Hvorfor Operation Twist ikke vil virke

Skrevet af den 22/09/2011 i Økonomi - 34 kommentarer

Der var mange spekulationer i markedet op til FOMC mødet i i går, efter det blev udvidet fra at vare en dag til to dage. Mange tolkede dette som om, at medlemmerne var enige om yderligere , men at de skulle formulere og præsentere det for befolkningen på den rigtige måde, hvilket ville tage længere tid end normalt. Markedet blev dybt skuffet!

400 mia dollar opkøb af lange obligationer

Federal Reserve meldte i går ud, at de ville købe for USD400 mia. obligationer med lang løbetid. Konsensus var netop, at Fed ville præsentere en såkaldt “”, men der lå dog nok et håb hos de fleste aktieinvestorer om, at Bernanke ville overraske med yderligere likviditet i markederne. Operation Twist-manøvren beskriver en måde hvorpå centralbanken sænker de lange renter, ved at købe lange obligationer og sælge korte. Fed har før forsøgt sig med denne form for rentemanipulation i 1961 med begrænset succes – derfor skulle der gå hele 50 år før det blev taget i brug igen.

Vi har gennem lang tid sagt, at det eneste værktøj tilbage i Bernanke skuffe er yderligere kvantitative lempelser. Derfor var skægaben nødsaget til at tage et tvivlsomt værktøj som Operation Twist i brug, som næppe vil hjælpe økonomien. Fed befinder sig nu i et forsøgslaboratorium, hvor de desperat prøver at finde metoder udover QE, der kan holde en hånd under aktiemarkedet. Som er tilfældet for mange eksperimenter, vil også dette fejle stort.

Steriliseret værktøj

Operation Twist er et såkaldt steriliseret værktøj, som ikke vil øge centralbankens balance, ligesom eksempelvis QE2 gjorde – og det er netop dette der er problemet. Den eneste måde hvorpå Fed kan redde aktiemarkederne fra at søge tilbage mod bunden fra marts 2009, er ved at øge deres balance, dvs. printe friske pengesedler igennem et opkøbsprogram af statsobligationer. Den amerikanske er et stort ponzi-spil, der kun kan fortsætte hvis der bliver tilført mere og mere likviditet. Hvis Bernanke vil udskyde det uundgåelige kollaps, kræves der efter vores estimater, minimum USD1.000 mia. nye kvantitative lempelser i en QE3-pakke, og før dette sker, vil markederne falde voldsomt.

Hvad med og ?

Ligesom markedet, blev vi på redaktionen ligeledes skuffet over denne udmelding om ingen QE3 i denne omgang. Dette kan nemlig trække guld og sølv med ned sammen med alle andre aktivklasser bortset fra US Treasuries og den amerikanske dollar, der blev umiddelbart styrket efter offentliggørelsen. Når der går panik i investorerne, så sælger de ud af alt hvad der ikke er boltet fast, herunder guld og sølv papirkontrakter. Det skyldes, at irrationelle investorer ser dollaren som sikker havn på trods af USA’s gigantiske økonomiske gældsproblemer. Det skyldes måske, at dollaren på nuværende tidspunkt er den mindst rådne frugt i kurven. I virkeligheden er der kun guld og sølv tilbage, der kan beskytte ens købekraft.

Guld og sølv solgte ud i aftentimerne, og ser ud til at fortsætte her til morgen. De tekniske indikatorer peger stadig opad, men der skal ikke meget til, før de er ødelagt. Der er desværre en stor sandsynlighed for, at guld og sølv kan havne i en dybere korrektion end de sidste par uger. Det er vores overbevisning, at dette – hvis det sker – primært vil rette sig mod papirmarkedet. Falder guld eksempelvis til USD1650 og sølv til USD33, vil der ikke være meget fysisk tilbage på markedet. Asiatiske investorer vil suge alt op og glæde sig over udsalget på ædelmetaller. Derfor vil disse niveauer også være rigtig gode opkøbsmuligheder, hvis det da overhoved er til at skaffe fysisk guld og sølv.

Det er nu, at guld og sølv skal stå deres prøve, og bevise, at de også kan præstere i et deflationært miljø. Det er før set, at guld befinder sig godt både under inflation og deflation, men det er mere spændende at se, hvordan sølv klarer sig. Det hele afhænger af, hvordan investorerne vægter styrkeforskellen mellem det industrielle element og det monetære element af sølv. Det der gør os positive i denne retning er, at der ikke eksisterer nogle sikre havne udover ædelmetaller efter CHF blev bundet op på euroen, Japans økonomi blev ramt af jordskælvet og USA lider under massive økonomiske problemer. Hvilke rationelle investorer vil binde deres kapital op på amerikanske 10-årige obligationer til 1,9% i rente?

QE3 i 2012

Vi er overbeviste om, at Fed ikke kan slippe afsted med Operation Twist. Når aktiemarkederne begynder at sælge ud for alvor, og den amerikanske befolkning ser at deres pensionsopsparing forsvinder, er de nødsaget til at lancere QE3, og denne gang endnu større end tidligere. Derfor tror vi, at der kommer en ny omgang kvantitative lempelser enten i slutningen af 2011 eller primo 2012. Indtil da vil der herske stor usikkerhed i alle markeder, og indtil videre er blikket rettet mod eurozonen i stedet for USA.

Peter Schiff forklarer her, hvilke konsekvenser Operation Twist vil få for den amerikanske økonomi.

Om forfatteren

Vi startede Sølvinvestor i februar 2011 og vores interesse ligger specielt på ædelmetallers rolle i verdensøkonomien i dag og i årene fremover. Læs vores vision.

34 kommentarer den "Hvorfor Operation Twist ikke vil virke"

 1. ricky 22/09/2011 kl. 16:16 Svar

  jeg håber de kommer ned i pris så kan man måske lige få købt lidt mere 🙂

 2. Keld J. 23/09/2011 kl. 09:10 Svar

  Og – du fik hvad du ønskede

 3. Erdal 23/09/2011 kl. 09:36 Svar

  Nogen der har en indikation af hvor langt sølv vil falde før den igen vil stige ?

  Er udmærket klar over ikke render rundt med en krystalkugle men det kunne være dejligt med et par kvalificeret bud ?

  Erdal

  • admin 23/09/2011 kl. 14:22 Svar

   Vi tør ikke komme med et bud på en bund mere, da alle tekniske og fundamentale forhold er sat ude af kraft i disse timer. Vi håber at USD33 holder, men mere kan vi faktisk ikke sige om det.
   Alle der har investeret i papirkontrakter har sandsynligvis tabt mange penge de seneste uger, hvorimod fysiske investorer stadig har deres stakke intakte i pengeskabet. Det er netop grunden til at vi aldrig kunne finde på at anbefale specifikke derivater, da risikoen for at blive blanket af på sådanne voldsomme udsving er stor. Vi er selv langsigtede fysiske investorer og ser denne korrektion/”crash” som et måde at købe billigere ædelmetal, men først når stormen passerer en smule.
   Vi kommer med en opdatering i løbet af weekenden.

   • Keld J. 23/09/2011 kl. 14:27 Svar

    Men interessant at Bullionvault nu i princippet melder: “Alt udsolgt” for fysisk soelv.
    De venter nye forsyninger paa mandag……

    Er faktisk enig i betragtningerne ovenfor – det fysiske soelvmarked boer blive stoevsuget ved disse priser.

    • admin 23/09/2011 kl. 14:35

     Vi er i hvert fald nogle af dem der hiver støvsugeren frem når der kommer lidt mere ro på. Det værste scenarie ved at vente er, at der simpelthen ikke er til at få fat på fysisk når man endelig føler prisen er rigtig.
     Vi har aftalt et interview med Tavex inden længe, og håber at kunne få en status på hvordan guldsalget har udviklet sig de seneste uger. BTW, hvis I har nogle spørgsmål til Tavex, så skriv dem gerne her, så bringer vi dem muligvis videre.

    • Keld J. 23/09/2011 kl. 15:09

     jaevnfoer Ott fra Tavex, saa er der ret stor interesse for guld nu, og har svaert ved at forestille mig det er faldet de seneste dage.

     Og ja – tror tiden er kommet til at aabne endnu en bankboks at fylde op i.
     Er faktisk ved at overveje at belaane fast ejendom i fastforrentede lange laan til at finansiere mere metal

 4. Thomas A. 23/09/2011 kl. 13:47 Svar

  Jeg klynger mig til en formodning om, at årsagen til at prisen i skrivende stund er tilbage til engang i februar måned er, at panikken får alle til at slippe enhver form for risiko… og spotprisen er vel primært udtryk for et papirmarked, som har samme risiko som så meget andet med tredjeparter involveret. Når man surfer rundt og ser på fysiske priser på nettet, understøttes denne formodning i hvert fald umiddelbart af priser, der ligger langt over den nuværende spot-pris. Hvis “de kloge” her på siden kan bekræfte dette, vil mit opfølgende spørgsmål være: Hvor længe kan en så ekstrem forskel på papir og fysisk opretholdes? Vi har før hørt om “to forskellige markeder”, men hidtil har fysiske priser trods alt fulgt spotten rimelig tæt! (så vidt jeg ved). Og en spotpris, der ingen sammenhæng har med prisen på fysisk, giver vel i virkeligheden ingen mening!

 5. ricky 23/09/2011 kl. 16:28 Svar

  max en uge thomas så tror jeg du vil se guld ryge i skyerne,det er hvad jeg har læst mig til rundt omkring…

 6. ricky 24/09/2011 kl. 08:18 Svar

  admin kan du ikke lige forklare det her 🙂

  http://www.kitco.com/reports/KitcoNews20110923DeC_CME.html

  • admin 24/09/2011 kl. 14:46 Svar

   Margin kravene er hævet på guld, sølv og kobber som følge af de seneste dages voldsomme fald. Det er helt i overensstemmelse med hvad man kan forvente i forbindelse med så stor volatilitet. I bund og grund handler det om fra CME’s side at minimere deres risiko for ikke at få deres penge hjem igen.

 7. Mikael Rieck 24/09/2011 kl. 08:59 Svar

  Hvad er det lige der er sket for sølv? Hvorfor er det faldet så markant?

  • FD 24/09/2011 kl. 12:38 Svar

   Der er jo sikkert 100 gode forklaringen fra “gold bugs” på hvorfor og de skal nok komme op i forums og blogs det næste stykke tid. Jeg tænker primært at “den usynlige hånd” vil få skylden igen og igen. Jeg ville ønske at jeg havde en usynlig hånd jeg kunne skyde skylden på når jeg tager fejl.

   Anyway, så har jeg følgende forklaring:
   WTI olie har fundet sit præ-QE2 prisleje (lige under $80), det samme har kobber (ca $3.30). Hvorfor så ikke også sølv (ca. $18) og guld (ca. $1200)?
   Øvrige ædelmetaller palladium er halvvejs, mens platin har tabt 2/3. af QE2 stigningerne, uden nogen bund i sigte.

   Den anden forklaring:
   USD bevæger sig i 3-års cykluser. Hvis man hiver dollar indexet op kan man ret tydeligt se at bunden for den nuværende dollar cyklus blev nået i maj i år, altså hvor sølv havde sit første dramatiske fald. Råvarerne, og især ædelmetallerne, fik godt med føde da dollaren faldt dramatisk i månederne op til maj. Det kom diverse eksperter så med alle mulige forklaringer på, men deres forklaringer er bare støj. Ædelmetalpriserne har at gøre med et pengeflow som styres af to ting: FED funds rate (renten), og kursen på USD.
   At folk sidder og skyder skylden på den usynlige hånd er simpelthen fordi de ikke forstod eller stillede spørgsmålstegn ved hvorfor priserne gik op til at begynde med.

   Kursen på USD er i kraftig uptrend, og så falder ædelmetallerne. Så simpelt er det. De næste dage vil USD fortsætte sin uptrend før den flader ud. Jeg vil give sølv et kurstarget på omkring $22 her i løbet af september-oktober. Guld nok i området $1400-1500. Tror nogen jeg tager fejl? Kom med et bedre bud, og lad os se hvem der får ret! 🙂

   Og så bare lige en sidste note om “papir ædelmetaller” og det her med at det “bare er papirmarkedet der falder”:
   Hvis prisen på kaffefutures faldt med 50%, vil det så betyde at man kunne gå ud og købe kaffe i supermarkedet til have pris dagen efter? Nej, selvfølgelig ikke. Det er jo når alt kommer til alt bare prisen på “papirkaffe” der er faldet, eller hvad? 🙂
   Selvfølgelig går der et godt stykke tid før prisen på futures markedet afspejler sig i retail prisen. Det er sund logik, og der er jo altså en grund til at det kaldes et FUTURES marked. Hvis sølv futures falder til $22, og holder sig der i et halvt eller et helt år, til der rent faktisk kommer noget fysisk levering ud af det, så kan man også købe fysisk retail sølv til $22. Det ville være absurd og grundløst at påstå det modsatte.

   • admin 24/09/2011 kl. 13:16 Svar

    På samme vis har “gold bashers” 100 dårlige grunde til hvorfor de to ædelmetaller falder såsom “boblen er brast”, “guld er værdiløst” osv osv. Det er fascinerende at se hvordan alle disse mennesker kommer frem fra deres skjulested og pludselig snakker om enden på guld og sølv bullmarkedet, som var det en stor koordineret aktion. Det er naivt at tro, at guld og sølvmarkedet ikke bliver manipuleret af centralbanker. Guld er ikke en råvare og opfører sig derfor heller ikke sådan. Sølv bliver stadig påvirket af det industrielle element, nu hvor verden langt om længe har fundet ud af, at vi befinder os i en værste recession siden 30’erne, men sølv vil genfinde styrke i sit monetære ben.
    Skal vi tilbage til niveauerne før QE2 vil det kræve, at den økonomiske situation er status quo, men det er den ikke!? Hvor mange gratis penge er smidt i verdens økonomier siden sidst? Hvorfor var den schweiziske nationalbank nødsaget til at binde deres CHF op til euroen? Hvorfor er Bernstein nødt til at forsvare kronekursen? Alle verdens valutaer er blevet svækket på grund af voldsom gæld, og når faldene i guld og sølv snart stopper, vil dette igen afspejle sig i prisen.
    Og så en sidste ting; prisen på fysisk sølv kom aldrig i nærheden af spotprisen under finanskrisen i 2008. Naturligvis vil den fysiske og spotprisen konvergere hvis vi befinder os i en længerevarende periode med lav pris, men det er tåbeligt at tro, at et scenarie ligesom 1980 vil spille sig ud igen. Dette fald vil være kortvarigt. Det kunne til gengæld være interessant at se folk tage levering af sølv til USD22 og en gang for alle konstatere, at der ikke findes fysisk sølv på børsernes lagre.

 8. Keld J. 24/09/2011 kl. 09:18 Svar

  Jeg ser det her som rendyrket panik. Al logik er ude af markedet, og alle er i “salgsmode”
  Ingen tvivl om at margin-calls har forstærket effekten for sølvs vedkommende.

  Som illustration heraf, prøv at se priserne på bullionvault. Se bare forskellen mellem de enkelte valutaer – der er arbitrage muligheder.
  Samtidig, så er kursen et pænt stykke over spotkursen. Dette ser jeg som udtryk for:
  1) panik
  2) ældre ordrer, der er ikke er blevet vedligeholdt
  3) manglen på det fysiske sølv hos bullionvault

  Når de får fyldt op på mandag, forventer jeg helt klart at det øgede udbud vil få priserne ned i nærheden af spotprisen – hvorfor jeg sælger lidt ud på de nuværende kurser (805 EUR pr. Kg) i forventning om at samle op igen en 30-40 EUR billigere mandag/tirsdag

  • Keld J. 28/09/2011 kl. 19:49 Svar

   Nu er den gal på bullionvault igen.
   Handelspriserne er mere end 10 % over spotkursen på sølv.
   Sælg og køb nogle procent billigere.
   Forventer mere sølv i morgen, og så burde priserne ryge ned igen, og komme nærmere spotkursen.

   Quote fra en mail fra dem i dag:
   Please note that BullionVault is expecting further large deliveries of silver on Thursday. Our trading robots will immediately make it available to buy, and at much lower prices.

   Disse købsordrer der ligger der nu (primært i USD) er lidt ældre. Og ja, det udnytter folks gamle order, but guess that is life.

   Det siger vel også lidt om den diskussion der har været her om fysisk sølv. Det bliver støvsuget.

   • admin 28/09/2011 kl. 22:29 Svar

    Interessant update Keld, bliv endelig ved med det. Godt at høre at der bliver fjernet fysisk sølv fra markedet fra svage hænder over til stærke hænder.

 9. ricky 24/09/2011 kl. 14:24 Svar

  hvis guld falder til 1400 så skal du nok ikke regne med du kan købe det nogen steder 🙂

 10. mfa 24/09/2011 kl. 17:47 Svar

  Hvor kan man se prisen på det fysiske metal? Jeg mener altid det er sportprisen de forskellige sites viser??

  Eller er det fordi i mener at prisen på det fysiske pga. efterspørgslen og mængden af paper-metal er så stor at prisen er totalt undervurderet ifht. spotprisen?

  • admin 24/09/2011 kl. 18:41 Svar

   Det er altid spotprisen der rapporteres. Den nemmeste måde at se den fysiske pris er ved at lave en søgning på ebay, der er en rigtig god proxy for det fysiske marked

 11. ricky 24/09/2011 kl. 18:08 Svar

  hej mef market tror at dollaren er sikker havn,hvilket er sindsygt, når først det igen går op for market hvor ringe det står til i usa vil du se flugt i guld og sølv igen….

  usa er på røven http://edition.cnn.com/2011/09/23/politics/congress-fema-funding/index.html?hpt=hp_t2

 12. ricky 24/09/2011 kl. 18:46 Svar

  FD jeg tror de fleste herinde slet ikke vil købe guld hvis det altså ikke var fordi vi ikke ser anden udvej,jeg vil da ønske det hele ikke gik i kaos men det er ikke hvad jeg eller andre herinde styre….
  så hvis du kan komme med et forslag hvordan mig og mine famille medlemmer kan beholde vores værdier, vil jeg meget gerne høre dem,for jeg ser ikke andre muligheder……..

  • FD 24/09/2011 kl. 20:27 Svar

   Jeg besvarede Michael på hvorfor sølvet er faldet. Jeg siger skam ikke at ædelmetaller er ubrugeligt overhovedet. Men hvis man skal være en gold bug, så skal man være en gold bug af de rigtige årsager. 🙂
   Jeg sad og tænkte lidt over det på mit pizzeria besøg tidligere. Da ECB hævede renten to gange i år var det meget positivt for ædelmetallerne, idet euroens værdi overfor dollar blev styrket og dollarindexet faldt. Næste måned tager ECB formentlig begge renteforhøjelser tilbage, hvilket man skulle tro styrker dollar yderligere og virker negativt på ædelmetaller. Eurozonens krise virker ædelmetal-negativt på det seneste. I modsætningen til de hidtidige spasmer af eurokrise som ikke kunne aflæses på ædelmetalprisen, så har det nu resulteret i investorflugt fra euroen. Dermed igen dollarstyrke overfor euro.
   Hvis euroen fortsætter ned, hvad vi må formode, og hvis Kina bliver ved med at bremse op så alle de valutaer som har nydt godt af råvarepriserne forsvages, så fortsætter dollartrenden op. Desuden har FED lige slået fast med 7-tommer søm at der ikke er en QE3 om hjørnet. Jeg kan ikke se andet end uptrend for USD året ud, og det betyder at man i hvert fald ikke skal have travlt med at købe ædelmetaller, hvis man vil have den bedste pris. Og det er så alt hvad der skal læses ind i min kommentar. 🙂

   • Mikael Rieck 25/09/2011 kl. 11:59 Svar

    Tak for svaret FD. Om jeg så er helt enig i hvordan udviklingen kommer til at se ud fremadrettet, er så noget andet 🙂

   • Troy 26/09/2011 kl. 14:12 Svar

    Jon Nadler fra Kitco har netop fastslået at den traditionelle korrelation imellem USD og Guld omsider synes at være genoprettet. Jeg har oplevet igennem de seneste måneder, at han har undret sig over at denne korrelation var sat ud af kraft, således at Guld eksempelvis oplevede stigninger trods (omend beskedne) USD-stigninger.

    FD, har du et bud på en forklaring på dette?

    I det hele taget virker det til at nogle traditionelle mekanismer ikke længere er til at regne med: David Morgan hæfter sig bl.a. ved at seasonality i PM-markederne i år har svigtet – vi fik ingen summer doldrums, og den stærke efterårssæson er, indtil videre, udeblevet.

    • admin 26/09/2011 kl. 19:19

     Der er meget Nadler undrer sig over, såsom hvorfor guldboblen ikke er sprunget endnu, på trods af at han har proklameret det i flere år nu. Han har vist haft et target på guld omkring USD1000 det sidste år. Har han ret denne gang?…I think not!

    • FD 26/09/2011 kl. 22:18

     Der er ingenting intermarket som korrelerer 100% hele tiden, hverken positivt eller negativt. Men hvis man tager en graf med månedlige kurser på guld, og lægger den over en månedlig graf med kurs på dollar indexet, så vil man kunne se at de har handlet 100% negativt korreleret i det sidste 4 år. Altså på en månedlig graf, hvor der ikke er støj. Jeg kan e-maile dig en, hvis du er interesseret.

 13. ricky 24/09/2011 kl. 19:05 Svar

  og fd dit kurs taget er måske ikke helt forkert i det korte ……

 14. ricky 24/09/2011 kl. 19:23 Svar

  har lige læst denne

  More from Sky News correspondent Ed Conway (via Twitter):

  G20 now preparing itself for Greek default after October – Sky sources. Will be on Sky News imminently with more

  taget fra zerohedge

 15. FD 24/09/2011 kl. 21:02 Svar

  Iøvrigt admin: Du spurgte om ting vi kunne spørge tavx om i et interview. Det her med om de vil følge spot prisen på ounces ned hvis de falder ville være en supercool ting at spørge dem om. Evt. også hvad de solgte ounces til i starten af 2009. Så kan vi få det opklaret en gang for alle. 🙂

 16. ilovesilver 26/09/2011 kl. 18:31 Svar

  for at finde den rette pris på feks..sølv…!!
  kan man google ebay.uk…
  idag vil de ha ca.. 40 pund for en troy once silver..!!
  googler du på ebay.de ..vil de ha ca 40 euro..pr troy once…
  det er sælger der bestemmer prisen..!!
  hvis jeg skulle sælge nogle af mine 1 oz..sølvbarrer..!!
  ville jeg ha 350 kr pr. styk..!! men mine er ikke til salgs..!!
  havde jeg nogle ..sølv..papir oz..!! feks..hos j.p.morgan bank..!!
  ville jeg kræve fysisk..udlevering..!!
  mon ikke der er mega meget manipulation på guld../sølv markedet..??
  jeg tror det..!! kom ud af papir sølv..og ind i fysisk sølv..!!
  ellers tror jeg..!! vi om 2 år har gold-standard igen..!!men dette er så en anden sag..!!

 17. ricky 27/09/2011 kl. 00:33 Svar

  central banker og aviser gør alt for at banke folk ud af market,men fald ikke for det……..

 18. admin 28/09/2011 kl. 08:09 Svar

  Som forudsagt, har Operation Twist, Bernanke Twist, Oliver Twist eller hvad den nu kaldes, ikke haft nogen nævneværdig effekt på markederne og vil heller ikke have det i fremtiden. Nu begynder der også at komme kritik af pakken internt i Fed: http://bit.ly/poSM0c

Skriv en kommentar