles disse to tal med 1 million kroner fås henholdsvis 3571 gram guld og 188679 gram sølv. Købes der for en million kroner sølv, kræves der med andre ord, et ualmindeligt stort , for at rumme de næsten 190 kg finsølv. Guld, derimod, fylder ikke mere, end det med lidt god vilje kan ligge i en håndtaske, eller i hvert fald i en kuffert, og uden problemer gemmes væk i et .

Hver dansker har 3 kilo guld

Det leder til en anden spændende iagttagelse med hensyn til guld og sølv. Hver dansker har en formue på 833.000 kroner, hvilket betyder ca. 3 kg rent guld. Af disse 833.000, er kun godt 300.000 kroner likvide aktiver, der kan omsættes med det samme, resten er primært bundet op i huset. Det svarer til en 1 kilos guldbarre. Omsættes det til sølv bliver det omkring 50 gange tungere.

70 millioner ville kræve en lastbil

Var man så heldig ene mand at vinde hovedgevinsten onsdag, ville man højst sandsynligt få problemer med at opbevare så meget ædelmetal. I guldstørrelser ville det veje 250 kg, og i sølvstørrelser ville det veje svimlende 13 tons! Foruden det ville tæt på umuligt at opstøve så meget sølv på kort tid, ville det kræve en stor lastbil at transportere det. Til sammenligning ville 70 mio. veje 80 kg i 1000-kroners sedler.

I denne undersøgelse ligger dermed en stor del af forklaringen på, hvorfor investorer foretrækker guld fremfor sølv, når de investerer i en sikker havn. Det er simpelthen mere bekvemt at slæbe rundt på og opbevare. Får man pludselig brug for at rejse til en anden del af landet, eller måske helt ud som følge af forskellige uroligheder og usikkerhed, er det nemmere at transportere sin formue i guld end sølv. Der er dermed et “luksusproblem” i at investere i sølv, så længe prisforskellen er så stor. Så længe der ikke er behov for at flygte ud af landet, og højst sandsynligt aldrig bliver, så foretrækker vi at investere i både fysisk guld og sølv.

Hvad ville du bruge en gevinst på 70 millioner kroner på?

Om forfatteren

Vi startede Sølvinvestor i februar 2011 og vores interesse ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

5 kommentarer den "Hvor meget vejer 1 million kroner i guld og sølv"

 1. Mikael Rieck 21/10/2011 kl. 13:24 Svar

  Personligt ville jeg placere en stor del af pengene i en så sikker (5-7%) forrentet investering. Resten skulle der så leges med. 60m til bare 5% i rente ville stadig give 3m om året til at leve for.

  Er jeg i øvrigt den eneste der ikke får besked når der kommer nye kommentarer? Selvom jeg abonnerer på dem, så kommer der aldrig noget.

  /Mikael

  • admin 21/10/2011 kl. 18:04 Svar

   Virker det nu?

  • Keld J. 21/10/2011 kl. 21:50 Svar

   Hvad betragter du, i disse tider som en sikker investering?

 2. Rene Cohrt 22/10/2011 kl. 21:31 Svar

  Det økonomiske perspektiv afhængig af kapitalværdiernes størrelse, kan der overleves 3 md, et 1/2 år,5 år 12 år.Problemerne kan ikke beses på bggrund af fiduciær mønt.

  Enhver planlægning ud fra traditionellebegreber håbløs, da systemet er i totalt sammenbrud.

  Der er kun sølv og guld med sikre kapitalbevaringsværdier.

  Formuer starter aktuelt på 10-11 millioner kr og antager dynastisk karakter fra 20-25 milloner kr.

 3. admin 26/10/2011 kl. 10:20 Svar

  Husk at det er i aften at den store pulje kommer i spil 🙂

Skriv en kommentar