De mest populære guldmønter og sølvmønter

Skrevet af den 13/10/2011 i Fakta - 4 kommentarer

Fysiske sølv og investorer investerer som regel i populære, let genkendelige og anerkendte i traditionelle størrelser såsom 1 troy ounce. Jo mere “almindelige” mønterne er, desto mere likvide, hvilket er en fordel når de (måske) en gang i fremtiden skal sælges igen. Valget af afhænger i høj grad af, hvilken investeringshorisont, samt hvilken tilgang man har til de ædle metaller (investor eller samler).

Maksimer dit afkast

Køber man fysisk guld og sølv i investeringsøjemed, søger man altid at maksimere sit afkast. I dette “maksimeringsproblem” er likviditet – som i alle investeringer – en vigtig faktor. Likviditet betyder kort og godt, at mønten er let omsættelig og dermed til en hver tid accepteret for at have den værdi, som er givet af verdensmarkedsprisen.

Mest anerkendte mønter

De mønter vi beskriver her er primært 1 troy ounce, hvilket som sagt er den mest gængse størrelse. En anden fordel ved at investere i anerkendte mønter er, at de er lettere at vurdere ægtheden af, hvilket naturligvis er det vigtigste krav for en god . Investerer man i samlermønter (numismatiske mønter), hvor værdien i høj grad afhænger af “sjældenheden”, risikerer man, at betale en for høj pris for netop samlerværdien, hvis man ikke er ekspert. Derimod kan man med garanti gøre nogle gode køb hvis man har meget forstand på det.

Investeringsmønter er primært givet ved deres metalværdi og stiger dermed i takt med spotprisen, samtidig med, at der er chance for, at mønten senere hen bliver en samlermønt, og dermed tilføre den ekstra værdi, som du ikke har betalt ekstra for.

Vil du være sikker på, at du ikke køber “katten i sækken”, så køb kun hos pålidelige forhandlere. De forhandlere vi linker til ligger som oftest inde med nedenstående mønter. Ellers kontakt dem og hør hvornår de kommer på lager igen.

Ikke ulovligt at købe guld

Det er en udbredt misforståelse i befolkningen, og i særdeleshed blandt bankrådgivere, at det angiveligt skulle være ulovligt for danskere at købe guldmønter og guldbarrer til investeringsformål. Det er bestemt ikke ulovligt at investere i hverken guld eller sølv, og der er endda momsfrit at købe finguld i Danmark.

Nedenfor har vi listet de mest kendte møntserier til investeringsformål.

Krügerrand

Den første Krügerrand blev møntet i 1967 med det formål, at private skulle kunne besidde i Sydafrika. Krügerrand er nok den mest kendte guldmønt i verden og i 1980erne stod den for 90% af alle guldmønter. Denne møntserie bærer derfor også kun en meget begrænset numismatisk værdi udover ædelmetalindholdet.

 • (ler): guld
 • Størrelser: 1, 1/2, 1/4 og 1/10 oz
 • Lødighed: .9167 (22 karat)

Maple Leaf

De canadiske Maple Leaf guldmønter stammer tilbage fra 1979, hvor Royal Canadian Mint startede produktion. Mønten, som både findes i en guld, sølv, og udgave, er den officielle mønt fra Canada og betegnes dermed som “legal tender“. Sølvmønterne er kendt for at indeholde den højeste lødighed overhoved muligt, .9999.

 • Ædelmetal(ler): guld, sølv, platin og palladium
 • Størrelser: 1, 1/2, 1/4, 1/10 og 1/20 oz afhængig af metallet
 • Lødighed: .9999 (24 karat) guld og sølv, .9995 platin og palladium

Amerikansk Eagle

De amerikanske Gold Eagle guldmønter stammer tilbage fra 1986, og er ligesom Maple Leaf en officiel mønt, og dermed garanteret af den amerikanske stat. Pga. et begrænset oplag i forhold til andre møntserier, indeholder disse mønter en vis numismatisk værdi.

 • Ædelmetal(ler): guld
 • Størrelser: 1, 1/2, 1/4 og 1/10 oz
 • Lødighed: .9167 (22 karat) guld

Østrigske Philharmoniker

Wiener Philharmonikere guld og sølvmønter er produceret siden 2002 hvor Østrig som et af de første lande indtrådte i eurosamarbejdet. Philharmonikere er dog kun “legal tender” i Østrig på trods af mønternes euro denominering på forsiden. Sølvmønten på 1 troy ounce er udelukkende en investeringsmønt og oplaget bestemmes af efterspørgslen.

 • Ædelmetal(ler): guld og sølv
 • Størrelser: 1 oz er den mest udbredte, men de findes i andre størrelser i små oplag
 • Lødighed: .9999 (24 karat) guld og .999 sølv

Lunar serien

Den nyeste Lunar møntserie går tilbage til det seneste årtusinde skifte. Hvert år udgives et nyt tema, der følger den kinesiske kalender. 2011 er eksempelvis harens år og næste år er dragens år. Efterspørgslen efter Lunar II 1 troy ounce drage sølv og guld mønter har været enorm, og de sælges allerede langt over spotprisen, da oplaget er meget begrænset.

 • Ædelmetal(ler): guld og sølv
 • Størrelser: 1, 1/2, 1/4 og 1/10 oz
 • Lødighed: .9999 (24 karat) guld og .999 sølv

Australiens Perth Mint

Perth Mint producerer et bredt sortiment af guld og sølvmønter i forskellige størrelser. Mest kendte er nok Gold Nugget guldmønten i 24 karat eller deres Koala og Kookaburra serie.

 • Ædelmetal(ler): guld, sølv og platin
 • Størrelser: 1 kg, 10, 2,1 1/2, 1/4, 1/10 og 1/20 oz
 • Lødighed: .9999 (24 karat) og .999 sølv

Kinesiske Panda

Panda møntserien er garanteret af den kinesiske stat. Mønterne er blevet produceret i forskellige oplag i gennem årene, og nogle af årsudgaverne er blevet dyre samlermønter. Lødigheden har også varieret, men i de seneste år er de møntet med .999 finsølv indhold og 24 karat guld.

 • Ædelmetal(ler): guld og sølv
 • Størrelser: 1 kg, 12, 5, 1, 1/2, 1/4 oz
 • Lødighed: .999 (24 karat) guld og .999 sølv

Cirkulerende mønter

I stort set alle lande har der på et eller andet tidspunkt i nyere i historie været guld og/eller sølvmønter i cirkulation. Ofte gik man væk fra at inkludere ædle metaller i mønter efter metalværdien oversteg møntens nominelle værdi, men man har bibevaret farverne på mønterne. Se blot på danske mønter, hvor de højst nominerede har guldfarve, 1, 2 og 5 kroner ligner sølv, og 25 og 50 øre mønter er bronzefarvede.

De mest almindelige cirkulerede mønter herhjemme er svenske og amerikanske sølvmønter af forskellig lødighed, hvor Kennedy Half Dollar fra 1964 der indeholder ca. 1/3 troy ounce, nok er den mest udbredte. Liberty Silver i Sverige forhandler begge dele, og de kan ofte erhverves tæt på spotprisen. Man køber dem i poser á 1 kg troy ounce ad gangen.

 • Ædelmetal(ler): guld, men primært sølv
 • Størrelser: varierer meget
 • Lødighed: .9 (amerikanske), .8, .6 eller .4 (svenske)

Ønskes en mere udførlig liste med detaljer over de forskellige investeringsguldmønter, findes den her. Køb guld og sølvmønter her.

Om forfatteren

Vi startede Sølvinvestor i februar 2011 og vores interesse ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

4 kommentarer den "De mest populære guldmønter og sølvmønter"

 1. Halfdan Timm 25/05/2013 kl. 16:46 Svar

  Tak for et rigtigt godt indlæg og en spændende side. Jeg er selv meget ny til hele idéen om investering i guld og sølv – men tanken om at bevare købekraften er meget tillokkende.

  Jeg følger med fremover.

  Hav en god weekend!

  • Admin 26/05/2013 kl. 13:52 Svar

   Velkommen til Halfdan. Super at høre du finder siden interessant 🙂

 2. sophia Nicole Mikkelsen 13/03/2017 kl. 13:10 Svar

  Hej Jesper (går udfra du er admin på siden)

  Det er jo fornyligt gået op for mange hvordan den økonomiske krise opstod–fusk fra de store hajer, for at gøre verden fattigere og sig selv rigere. Vil hører om du evt. også producerer islamiske guld og sølv mønter ( rent guld og sølv) meg gram angivet og karat.

  I den nære fremtid vil disse være alt hvad den danske befolkning vil have til rådighed. det er at hjælpe fem millioner mennesker med at leve videre selv efter frysning af cash løse bank konto med mere.

  mvh

  Sophia

Skriv en kommentar